Με το πρώτο κουδούνι που χτύπησε στις 12 Σεπτεμβρίου, «η κρίσιμη μάζα των εκπαιδευτικών βρίσκεται στα σχολεία» και ουσιαστικά δεν υπάρχουν κενά, διαβεβαιώνει η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.
Συγχρόνως όμως η Βασιλική Βόντσα δηλώνει ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τεράστια κενά στα δύο μουσικά σχολεία της Πτολεμαΐδας και της Σιάτιστας». Για την ακρίβεια δεν υπάρχει ούτε ένας καθηγητής μουσικής και όλες οι θέσεις των μουσικών είναι κενές. Πρόκειται δηλαδή για κατ’ ευφημισμόν μουσικά σχολεία, αφού καθηγητές μουσικής δεν υπάρχουν. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε θα τοποθετηθούν καθηγητές μουσικών οργάνων στα μουσικά σχολεία Πτολεμαΐδας και Σιάτιστας, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της. Κάθε χρόνο να έρχονται Χριστούγεννα και τα μουσικά σχολεία να είναι γυμνά από εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων. Με δεδομένη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, οι κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων στα δύο μουσικά σχολεία βρίσκονται προ των πυλών και μάλλον είναι θέμα χρόνου, το πότε θα βγουν «εν χορδαίς και οργάνοις» οι μαθητές και οι γονείς στους δρόμους. Άλλωστε, είναι κάτι που το περιμένουν να συμβεί και στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όσο για τα υπόλοιπα σχολεία, όπως προαναφέρθηκε είναι καλυμμένα από καθηγητές, ενώ ολοκληρώθηκε σχεδόν και η τοποθέτηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και των λειτουργικά υπεράριθμων. Έτσι θα καλυφθούν και τα ελάχιστα κενά σε ορισμένες ειδικότητες, ενώ πρέπει να σημειωθεί στις ειδικότητες των μαθηματικών και της φυσικής υπάρχουν υπεράριθμοι.
Στο θέμα της σχολικής στέγης η εικόνα είναι καλή, σύμφωνα με την διευθύντρια δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά βεβαίως προκύπτουν νέες ανάγκες. Έτσι, η Β. Βόντσα τονίζει ότι «στην περιφέρεια υπάρχει υπερεπάρκεια σχολικών κτηρίων», ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι «το ολοκαίνουργιο λύκειο της Εράτυρας δεν χρησιμοποιείται, καθώς δεν υπάρχουν μαθητές. Είναι κρίμα μια τέτοια σύγχρονη σχολική υποδομή να είναι ανενεργή, θα πρέπει να δοθεί για κάποια χρήση». Ωστόσο, στις δύο πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας λειτουργούν άκρως ακατάλληλα σχολικά κτήρια και χρειάζονται καινούργια. Εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να είχε σταματήσει να λειτουργεί το 1ο ΕΠΑΛ στην Κοζάνη επί της οδού Βερμίου και στη θέση του να γίνει ένα καινούργιο διδακτήριο. Επίσης είναι απαραίτητο ένα καινούργιο σχολείο για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Κώμης, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά και με λυκειακές τάξεις, φέτος με την 1η τάξη, του χρόνου θα υπάρχει 2η και την επόμενη χρονιά 3η τάξη. Ένα καινούργιο γυμνάσιο απαιτείται στο βόρειο τμήμα της Κοζάνης, «όχι με την έννοια ότι δεν επαρκούν τα γυμνάσια, αλλά χωροταξικά είναι απαραίτητο, καθώς τα υπάρχοντα σχολεία είναι μακριά για τους μαθητές που διαμένουν στην βόρεια πλευρά», εξηγεί η Β. Βόντσα.
Τέλος, στην Πτολεμαΐδα τα δύο ΕΠΑΛ κρίνονται ακατάλληλα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου που θα στεγάσει τα δύο σχολεία.