Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2025
No Result
View All Result
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Καριέρα
  • Πρακτική Άσκηση
  • Επικοινωνία
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΠΟΝΤΙΑΚΑ

    ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πτολεμαΐδα
    Κοζάνη
    Αμύνταιο
    Φλώρινα
    Καστοριά
    Γρεβενά

    ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    To Στίγμα
    Επίκαιρος
    Τα παραπολιτικά του παλμού
    Σύντροφος

    SPORTS

    Βαθμολογίες
    Μπάσκετ
    Ποδόσφαιρο
    Στίβος
    Τέννις
    Βόλεϊ
    Χάντμπολ

    Web TV

    ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    ΣΤΗΛΕΣ

    Αγροτικά
    Φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα
    Το μάτι του πολίτη
    Περί Φυσικής
    Εντέχνως
    Βιβλιοδείκτης
    Τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δεις!
    Σινεμά
    Μουσικές Επιλογές
    Σχολικά κείμενα
    Καφέ Ρωμανία
    Μνημεία της Εορδαίας
    Γαστρονομία
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

    PLUS

    Καιρός
    Κινηματογραφικές Προβολές
    Διαγωνισμοί
    Δι@ύγεια Δυτ. Μακεδονίας
    Εφημερεύοντα φαρμακεία
    Πρόγραμμα τηλεόρασης
    Δρομολόγια τρένου, ΚΤΕΛ & πρόγραμμα πτήσεων
    Το Φθηνότερο Βενζινάδικο
    Ποιότητα ατμόσφαιρας
    Σεισμοί
    Πρώτο θέμα
    Πρωτοσέλιδο Παλμού
    Πρωτοσέλιδο Πτολεμαίου
    Δωρεάν 2μηνη συνδρομή στον «Π»
    Δείτε Google Analytics
    Πρακτική άσκηση AEI/TEI/ΟΑΕΔ στο E-PTOLEMEOS.GR
    PougaridisMedia – Τυπογραφείο – Εκτυπώσεις – Πτολεμαΐδα

  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcastsNew
  • True Story RadioLive
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΠΟΝΤΙΑΚΑ

    ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πτολεμαΐδα
    Κοζάνη
    Αμύνταιο
    Φλώρινα
    Καστοριά
    Γρεβενά

    ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    To Στίγμα
    Επίκαιρος
    Τα παραπολιτικά του παλμού
    Σύντροφος

    SPORTS

    Βαθμολογίες
    Μπάσκετ
    Ποδόσφαιρο
    Στίβος
    Τέννις
    Βόλεϊ
    Χάντμπολ

    Web TV

    ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    ΣΤΗΛΕΣ

    Αγροτικά
    Φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα
    Το μάτι του πολίτη
    Περί Φυσικής
    Εντέχνως
    Βιβλιοδείκτης
    Τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δεις!
    Σινεμά
    Μουσικές Επιλογές
    Σχολικά κείμενα
    Καφέ Ρωμανία
    Μνημεία της Εορδαίας
    Γαστρονομία
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

    PLUS

    Καιρός
    Κινηματογραφικές Προβολές
    Διαγωνισμοί
    Δι@ύγεια Δυτ. Μακεδονίας
    Εφημερεύοντα φαρμακεία
    Πρόγραμμα τηλεόρασης
    Δρομολόγια τρένου, ΚΤΕΛ & πρόγραμμα πτήσεων
    Το Φθηνότερο Βενζινάδικο
    Ποιότητα ατμόσφαιρας
    Σεισμοί
    Πρώτο θέμα
    Πρωτοσέλιδο Παλμού
    Πρωτοσέλιδο Πτολεμαίου
    Δωρεάν 2μηνη συνδρομή στον «Π»
    Δείτε Google Analytics
    Πρακτική άσκηση AEI/TEI/ΟΑΕΔ στο E-PTOLEMEOS.GR
    PougaridisMedia – Τυπογραφείο – Εκτυπώσεις – Πτολεμαΐδα

  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcastsNew
  • True Story RadioLive
No Result
View All Result
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
No Result
View All Result
Tags: Γαστρονομία

SAVE WATER, DRINK ΤΣΙΠΟΥΡΟ! – γράφει ο Γιάννης Γιαννίτσας

27 Νοεμβρίου 2014, 1:53 μμ
από Γιάννης Γιαννίτσας
σε Γαστρονομία και διατροφή, Στήλες
Reading Time: 2 mins read

