Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Σάκη Μάστορα – Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απολιγνιτοποίηση, με βασικό σκέλος της συζήτησης να αφορά στο μέλλον των εργαζομένων μετά το κλείσιμο μονάδων. ΑΗΣ Μελίτης και Άγιος Δημήτριος είναι στη σειρά για απόσυρση, ενώ αναμένονται μια σειρά προβλέψεων για τους εργαζόμενους, δεδομένων των αλλαγών που επέρχονται.
Η διαβούλευση που γίνεται με τη διοίκηση για το ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού από μονάδες που πάνε προς κλείσιμο είναι σε εξέλιξη. Οι κρίσιμες ημερομηνίες: 31/12/202024 η ΜΕΛΙΤΗ 1 βαίνει προς απόσυρση και το προσωπικό της μέχρι τις 28/2/2025. Οι μονάδες ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1,2 μπήκαν σε διαδικασία απόσυρσης στις 30/9/2024 και το προσωπικό μετακινήθηκε στην 3,4,5 του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 31/12/2025 βαίνουν προς απόσυρση. Για την 4η και 5η μονάδα, σημείωσε ο ίδιος, είναι σε ερωτηματικό αν θα συνεχίσουν μέχρι και τον Μάιο του ’26, προκειμένου να κλείσουν τη θερμαντική περίοδο μιας και δίνουν Τ/Θ στην Κοζάνη. Η Μεγαλόπολη, ενεργειακό κέντρο, ορυχείο και σταθμός κλείνουν στις 31/12/2024. Εκεί απασχολούνται 502 υπάλληλοι και θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, μετακίνησης ή συνταξιοδότησης.
Μέχρι 15/10 θα γίνει ΔΣ στη ΔΕΗ και εκεί θα παρθεί απόφαση για εθελούσια έξοδο, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν τα ύψη των αποζημιώσεων. Η επιχείρηση έχει ένα προσχέδιο εθελούσιας εξόδου, όπου αναφέρεται η απόσυρση των μονάδων, πόσα άτομα αφορά αυτή τη στιγμή (μόνο σε μονάδες που κλείνουν).
Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που επίκειται η λύση σύμβασης εντός του 2024, που είχαν δηλώσει πότε θέλουν να φύγουν και όσοι μένουν με παράταση παραμονής. Τα όρια ηλικίας για την εθελούσια είναι: 60 για το τεχνικό προσωπικό και 62 για εργαζόμενους κοινών διατάξεων. Για τα ποσά της εθελούσιας εξόδου θα υπάρξει πλαφόν, ξεκαθάρισε επίσης.
«Για την απολιγνιτοποίηση γνωρίζουμε σαν συνδικάτα. Το 2008 λέγαμε ότι το 2024 θα ισχύσουν ότι λέγαμε τότε, με τον κ. Σκυλακάκη να ήταν τότε ευρωβουλευτής που μας είχε βοηθήσει στην αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων. Οι τοπικοί πρέπει να καταλάβουν ότι η απολιγνιτοποίηση ισχύει. Άλλαξε πολιτική κατεύθυνση η χώρα μας. Ξέραμε (σ.σ. σαν κοινωνία) και δεν κάναμε τίποτα. Εμείς, όμως, για τους συναδέλφους μας θα κάνουμε ότι πρέπει. Δεν εκπροσωπώ όλη την κοινωνία όμως. Σαν κοινωνία έχουμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να παρθούν αποφάσεις», είπε με έμφαση.
Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ζητήσει παράταση των μονάδων, σχολίασε πως αυτό το αίτημα το ζητούν χρόνια τα συνδικάτα, λέγοντας πως για να μείνει ενεργή μια μονάδα χρειάζονται 500 εργαζόμενοι, μόνο για να είναι σε λειτουργική εφεδρεία. Ζητούμενο όμως είναι ποιος πρέπει να επωμιστεί αυτό το κόστος: «Η ΔΕΗ λέει ποιος θα μας τα δώσει τα λεφτά της εφεδρείας; Τελικά καταλήγουμε στον ελληνικό λαό που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος, τη στιγμή που η ΔΕΗ οδεύει στην πράσινη ενέργεια».
Το στοίχημα είναι η σωστή διαχείριση των 1883 εργαζομένων της επιχείρησης σήμερα: «Οι 408 εξ αυτών μπορούν να φύγουν στη σύνταξη μέχρι το 2026. Μετά μπαίνουμε στη διαδικασία είτε της οικειοθελούς αποχώρησης είτε στη διαδικασία της εθελούσιας. Εκτός της εθελούσιας θα τρέξει (πιθανώς) και ένα παράλληλο πρόγραμμα, για εργαζόμενους που έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους, δίνοντάς τους ένα άλφα ποσό και στέλνοντάς τους για δουλειά σε ένα άλφα σημείο. Το πρόγραμμα της εθελούσιας θα μπορούν να το λάβουν όσοι είναι 3 χρόνια κοντά στη σύνταξη», ανέφερε.
«Μη έχοντας δικαίωμα συνταξιοδότησης πιθανώς να μείνουν 700-800 άτομα. Στις 31/12/2026 κλείνει και η 5η μονάδα. Το ορυχείο θα παραμείνουν και θα χρειαστούν τουλάχιστον μια τριετία ώστε το ορυχείο να κλείσει ομαλά», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως μέχρι το 2030 θα υπάρξει μια ήπια δραστηριότητα απόσυρσης των ορυχείων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αρκετοί είναι σήμερα οι εργαζόμενοι που θέλουν να φύγουν αλλά η επιχείρηση τους χρειάζεται, ενώ δεν είναι λίγοι οι συνταξιούχοι ΔΕΗτζήδες που επιστρέφουν στην εργασία σε ιδιώτες.