Σε προεκλογική τροχιά μπαίνουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς επίκεινται εκλογές για την ανάδειξη πρυτάνεων – αντιπρυτάνεων των πανεπιστημίων και προέδρων – αντιπροέδρων στα ΤΕΙ.
Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι υποψήφιοι έχουν πάρει θέση μάχης, αν και υπάρχει μία στάση αναμονής, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε νέο νόμο για το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ – ΤΕΙ, το οποίο καθορίζει και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, γι’ αυτό και ζήτησε μία τρίμηνη παράταση για τις αρχαιρεσίες. Κανονικά η θητεία των οργάνων λήγει στις 31 Αυγούστου και η προκήρυξη των εκλογών γίνεται τρεις μήνες νωρίτερα, δηλαδή πρέπει να γίνει στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, φέρνει προς διαβούλευση το νέο νόμο, γι’ αυτό αναμένεται να ζητήσει και εγγράφως από τις πρυτανικές Αρχές την προαναφερόμενη τρίμηνη παράταση.
Ο νέος νόμος – αν και όταν ψηφιστεί – κρατά σε εγρήγορση τον απερχόμενο πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό γιατί με βάση τον ισχύοντα νόμο ο Νικόλαος Ασημόπουλος δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας, είναι να μπορούν να ξαναδιεκδικήσουν και πάλι τη θέση οι απερχόμενοι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Στην περίπτωση αυτή ο Ν. Ασημόπουλος δηλώνει παρών στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Επίσης, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι και ουσιαστικά ξεκίνησαν τον προεκλογικό τους αγώνα οι παρακάτω: Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Στέργιος Γκανάτσιος. Ο καθηγητής του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και προϊστάμενος του τμήματος Νοσηλευτικής Πτολεμαΐδας, Σεραφείμ Σαββίδης. Επίσης, υποψήφια θα είναι η νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Φλώρινας, Παρασκευή Μητλιάγκα. Επομένως, σίγουρα θα είναι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ είναι βέβαιο ότι στη μάχη θα ριχτεί και ο Ν. Ασημόπουλος, αν αυτό προβλεφτεί από τον νέο νόμο. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πέμπτη υποψηφιότητα, χωρίς να είναι σίγουρο.
«Αγκάθι» του εκκολαπτόμενου νόμου είναι η εκλογή αντιπροέδρων ή αναπληρωτών προέδρων. Με τον υπάρχοντα νόμο οι αντιπρόεδροι οριζόταν από τον πρόεδρο του ιδρύματος μετά την εκλογή του. Με τον προηγούμενο νόμο, ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος είχε στο ψηφοδέλτιό του και τους υποψηφίους αντιπροέδρους. Τώρα με τον υπό ψήφιση νέο νόμο, το επικρατέστερο σενάριο του υπουργείου Παιδείας, θέλει τους υποψηφίους αντιπροέδρους να είναι υποψήφιοι με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Η θέση αυτή βρίσκει απέναντι και τους προέδρους των ΤΕΙ και τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι διαβλέπουν ότι μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει τριβές με τους αντιπροέδρους και τους αντιπρυτάνεις των ιδρυμάτων. Επειδή η αντίδραση είναι καθολική, δεν αποκλείεται το υπουργείο Παιδείας να κάνει πίσω στο σημείο αυτό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νέο νόμο που θα έρθει για διαβούλευση, αποκλείεται η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή προέδρων και πρυτάνεων, θέση η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παλιότερα ευαγγελιζόταν την συμμετοχή των φοιτητών τόσο στην εκλογή των οργάνων όσο και στην άσκηση διοίκησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.