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Σχετικές Αναρτήσεις

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr: Cody Jinks – Must Be The Whiskey (2018) (Live)
Μουσικές Επιλογές

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr: Cody Jinks – Must Be The Whiskey (2018) (Live)

5 Σεπτεμβρίου 2025, 9:00 μμ
Οδηγοί (προσκοπίνες) στο Νεστόριο Καστοριάς 4-9-1949 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Οδηγοί (προσκοπίνες) στο Νεστόριο Καστοριάς 4-9-1949 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ

5 Σεπτεμβρίου 2025, 7:30 μμ
Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr:  Paula Cole – Blue Moon (2017)
Μουσικές Επιλογές

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr: Paula Cole – Blue Moon (2017)

4 Σεπτεμβρίου 2025, 9:00 μμ
Καπνός το Βασικό στήριγμα του αγρότη, στη γεωργοκτηνοτροφική, Πτολεμαΐδα-Εορδαία, του παρελθόντος…- Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Καπνός το Βασικό στήριγμα του αγρότη, στη γεωργοκτηνοτροφική, Πτολεμαΐδα-Εορδαία, του παρελθόντος…- Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ

4 Σεπτεμβρίου 2025, 8:00 μμ
Στραπατσάδα με πιπεριές Φλωρίνης – Συνταγή με τον Ανδρέα Λαγό (VIDEO)
Γαστρονομία και διατροφή

Στραπατσάδα με πιπεριές Φλωρίνης – Συνταγή με τον Ανδρέα Λαγό (VIDEO)

4 Σεπτεμβρίου 2025, 7:30 μμ
Θέση εργασίας: Η Tottis Foods αναζητά Ηλεκτρολόγο Βάρδιας
Αγγελίες Εργασίας

ΤΕ.ΝΑ ΑΤΕΒΕ: Ζητείται Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ν. Φλώρινας

5 Σεπτεμβρίου 2025, 4:00 μμ
54χρονος στα Γρεβενά έστησε παράνομη λαχειοφόρο αγορά και πουλούσε λαχνούς – Συνελήφθη από την Αστυνομία Γρεβενών
Αγγελίες Εργασίας

Ζητούνται συνεργάτες για εργασία σε φαρμακείο στην Πτολεμαΐδα

5 Σεπτεμβρίου 2025, 11:13 πμ
54χρονος στα Γρεβενά έστησε παράνομη λαχειοφόρο αγορά και πουλούσε λαχνούς – Συνελήφθη από την Αστυνομία Γρεβενών
Αγγελίες Εργασίας

Η εταιρεία Ergosignal με έδρα την Πτολεμαΐδα αναζητά εργατικό και ανειδίκευτο προσωπικό

5 Σεπτεμβρίου 2025, 10:47 πμ
Η ΟΜΝΙΑ ΙΚΕ αναζητά Τεχνικό Πεδίου Δομημένης Καλωδίωσης & Δικτύων Ασθενών Ρευμάτων
Αγγελίες Εργασίας

Η ΟΜΝΙΑ ΙΚΕ αναζητά Τεχνικό Πεδίου Δομημένης Καλωδίωσης & Δικτύων Ασθενών Ρευμάτων

4 Σεπτεμβρίου 2025, 7:13 μμ
Η ΟΜΝΙΑ ΙΚΕ αναζητά Τεχνικό Πεδίου Δομημένης Καλωδίωσης & Δικτύων Ασθενών Ρευμάτων
Αγγελίες Εργασίας

Η ΟΜΝΙΑ ΙΚΕ αναζητά IT Specialist

4 Σεπτεμβρίου 2025, 6:50 μμ




Share on FacebookShare on TwitterEmail Share

 

 

Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που η μυρωδιά απ’ το καζάνι σε έχει τραβήξει στο δωμάτιο, και ενώ κρατάς ένα πλευρό από το ”παλιό” που ψήνεται έξω, η πρώτη σταγόνα από την ”μεθυστική ουσία” που ετοιμάζεις για την χρονιά κάνει το γνωστό ”ντιν” στον μεταλλικό κουβά που βρίσκεται κάτω απο το βρυσάκι του αποστακτηρίου!!!

 

Η πρωτόβραση έχει ήδη ξεκινήσει…

Σχεδόν κάθε σπίτι στην δυτική Μακεδονία, έχει σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο το απόσταγμα για την χρονιά να περιμένει σε νταμιτζάνες!

Σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μία φορά σε καζάνι για να βράσουμε τσίπουρα και έχουμε ζήσει την άτυπη γιορτή του βρασίματος. Η γιορτή αυτή όπου στο καζάνι η βάρδια αλλάζει ανά 12ωρο και η παρέα συνεχώς. Ένα μικρό ”πανηγύρι” με ψησίματα, πιόματα, μουσικές αλλά και δουλειά! Πολύ και δύσκολη δουλειά! Mια δουλειά που ο πελάτης μοιράζεται με τον καζανά. Άλλωστε το τσίπουρο είναι ένα ποτό με ”άποψη” ζητάει τέτοιες διαδικασίες σε όλες τις φάσεις του!

10733197_10153725904778306_163649730_o

 

Τι είναι όμως το τσίπουρο? Από που προέκυψε? Τελικά είναι μόδα?

Το τσίπουρο (το άγιο απόσταγμα) είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό. Τις περισσότερες φορές έχει 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού).Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

10800331_10153725905123306_2026015131_o

Πρώτη ενέργεια για την παραγωγή αποστάγματος από λευκά αζύμωτα στέμφυλα είναι η ζύμωσή τους. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

10815145_10153725905593306_1170029567_o

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ’ όγκο.

10816909_10153725905318306_1146516737_o

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα.

 Πως προέκυψε?

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που ζούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

10817369_10153725906218306_1330343819_o

H πώληση αποσταγμάτων για απ’ ευθείας κατανάλωση ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1988. Μόνο οι αμπελουργοί σε ορισμένες περιοχές είχαν το δικαίωμα να αποστάζουν και να εμπορεύονται, σε τοπικό επίπεδο, τα στέμφυλα, ενώ επιτρεπόταν και η πώληση του αποστάγματος σε εταιρείες παραγωγής οινοπνεύματος. Σήμερα, με την ψήφιση νόμου από το 1988 για την παραγωγή αποστάγματος στέμφυλων, επιτρέπεται η παραγωγή και διάθεση τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα μόνο με ειδική άδεια. Το τσίπουρο αυτό φορολογείται, ενώ η διάθεση του μη εμφιαλωμένου (χύμα) αποστάγματος απαγορεύεται.

10822011_10153725905048306_995236016_o

 Τελικά? είναι μόδα?

Θα την χαρακτήριζα διαχρονική, αν και νομίζω ότι πιο σωστά ταιριάζει να πεις ότι δημιουργεί μια μόδα!! Βλέπουμε άλλωστε τα τσιπουράδικα να ξεφυτρώνουν με θράσος σε κάθε γωνιά της πόλης, και μάλλον όχι άδικα μιας και άνθρωποι όλων των ηλικιών και τάξεων τα στηρίζουν και τα τιμούν δεόντως!!!

10825066_10153725905573306_1237335426_o

Το τσίπουρο πάει με μεζέ λένε οι καλοί γνώστες!!! Και τι μεζέ βγάζεις με το τσίπουρο? Ότι πιο απλό, ότι πιο γρήγορο, ότι πιο αλμυρό, ότι πιο όξινο! Μανιτάρια, αυγά, τυρί, κρέας, λεμόνι, ξύδι, ψάρι, θαλασσινά, κυνήγια, τηγανιτά, ψητά, βραστά και το φαί από χθες… Όλα πάνε με το τσίπουρο.

10825081_10153725906108306_1966634383_o

Άλλωστε είπαμε δεν είναι ένα απλό ποτό, είναι μια ολόκληρη ιδέα, αφορά τον τρόπο που παράγεται και καταναλώνεται! Κάτι σαν στάση ζωής! Αυτό που το μεσημεράκι επικοινωνείς με φίλους και δεν προτείνεις καφέ αλλά η πρόταση είναι ”δεν πάμε για κανένα τσιπουράκι?”. Είναι ποτό για την παρέα, τα γέλια, την νοσταλγία, το μεζέ και την κουβέντα!!! Γιατρικό κυριολεκτικά και μεταφορικά (πολλά ”γιατροσόφια” έχουν να κάνουν με το τσίπουρο)!!!

10834494_10153725905883306_1035901348_o

Αν και θα μπορούσε (μιας και παράγεται σε πολλά μέρη στη Ελλάδα, αλλάζοντας την ονομασία), δεν είναι το ”εθνικό ποτό” μας, μιας και η Χιλή πρόλαβε να το καθιερώσει σαν δική της καινοτομία με την ονομασία ”pisco” !!

