Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Σωκράτη Φάμελλο, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου, λέγοντας ότι και επί κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, καθώς θεωρούσε τη Δ. Μακεδονία πλέον σημαντική για το θέμα της ανάπτυξης, αφού φαινόταν από τότε η μεγάλη πρόκληση που υπήρχε για την περιοχή, με δεδομένη την απολιγνιτοποίηση.
«Ήρθαμε στη Δυτική Μακεδονία για να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, μια πολύ μεγάλη κρίση. Αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία είναι μια μετάβαση που δεν είναι απλά άδικη, αλλά άδικη στο τετράγωνο. Τώρα η περιοχή έχει προβλήματα ενεργειακά και κοινωνικά, για το εισόδημα και την επιβίωσή της», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι η περιοχή έχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στη νεανική ανεργία αλλά και δημογραφικά, καθώς η ύπαιθρος ερημώνει και ερημώνουν τα εδάφη.
Για τη μετάβαση, είπε ότι γίνεται χωρίς σχεδιασμό και αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής σε πολλά επίπεδα. Συμπλήρωσε ότι είναι δύσκολο να προτείνεις λύσεις ότι η κυβέρνηση «κατεδαφίζει τα πάντα», στερώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας με τη διακοπή των εργοστασίων.
Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις, λέγοντας πως βασική επιλογή είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με εγγύηση της πολιτείας, ότι δεν θα υπάρχει αρνητικό αποτύπωμα για την εργασία, το ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα. «Αυτό μπορεί να γίνει με άμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία, ακόμη και με ένα προσωρινό κοινωνικό εργαλείο, όπως το κοινωνικό εισόδημα, τα επιδόματα αλληλεγγύης, που όμως δεν φτάνουν. Επίσης, μπορεί να κατεβάσει την τιμή της εταιρείας για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και παγώνοντας οφειλές για τις επαγγελματίες που μένουν χωρίς δουλειά, όπως για τους επαγγελματίες που εργάζονταν γύρω από το λιγνίτη», πρότεινε χαρακτηριστικά ως κάποια μέτρα στήριξης για την περιοχή.
Ακόμη, πρότεινε χρηματοδότηση της πολιτείας ενός ενεργειακού προγράμματος για δημόσια κτίρια και επιχειρηματικότητα, αλλά και για το κομμάτι της δημοσίων επενδύσεων, πρότεινε χρηματοδότηση της πολιτείας για σιδηρόδρομο, υγεία, παιδεία και πολιτισμό ,δημιουργώντας νέο εργασιακό μέλλον, όπως τόνισε.
«Χρειάζεται μια νέα επιχειρηματικότητα», είπε επίσης, μιλώντας και για το χωροταξικό σχέδιο που πρέπει να περιλαμβάνει ζώνες ανάπτυξης, υποδομές, οριοθέτηση ζωνών πρωτογενούς τομέα και οριοθέτηση ζωνών επιχειρήσεων – επιχειρηματικότητας και νέων τεχνολογιών. Ακόμη, έθεσε ζητήματα αγροτουρισμού και άλλων ειδών τουρισμού που μπορούν να στηριχθούν στην περιοχή.
Για την επιλογή της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για τον λιγνίτη τόνισε πως είναι «απολύτως άδικη και εγκληματική», μιλώντας για την ανάγκη αποκατάστασης εδαφών από τη ΔΕΗ, λέγοντας πως η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποθήκευση ενέργειας στην περιοχή.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα με τις ΑΠΕ, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως στο δίκτυο και την αποθήκευση η χώρα έχει έλλειμμα, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, επισημαίνοντας έλλειμμα διαβούλευσης και με την τοπική κοινωνία.
«Δεν εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, η φθηνή ενέργεια και η δίκαιη μετάβαση των περιοχών. Όλα όσα ακούγονται είναι χωρίς σχεδιασμό. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σχέδιο για την τεράστια επένδυση της 5ης μονάδας για το ποιο καύσιμο θα κάψει», τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας και το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει για το κόστος της ενέργειας.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το πεδίο ενέργειας κερδοσκοπικά και χωρίς δημόσιο έλεγχο, κάτι που είπε πως είναι επικίνδυνο για τους πολίτες, κάνοντας λόγο για «καρτέλ ενέργειας» και μεγάλες στρεβλώσεις, προτείνοντας να τεθεί ανώτατος συντελεστής κέρδους στις μεγάλες εταιρείες.
«Η φτώχεια και η ανεργία χτυπάει τους πάντες στην περιοχή, ακόμη και όσους ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε, λέγοντας πως το στοίχημα για την περιοχή είναι να προκόψει στον τόπο της.