Εδώ και αρκετές δεκαετίες ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας έρευνα την τεχνολογία και το φαινόμενο της πυρηνικής σύντηξης. Οι συγκεκριμένοι ερευνητές θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι αλχημιστές. Στόχος είναι κάποια στιγμή, ίσως έως το 2040, να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης, παρέχοντας φθηνό και ασφαλές ρεύμα.
Η έρευνα πάνω στη φιλόδοξη τεχνολογία
Η έρευνα πάνω στην πυρηνική σύντηξη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Τότε επιτευχθεί η σύντηξη ισοτόπων του υδρογόνου εργαστηριακά, κάτι που επιβεβαίωσε τη θεωρία και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την πυρηνική σύντηξη στη φύση καθημερινά. Τα άστρα, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου αποτελούν τεράστιους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης.
Η τεράστια βαρυτική έλξη συμπιέζει την ύλη ωθώντας τα άτομα να γίνει πιο βαριά, απελευθερώνοντας με αυτή τη διαδικασία ενέργεια. Η αναπαραγωγή αυτής της διαδικασίας στη γη είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετη ως διαδικασία και χαρακτηρίζεται ως μία τεράστια επιστημονική πρόκληση. Εάν και εφόσον επιτευχθεί και αξιοποιηθεί πρακτικά, είναι δυνατό να προσφέρει άπλετη, φθηνή, ασφαλή και οικονομική ενέργεια σε όλο τον πλανήτη.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2040 είναι πιθανό να δούμε την πρακτική χρήση της τεχνολογίας αυτής, με τη δημιουργία του πρώτου εμπορικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια κι όσο περνάει ο καιρός θα δούμε κατά πόσο αποτελεί ρεαλιστική πρόβλεψη ή όχι. Ίσως κάποια στιγμή σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ ή ίσως να δούμε τις εκτιμήσεις αυτές να προσφέρονται για προβλέψεις στο NetBet στοιχημα, όπως βλέπουμε συνέχεια παρόμοιες άλλες εξελίξεις τεχνολογικού, πολιτικού, κοινωνικό, καλλιτεχνικού κλπ. χαρακτήρα.
Η διαδικασία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες
Η διαδικασία της σύντηξης πραγματοποιείται με την υπερθέρμανση ισοτόπων υδρογόνου σε θερμοκρασία πάνω από 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή διαμορφώνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας του ήλιου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται πλάσμα, που αποτελεί την τέταρτη μορφή ύλης. Το πλάσμα συμπιέζεται με την βοήθεια μαγνητών, προκειμένου να συνταχθούν τα ισότοπα του υδρογόνου μαζί, δημιουργώντας ήλιο και ηλεκτρόνια με υψηλή ταχύτητα, τα οποία βγαίνουν προς τα έξω.
Η ενέργεια που δημιουργείται είναι τεράστια, περίπου δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή που απελευθερώνεται στις τυπικές χημικές αντιδράσεις.
Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πυρηνική τεχνολογία
Η τεχνολογία που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες, της πυρηνικής σχάσης, μας επιτρέπει να διασπούμε άτομα σε μία περίπου αντίστροφη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς πέρα από την ενέργεια, η δημιουργία ραδιενέργειας και ραδιενεργών προϊόντων, τις επιπτώσεις των οποίων γνωρίζουμε καλά. Στην πυρηνική σύντηξη τα ραδιενεργά προϊόντα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Συνεπώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, καθώς δεν δημιουργεί πυρηνικά απόβλητα ή άλλα επικίνδυνα υποπροϊόντα.
Οι προκλήσεις της πυρηνικής σύντηξης
Μια σοβαρή διεθνής επιστημονική προσπάθεια πραγματοποιείται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Torus τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία. Η πρόκληση είναι να γίνουν τελικά οι πειραματικοί αντιδραστήρες κάτι το οποίο θα μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο εμπορικά. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν.
Μπορεί να κατανοούμε Πώς λειτουργεί η πυρηνική σύντηξη σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά η πράξη είναι άλλο πράγμα. το 1955 που ξεκίνησε η έρευνα, ειδική θεωρούσαν πως σε 30 χρόνια η τεχνολογία θα ήταν πλέον διαθέσιμη. Ωστόσο έχουν περάσει πάνω από 65 χρόνια από τότε και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλα 20, σύμφωνα με την πιο ευνοϊκή πρόβλεψη.
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως χρονιά ορόσημο θα αποτελέσει πιθανότατα το 2040. Είτε η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, είτε όχι, πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα. Στη Γαλλία ο πειραματικός αντιδραστήρας έχει ολοκληρωθεί κατά 70% και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Παρόμοιες προσπάθειες πραγματοποιούνε αντίστοιχα και στις ΗΠΑ, αλλά σε άλλες χώρες.
https://www.pexels.com/photo/cable-clouds-conductor-current-189524/