– Η ΔΕΗ μείωσε κατά 50% την προμήθεια λιγνίτη με ορατό τον κίνδυνο διακοπής των συμβάσεων, ενώ επίκεινται απολύσεις εργαζομένων
Σήμα κινδύνου για την ομαλή λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάβα και της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο εκπέμπει η περιοχή Σερβίων, όπου εργαζόμενοι δήμος και φορείς είναι ανάστατοι.
Η ΔΕΗ μείωσε δραματικά την προμήθεια λιγνίτη από τις δύο εταιρίες και είναι πολύ πιθανό να διακόψει τις υπάρχουσες συμβάσεις, καθώς περίπου οι μισές λιγνιτικές μονάδες του λεκανοπεδίου δεν λειτουργούν. Στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού σήμανε συναγερμός, καθώς ήδη συρρικνώθηκε η δραστηριότητα των λιγνιτωρυχείων της περιοχής και οι απολύσεις βρίσκονται προ των πυλών. Υπό το φως αυτών των δυσμενών εξελίξεων την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού και απόψε έχει συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται 130 άτομα και στη ΜΕΤΕ 200. Οι θέσεις εργασίας απειλούνται άμεσα, αφού η παραγωγή μειώνεται κατά 50%.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις η ΛΑΡΚΟ προμηθεύει στη ΔΕΗ για τις ανάγκες των ατμοηλεκτρικών σταθμών 300.000 τόνους λιγνίτη ετησίως. Όμως ειδικά τον τελευταίο χρόνο ο λιγνίτης από βασικό στερεό καύσιμο έγινε συμπληρωματικό, αφού λόγω των μεταβολών του ενεργειακού χάρτη που έφερε στο προσκήνιο το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, το 50% των ΑΗΣ της περιοχής δεν λειτουργούν ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώσει δραστικά η ΔΕΗ και τη δική της εξόρυξη λιγνίτη και επιπροσθέτως να μειώσει τις παραλαβές από άλλες εταιρίες. Έτσι αντί 300.000 τόνων ετησίως που προμηθευόταν από τη ΛΑΡΚΟ, το 2015 προμηθεύτηκε μόλις 150.000 τόνους και στο επτάμηνο του 2016 μόλις 80.000 τόνους. Να σημειωθεί ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς που είναι ο βασικός αποδέκτης του λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ έχει ειδοποιήσει επισήμως την εταιρία ότι σταματάει επ’ αόριστον η προμήθεια. Όλα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή. Η εταιρία που μίσθωσε το λιγνιτωρυχείο της Λάβας, χρησιμοποιεί το ένα τρίτο του εξοπλισμού που αρχικά εγκατέστησε. Από 5 τσάπες δουλεύουν οι 2 και από 35 φορτηγά δουλεύουν τα 10.
Ανάλογες είναι οι δυσκολίες και με τη ΜΕΤΕ με την οποία η ΔΕΗ έχει σύμβαση για προμήθεια 550.000 τόνων λιγνίτη. Για τους επόμενους 11 μήνες που διαρκεί η σύμβαση η παραγωγή της εταιρίας θα μειωθεί κατά 50%. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση προβλέπει μηνιαίως την παράδοση από 25.000 έως 50.000 τόνους. Τους τελευταίους μήνες παραδίδεται το μίνιμουμ της συμφωνηθείσας ποσότητας, δηλαδή 25.000 τόνοι. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη της ΜΕΤΕ Κώστα Μεσσήνη, ότι «δεν φαίνεται προοπτική για επόμενη σύμβαση». Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η διεύθυνση της ΜΕΤΕ έχει διαμηνύσει σε εργολάβους ότι από 20 Ιουνίου σταματάει τη συνεργασία μαζί τους, οπότε αναμένονται απολύσεις προσωπικού εργολαβικών εργαζομένων. Παράλληλα ο κ. Μεσσήνης διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κρατήσουμε το μόνιμο προσωπικό της εταιρίας μας που είναι 70 άτομα».
Το ενδιαφέρον για την έκβαση αυτής της ζοφερής κατάστασης επικεντρώνεται στο αποψινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι διευρυμένο με τη συμμετοχή φορέων και βουλευτών. Πάντως, για τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων Γιάννη Θύμνιο, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: «Τα δύο ορυχεία είναι οι οικονομικοί πνεύμονες της περιοχής Σερβίων. Αν σταματήσουν χαθήκαμε. Τα Σέρβια θα γίνουν νεκροταφείο. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο, θα αρχίσουν να κλείνουν τα καταστήματα και όσοι νέοι απέμειναν θα φύγουν», ήταν η δήλωση – κραυγή αγωνίας.