– Το υπ. Παιδείας καθησυχάζει: Δεν καταργούνται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Έκτακτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, συγκαλεί για την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 10π.μ στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, συγκαλεί η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις “Γαβρόγλου” που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν στο σμπαράλιασμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων για αυτό επισημαίνει: “πρέπει οι γονείς οι μαθητές οι καθηγητές να είμαστε σε επιφυλακή ενημερωμένοι και σε ετοιμότητα. Χρειάζεται να ακουστούμε παντού και δυνατά, από τώρα, με κλιμάκωση την ημέρα που θα κατατεθεί για ψήφισμα”.
Το ΣΧέδιο Νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Μπρφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Θέματα ημερήσιας διάταξης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
1) Αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη εκπαίδευση.
2) Για την ΚΥΑ 50025/26-9-2018 και την διευκρινιστική εγκύκλιο 538831 4-10- 18 που επαναφέρει ουσιαστικά την ΚΥΑ 24001/11-6-2013
3) Συμπλήρωση ή όχι του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ.Κ.Σ.
4) Διατάξεις για την εισαγωγή φοιτητών στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Μουσικής επιστήμης και τέχνης του
Πανεπιστημίου Μακεδονίας
5) Σχέδιο νόμου για τις συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Π. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας (Ότι αφορά άμεσα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία).
Πατήστε εδώ για να δείτε τη σύγκριση του ισχύοντος Ν. 1824/1988, αρ. 16 Ι’ «Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων» (ΦΕΚ 296/τ. Α ́/30-12-1988), όπως ισχύει, με προτεινόμενες διατάξεις αντικατάστασής του στο άρθρο 40, παρ. 5γ) του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και παρατηρήσεις.
Το υπ. Παιδείας καθησυχάζει: Δεν καταργούνται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
“Το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν σκοπεύει να συγχωνεύσει ή, πολύ περισσότερο, να καταργήσει τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αλλά αντιθέτως έχει εμπράκτως αποδείξει με την ίδρυση νέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων την τελευταία διετία ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση”.
Την καθησυχαστική αυτή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή φήμες περί κατάργησης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Οι φήμες, τονίζει το υπουργείο Παιδείας, διοχετεύονται από συγκεκριμένους κύκλους, δημιουργώντας πανικό σε μαθητές και γονείς, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:
Α. Συνεπώς, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό και πολιτιστικό σκοπό τους.
Β. Σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά Σχολεία, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί από το Υπουργείο Μουσικό Σχολείο στην Ελευσίνα και θα λειτουργήσει μόλις η δημοτική αρχή εξασφαλίσει κατάλληλο κτήριο για τη στέγασή του. Επίσης, από το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών.
Γ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ιδρυθεί τα Μουσικά Σχολεία Καστοριάς, Λειβαδιάς, Σάμου και Αθήνας και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Κερατσινίου, Περιστερίου και Κοζάνης. Επιπλέον, οι πιστώσεις για αναπληρωτές για κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν αυξητική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών από την αρχή του σχολικού έτους.
Δ. καθώς οι αρμοδιότητές τους ανατίθενται στις επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π).
Ε. Τέλος, το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν έχει συρρικνωθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ενώ για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων σχολείων Γενικής Παιδείας, με μικρές προσαρμογές για διευκόλυνση του ειδικού χαρακτήρα των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Πηγή: esos.gr