Μεθυστική πρώτη ύλη, την μάθαμε από τους παππούδες μας και επειδή είναι και λίγο μόδα (όπως και να το κάνουμε) το ”ανεβάσαμε”, το εκμοντερνίσαμε μαγειρεύοντας το και βάζοντας το σαν συστατικό σε πολύ εμπνευσμένα κοκτέιλ!!! Το σερβίραμε σε μεγάλα μπαρ σε φανταχτερά ποτήρια και σε καλά εστιατόρια σε δημιουργικά πιάτα!!!

Είναι ”gourmet” το προϊόν… πως να το κάνουμε?? (gourmet είναι το ανώτερο ποιοτικά προϊόν! Στην Ελλάδα είναι λίγο παρεξηγημένος ο όρος)

Και μιας και τα βρασίματα πέφτουν κοντά στις γιορτές, φέτος ας αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και ας είναι το διάφανο απόσταγμα που θα κάνει το γιορτινό μας τραπέζι εντυπωσιακό στα μάτια των καλεσμένων μας!!!

Όσο για μας… (αυτό αγαπάμε στην έρευνα…), βράσαμε και σκάσαμε!!

 

 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ BLOODY ΜΑRY ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 70ml χυμός τομάτας (v8 λαχανικών πιο καλά)
  • 15ml μηλόξυδο
  • 50ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνησο
  • 15ml χυμό απο μοσχολέμονο (lime)
  • 1 κουταλάκι κρέμα αγριοράπανο (horseradish)
  • 5 ml σάλτσα picante ή la costenia ή 2 σταγόνες tabasco
  • 1 κγ ζάχαρη μαύρη
  • 1 μπαστουνάκι (στικ) σέλινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά με 2 παγάκια και χτυπάμε δυνατά για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε σε ποτήρι ”σωλήνα” με το στικ από το σέλινο και πάγο

ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΜΕ ΚΡΙΘΙΝΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΤΟΥΛΟΥΜΙΣΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΟΜΑΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ

  • Κρίθινα παξιμάδια ολ. άλεσης 1 σακουλάκι
  • Τουλουμίσιο 300γρ
  • Τοματίνια 1κγ
  • Ζάχαρη 300γρ
  • Βασιλικός φρ
  • Ελαιόλαδο 100ml
  • Ρίγανη
  • Ξύδι λευκό 1 ποτ κρασιού
  • 1 τομάτα γινομένη
  • 15 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 30 γρ βούτυρο αγελάδας
  • Τσίπουρο με γλυκάνισο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα σπάμε τα παξιμάδια και τα βρέχουμε με ελαιόλαδο (όσο πάρει  και τα υγρά απο την ώριμη τομάτα, και μόλις μαλακώσουν τα στρώνουμε σε ένα ταψί με τοίχωμα και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει… Μόλις γίνει αρκετά συμπαγές βάζουμε το τουλουμίσιο απο πάνω με λίγο πιπέρι και την ρίγανη!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα τοματίνια το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε τέταρτα!! Σοτάρουμε τα τοματίνια και τα κρεμμύδια και ρίχνουμε την ζάχαρη και το ξύδι μόλις τα τοματίνια βγάλουν αρκετά υγρά!!! Αφήνουμε να μαζέψουν τα υγρά (να γίνει ένας πολτός με κομμάτια μέσα) και ρίχνουμε το τσίπουρο και τον βασιλικό για μια τελευταία βράση 2-4 λεπτά!! Μόλις κρυώσει αρκετά στρώνουμε την μαρμελάδα και σερβίρουμε!!

 

Η ερεύνα έγινε στο οινοποιείο της οικογένειας Mπελίδη ”το κρασί του Μπελιά΄΄ και αφορά παραγωγή τσίπουρου με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Έρχονται πληρωμές: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν έξτρα χρήματα και πόσα θα πάρουν

31 Αυγούστου 2025, 9:00 πμ
Στ. Καλαφάτης- Πτολεμαΐδα: «Το ΕΚΕΤΑ είναι βασικός πυρήνας του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας» —	Ευ. Μπεκιάρης (Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ): “Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας εντός τριετίας”

Στ. Καλαφάτης- Πτολεμαΐδα: «Το ΕΚΕΤΑ είναι βασικός πυρήνας του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας» — Ευ. Μπεκιάρης (Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ): “Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας εντός τριετίας”

