Στους χειμερινούς προορισμούς φοβούνται πως θα χάσουν και την περίοδο των Χριστουγέννων – Η όποια ζήτηση είναι πλασματική, δεν δίνονται προκαταβολές.
Με την πλάτη στον τοίχο, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες άλλων κλάδων, βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς φοβούνται πως μετά από μια χαμένη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν δεν αποκλείεται, εξαιτίας της επιθετικής πορείας του κορωνοϊού αλλά και της ανασφάλειας που δημιουργεί, στην πλειονότητα των πολιτών, να χάσουν και την περίοδο των Χριστουγέννων, που θα μπορούσε για τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς να δώσει μικρές, αλλά απαραίτητες, ποσότητες…οξυγόνου.
Με τη Θεσσαλονίκη και τους περισσότερους νομούς της Βόρειας Ελλάδας να έχουν μπει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη, οι ξενοδόχοι της περιοχής εύχονται μόνο ένα πράγμα «να μη χαθούν τα Χριστούγεννα» παρόλο που κατά βάθος το φοβούνται.
Όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια κάποια κινητικότητα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση προκαταβολής για τη δέσμευση των δωματίων, ενώ δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θέλουν να προσμένουν μια έστω και κοντινή τουριστική απόδραση, ελπίζοντας πως θα τα καταφέρουν σε πείσμα του κορωνοϊού.
Δεδομένης ωστόσο της ρευστής κατάστασης που επικρατεί, η εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αν τελικά καταγράφουν, θα είναι αυτές που θα δώσουν τον τελικό τόνο της φετινής εορταστικής περιόδου.
«Να μη χαθούν τα Χριστούγεννα»
«Θα είναι κρίμα να χαθεί και η περίοδος των Χριστουγέννων, χάσαμε τους καλύτερους, τουριστικά, μήνες που είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Το lockdown καλύτερα που γίνεται μέσα στον Νοέμβριο, για να μπορέσουν μα σωθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Στράτος Χαλκίδης υπογραμμίζοντας πως πέρυσι η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς της περιοχής (Λιτόχωρο, Ελατοχώρι, Παλαιός Παντελεήμονας) για τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν στο 90%.
Όπως λέει ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες, πριν αλλάξει για μια ακόμη φορά ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, υπήρχε ενδιαφέρον κυρίως από ζευγάρια, για την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο η εικόνα είναι πλασματική, δεδομένου πως στις περιπτώσεις κρατήσεων δεν δίνονται προκαταβολές, κάτι που σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να ακυρωθούν.
Μηδαμινή είναι η ζήτηση για τους χειμερινούς προορισμούς του νόμου Ημαθίας, το Βέρμιο, το Σέλι κλπ. «Οι κρατήσεις είναι στο 2-3% για την περίοδο των Χριστουγέννων κυρίως από οικογένειες νησιωτών. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται, κάποιοι τηλεφωνούν, άλλοι στέλνουν emails και ρωτούν για το αν θα ανοίξει και ποτέ το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε» λέει στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος υπογραμμίζοντας πως το ενδιαφέρον μεταφράζεται σε τρεις ημέρες κρατήσεων, οι οποίες, όμως αναμένεται να είναι της τελευταίας στιγμής και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
«Ενδιαφέρον υπάρχει από όλη την Ελλάδα για τα Λουτρά Πόζαρ, παίρνουν τηλέφωνα, ρωτούν. Ωστόσο τα Χριστούγεννα απέχουν χρονικά. Δυστυχώς με τον κορωνοϊό, όλα ανατρέπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου Αλμωπίας, Ιωάννης Ουζούνης, υπογραμμίζοντας πως η πληρότητα πέρυσι, για την περίοδο των εορτών ήταν στο 100%.
ΠΟΞ: Νέα επιστολή στο Υπ. Ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, με φόντο τις βαριές απώλειες, που βιώνουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως το νούμερο ένα πρόβλημα ήταν και παραμένει η ρευστότητα, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα «εργαλεία» του ΤΕΠΙΧ λόγω των τραπεζικών κριτηρίων.
«Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι, όπως φαίνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, εξαιρετικά δύσκολος. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, να τους δοθεί η απαραίτητη «οικονομική ανάσα» και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παγώσουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο:
➢ Να επεκταθεί η ρύθμιση της επιδότησης των τόκων των δανείων μέχρι τουλάχιστον την 31/5/2021 και
➢ Να ανασταλεί η καταβολή των χρεολυσίων των υφιστάμενων ενήμερων δανείων μέχρι την 31/12/2021, με ισόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους» αναφέρεται στην επιστολή.
Πηγή: voria.gr