Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε την Βασιλική Κούση – Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εορδαίας, η οποία μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται εφέτος στα σχολεία και τι θα πρέπει να αναμένουν οι γονείς αλλά και οι μαθητές.
Ειδικότερα, η ίδια ευχήθηκε αρχικά καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, μίλησε για τα αυστηρότερα μέτρα που θεσπίστηκαν για τα σχολεία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Μάλιστα, απλά και μόνο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ο μαθητής μπορεί να λάβει απευθείας μια ημέρα αποβολή. Σε περίπτωση, δε, καταγραφής κάποιου συμμαθητή του με το κινητό τηλέφωνο σε οποιοδήποτε στιγμιότυπο στον σχολικό χώρο τιμωρείται με δύο ημέρες αποβολή. Αν τα στιγμιότυπα αφορούν ευαίσθητες στιγμές, εκεί το σχολείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Ιδίως σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η κ. Κούση διευκρινίζει πως η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος χρησιμοποιούνταν μόνο για κάτι υπερβολικά σοβαρό και πάλι μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο πλέον οι καθηγητές πρέπει να κινούν αυτόματα τις διαδικασίες.
Οι εκπαιδευτικοί, πλέον συνιστούν στους μαθητές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, μιας και όπως λέει η κ. Κούση είναι δύσκολο να πείσεις τους μαθητές να αφήσουν το κινητό στο σπίτι, απλά στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πρέπει να είναι στην τσάντα και κλειστό.
Ειδάλλως, οι μαθητές «φορτώνονται» απουσίες αποβολής. Στο θέμα των απουσιών, η κ. Κούση αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί μαθητές είχαν την εντύπωση πως δικαιούνταν να κάνουν 114 απουσίες ετησίως. Πλέον, τα σχολεία επανέρχονται στο πρότερο καθεστώς, όπου οι απουσίες χωρίζονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες και ο μαθητής δεν μπορεί να κάνει πάνω από 50 αδικαιολόγητες απουσίες, συν 65 δικαιολογημένες από γονέα – γιατρό.
Αυτό έγινε γιατί μαθητές αργούσαν να πάνε στο σχολείο την πρώτη ώρα, ή έφευγαν νωρίτερα πριν τελειώσει το σχολείο.
Το θέμα του κινητού, ακόμη και σε Πτολεμαΐδα συνέβη περιστατικό καταγραφής στιγμιότυπου εντός τάξης από μαθητές, οπότε όπως τονίζει η κ. Κούση, τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται πανελλαδικά.
Γονείς και μαθητές θα ενημερωθούν πολύ νωρίς για τον πιο αυστηρό σχολικό κανονισμό. Μια άλλη αλλαγή, είναι πως σε περίπτωση καταστροφής υλικού του σχολείου, η δαπάνη θα επιβαρύνει τον κηδεμόνα. Μάλιστα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες, οπότε και θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι μαθητές.
Ερωτηθείς για το ψηφιακό φροντιστήριο, η ίδια απάντησε πως ενώ φαινομενικά φαίνεται ότι βοηθάει τους μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση σε κανονικό φροντιστήριο, σημειώνει πως θα μπορούσε να γίνει ενισχυτική διδασκαλία, στελεχώνοντας τα ακατάλληλα τμήματα με μαθητές. «Από το να μην έχουμε τίποτα, λέμε ότι είναι ένα καλό μέτρο, ιδίως για απομακρυσμένες περιοχές ή οικονομικά αδύναμους μαθητές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαιδευτική σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών».
Για τις ελλείψεις καθηγητών, ακόμα γίνονται τοποθετήσεις στα σχολεία της Πτολεμαΐδας και μέχρι το τέλος του μήνα πιθανώς να καλυφθούν.
Για τις συγχωνεύσεις η ΕΛΜΕ είναι κάθετα αντίθετη, καθώς η πτώση του αριθμού των μαθητών είναι απίστευτη στην Πτολεμαΐδα, είναι «απαράδεκτο» να συγχωνεύονται τμήματα και να δημιουργούνται τμήματα 27 και 28 ατόμων», τονίζει η κ. Κούση, προσθέτοντας ότι μειώνεται και ο χρόνος που μπορεί να μιλάει ο μαθητής στην τάξη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το bullying, υπάρχει μια ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, όπου μπορούν να γίνονται καταγγελίες.