4 Σεπτεμβρίου 2025, 2:29 μμ
Η Κοζάνη είπε «ΟΧΙ» στην καύση απορριμμάτων- Εικόνες από το συλλαλητήριο
Ρεπορτάζ

Η Κοζάνη είπε «ΟΧΙ» στην καύση απορριμμάτων- Εικόνες από το συλλαλητήριο

5 Σεπτεμβρίου 2025, 11:42 μμ
Το πρωτοσέλιδο του Πτολεμαίου της Πέμπτης 19 Μαΐου
Εξώφυλλο

Το πρωτοσέλιδο του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ του Σαββάτου 6/9

5 Σεπτεμβρίου 2025, 9:30 μμ
Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr: Cody Jinks – Must Be The Whiskey (2018) (Live)
Μουσικές Επιλογές

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr: Cody Jinks – Must Be The Whiskey (2018) (Live)

5 Σεπτεμβρίου 2025, 9:00 μμ
Μουσικοχορευτική εκδήλωση αύριο Σάββατο 6/9 στον Περδίκκα
Προσεχείς Εκδηλώσεις

Μουσικοχορευτική εκδήλωση αύριο Σάββατο 6/9 στον Περδίκκα

5 Σεπτεμβρίου 2025, 8:45 μμ
Ο της Γαλλίας (Μασσαλία: Ανθεστήρια, Θαργήλια – Μονακό: Μονοίκος – Αυενιών : Αβινιόν – Σαιν Τροπέ), Ισπανίας, Κορσικής, Σαρδηνίας, Αδριατικής, Βορείου Αφρικής αρχαίος πολιτισμός των Ελλήνων Ιώνων – Γράφει ο  Ευστάθιος Λαμπριανίδης
Αρθρογραφία

Εθνική ομάδα Μπάσκετ: Ευρωμπάσκετ 2025 – Το χρυσό αχνοφαίνεται – Γράφει ο Ευστάθιος Λαμπριανίδης

5 Σεπτεμβρίου 2025, 8:30 μμ
ΑΣΕΠ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις της 4Κ/2023
Κοινωνία

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη με μόνιμες προσλήψεις – Τι θέσεις αφορά

5 Σεπτεμβρίου 2025, 8:01 μμ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 7 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις – Δήλωναν εκτάσεις σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες υποθέσεις καταχρηστικών αιτήσεων ενίσχυσης έρχονται στο φως – Οι δύο περιπτώσεις στον Άγ. Δημήτριο Κοζάνης

5 Σεπτεμβρίου 2025, 7:45 μμ
Οδηγοί (προσκοπίνες) στο Νεστόριο Καστοριάς 4-9-1949 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Οδηγοί (προσκοπίνες) στο Νεστόριο Καστοριάς 4-9-1949 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ

5 Σεπτεμβρίου 2025, 7:30 μμ
IRIS: Αυτό είναι το νέο όριο μεταφοράς χρημάτων χωρίς προμήθεια
Κοινωνία

Μεταφορές IRIS: Τι ισχύει με πληρωμές μεταξύ φίλων σε ταβέρνες και ποτά – Πότε έρχεται η εφορία

5 Σεπτεμβρίου 2025, 7:01 μμ
Load More

Τα δημοφιλέστερα σήμερα:

Στ. Καλαφάτης- Πτολεμαΐδα: «Το ΕΚΕΤΑ είναι βασικός πυρήνας του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας» —	Ευ. Μπεκιάρης (Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ): “Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας εντός τριετίας”
Ρεπορτάζ

Στ. Καλαφάτης- Πτολεμαΐδα: «Το ΕΚΕΤΑ είναι βασικός πυρήνας του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας» — Ευ. Μπεκιάρης (Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ): “Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας εντός τριετίας”

από Βάσω Σάφη
4 Σεπτεμβρίου 2025, 2:29 μμ

περισσότεραDetails
e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου
Ελλάδα

Έρχονται πληρωμές: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν έξτρα χρήματα και πόσα θα πάρουν

από e-ptolemeos team
31 Αυγούστου 2025, 9:00 πμ

περισσότεραDetails

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

E-PTOLEMEOS.GR NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου
Ελλάδα

Έρχονται πληρωμές: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν έξτρα χρήματα και πόσα θα πάρουν

