Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σινεμά > “Σχέση Κατά»… αλλά Ιταλικά! Του Φάνη Τοψαχαλίδη

“Σχέση Κατά»… αλλά Ιταλικά! Του Φάνη Τοψαχαλίδη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Σήμερα Πέμπτη 11/12/14 είναι μια σημαντική μέρα για μένα διότι η ταινία μου “Σχέση Κατά” θα προβληθεί στο φεστιβάλ οικολογικού κινηματογράφου στην Ιταλια. Χαίρομαι διότι είναι η χώρα που γέννησε τον νεορεαλισμό. Δυσκολίες είχαν τότε και οι γείτονες, δυσκολίες έχουμε και εμείς τώρα! Μέσα σε λίγα λεπτά προσπάθησα να εκφράσω τις αγωνίες του μέσου Έλληνα, ακόμα και σαν σκέψη(δεν ξέρω αν το κατάφερα-αυτό θα το κρίνει ο κάθε θεατής). 5 λεπτά με συναισθήματα οργής, αγωνίας, αυτοδικίας, απόγνωσης, λύτρωσης κ.α. Σε αυτά έδωσα βαρύτητα και όχι τόσο στην τεχνολογία, μια και τα γυρίσματα έγιναν με μια συμβατική βιντεοκαμέρα. Να ευχαριστήσω τα παιδιά που έλαβαν μέρος τον Βασίλη Παπαδόπουλο, Ροδή Παπαδοπούλου, Νίκο Κούρου, Ηλία Μάνη, Χάρη Εφραιμίδη, και τον μικρό Πάρη Κούση. Επίσης την Ελένη Φασούλα που ανέλαβε το sound design και τον μουσικοσυνθέτη Χάρη Γκατζόφλια που κατάφερε να ντύσει αυτά τα 5 λεπτά με ρυθμό και ένταση! Γενικά όλους όσους βοηθήσαν. Η ταινία ήταν μια μικρή αναφορά στα όνειρα που κάναμε κάποτε… και στο πως τα φέρνει η ζωή! Όσο για τα φεστιβάλ «μικρά ή μεγάλα» δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μια ακόμα δυνατότητα επικοινωνίας.

Εύχομαι να μπορούμε να εκφραζόμαστε…οι παγίδες είναι πολλές και τα δεσμά αόρατα…ας βρούμε τρόπους να ταξιδέψουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας.

Η ταινία θα προβληθεί 11/12/14 στην Ιταλία στο EIFF (http://ecologicofilmfestival.it) και στην Αθήνα 18/12/14 στο AIDFF (www.AIDFF.com).

Η ταινία μικρού μήκους ‘Σχέση Κατά’ έκανε πρεμιέρα σε 7 πόλεις ταυτόχρονα μέσα από το Micro μ Festival, με μια πόλη και την Πτολεμαΐδα.

 

 

ΤΟΠΙΚΑ: Κάλεσμα στο Κινηματογραφικό 3ήμερο από την κινηματογραφική ομάδα της πόλης. Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο θα γίνει προβολή παιδικής ταινίας στις 6 το απόγευμα. Οι υπόλοιποι τίτλοι που θα προβληθούν είναι: Τα ξαδέλφια, mobile home, Η γλώσσα της πεταλούδας, Η Άκρη του Ουρανού και το Kebab Connection. Η αφίσα:

 

photo_2 (Αντιγραφή)

Η ταινία που ξεχωρίζω είναι “Η Άκρη του ουρανού” που θα προβληθεί την Κυριακή το Βράδυ. “Πιο κατασταλαγμένος από ποτέ, ο Fatih Akin, που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τη σκηνοθεσία, καταπιάνεται μ” ένα θέμα τόσο επίκαιρο όσο και διαχρονικό, σ” αυτό το υπαρξιακό δράμα που κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και μια υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα πέρυσι στις Κάνες. Έξι χαρακτήρες, προερχόμενοι από τα τέσσερα σημεία του κοινωνικού ορίζοντα, αλλά και από διαφορετικές γενιές και γεωγραφικές τοποθεσίες, μπλέκονται σ” ένα διαρκές αλισβερίσι της τύχης, χωρίς ποτέ να αποκτούν την πλήρη εικόνα της γενικότερης ιστορίας, εγκλωβισμένοι στο δράμα της δικής τους υπο-ιστορίας. Ο Akin δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια ταινία για τη μετανάστευση και τις πολιτικο-κοινωνικές της προεκτάσεις. Αντιθέτως, υφαίνοντας αυτόν τον εξαιρετικό ιστό ανθρώπινων ιστοριών θέλει να δείξει τον αέναο αγώνα για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας, των διαδρομών που περνούν ξυστά η μία από την άλλη χωρίς να διασταυρώνονται (παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά), την εσωτερική ερημιά που ο καθένας μας προσπαθεί να εξερευνήσει και, ειρωνικά, τους κύκλους στους οποίους κινείται η ζωή παίζοντας τα δικά της παιχνίδια, ξανά και ξανά, σαν τον ατέρμονο ήχο των κυμάτων που συνοδεύει τους πρώτους τίτλους τέλους. Η ωριμασμένη, ουσιαστική σκηνοθετική του ματιά, η οποία ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του χωρίς να χάνει τη γενικότερη εικόνα, και οι πολύ καλές ερμηνείες που αποσπά από όλους τους ηθοποιούς απογειώνουν την οικουμενικότητα του The Edge Of Heaven”. σχόλιο Σπύρος Θωμόπουλος.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Φάνης Τοψαχαλίδης