31 Αυγούστου 2025, 9:00 πμ
Νίκος Ίτσκος: Ο αγρότης από το Βαρυκό Φλώρινας, που μετατρέπει παραδοσιακές συνταγές σε καινοτόμα προϊόντα
Τοπική Επικαιρότητα

Νίκος Ίτσκος: Ο αγρότης από το Βαρυκό Φλώρινας, που μετατρέπει παραδοσιακές συνταγές σε καινοτόμα προϊόντα

31 Αυγούστου 2025, 6:29 μμ
Πτολεμαΐδα: Πρώτη φορά ντουζιέρες στην εμποροπανήγυρη – Άγονη η δημοπρασία για το Λούνα Παρκ
Ρεπορτάζ

Εμποροπανήγυρη Πτολεμαΐδας: Αντιδράσεις για το υψηλό εισιτήριο στο λούνα παρκ

1 Σεπτεμβρίου 2025, 12:31 μμ
Δημόσιο: Αυξήσεις για χιλιάδες υπαλλήλους με προσωπική διαφορά: Ποιοι κερδίζουν και πόσα (παραδείγματα)
Κοινωνία

Κληρονομιές: Τι προβλέπεται για διαθήκες, χρέη και συζύγους

31 Αυγούστου 2025, 2:00 μμ
Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcasts
  • True Story Radio

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Ιδιοκτησία: ΡΟΔΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ε.Ε. [Pougaridis Media]

ΑΦΜ 802210768 ΔΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Δ/νση Έδρας: 25ης Μαρτίου 36, ΤΚ 50200 Πτολεμαΐδα,
Email: info@e-ptolemeos.gr Τηλ. 2463080986

Πιστοποιημένη Ιστοσελίδα με μοναδικό αριθμό Μ.Η.Τ. 232299 (Νόμος 5005/2022)

Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name: Αντώνης Πουγαρίδης

Διευθύντρια σύνταξης: Βασιλική Σάφη

Η επιχείρηση έχει υπογράψει δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Όροι Χρήσης  |   Πολιτική Απορρήτου  |   Επικοινωνία

© pougaridismedia 2024

Προφίλ Διαφήμιση Καριέρα Πρακτική Άσκηση Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Podcasts
  • Τοπική Επικαιρότητα
    • Πτολεμαΐδα
    • Κοζάνη
    • Αμύνταιο
    • Φλώρινα
    • Καστοριά
    • Γρεβενά
  • Αθλητικά
    • Βαθμολογίες
    • Μπάσκετ
    • Ποδόσφαιρο
    • Στίβος
    • Τέννις
    • Βόλεϊ
    • Χάντμπολ
    • Αθλητικές Εκπομπές
  • Παραπολιτικά
    • Επίκαιρος
    • Παραπολιτικά του παλμού
    • Σύντροφος
    • Στίγμα
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Ενέργεια
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Extras
    • Το Στίγμα
    • Ανεμοδείκτης
    • Για να θυμούνται οι παλιοί…
    • Συνεντεύξεις
    • Web TV
    • Αστυνομικό Δελτίο
    • Προσεχείς Εκδηλώσεις
    • Εκδηλώσεις που έγιναν

© Copyright 2012-2023 Pougaridis Media. Τα καλύτερα μας χρόνια είναι αυτά που θα 'ρθουν.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

  • Αρχική
  • Podcasts
  • Τοπική Επικαιρότητα
    • Πτολεμαΐδα
    • Κοζάνη
    • Αμύνταιο
    • Φλώρινα
    • Καστοριά
    • Γρεβενά
  • Αθλητικά
    • Βαθμολογίες
    • Μπάσκετ
    • Ποδόσφαιρο
    • Στίβος
    • Τέννις
    • Βόλεϊ
    • Χάντμπολ
    • Αθλητικές Εκπομπές
  • Παραπολιτικά
    • Επίκαιρος
    • Παραπολιτικά του παλμού
    • Σύντροφος
    • Στίγμα
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Ενέργεια
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Extras
    • Το Στίγμα
    • Ανεμοδείκτης
    • Για να θυμούνται οι παλιοί…
    • Συνεντεύξεις
    • Web TV
    • Αστυνομικό Δελτίο
    • Προσεχείς Εκδηλώσεις
    • Εκδηλώσεις που έγιναν

© Copyright 2012-2023 Pougaridis Media. Τα καλύτερα μας χρόνια είναι αυτά που θα 'ρθουν.