Ένα βήμα από την έκδοσή του είναι ο μεγάλος διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για τη μελέτη – κατασκευή του έργου ανέγερσης του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας. Μάλιστα, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Εορδαίας στην πρόσφατη συνεδρίασή της, ενέκρινε τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού, για ένα καίριο έργο που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει λύση σε ένα μείζον θέμα της σχολικής κοινότητας στην περιοχή.
Το βασικό είναι πως έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 7.485.561,43 ευρώ. Ειδικότερα, η ανέγερση του 2ου ΕΠΑΛ θα γίνει με χρηματοδότηση από το «Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2021-2027» και αφού εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης, το επόμενο βήμα είναι να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο ακριβώς χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για να βρεθεί ανάδοχος, με την ανάθεσή του, το μέγιστο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του έργου από την ημερομηνία υπογραφής είναι στα 2,5 έτη.
Το νέο σχολείο θα γίνει στο χώρο όπου στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕ, πίσω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο δρόμο για το Ανατολικό. Στο εν λόγω οικόπεδο θα κατασκευαστεί το σχολείο, δυναμικότητας 320 μαθητών. Τώρα το 2ο ΕΠΑΛ στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.
Θυμίζουμε ότι το 2ο ΕΠΑΛ είχε «ξεσπιτωθεί» για να στεγαστεί τότε το ΤΕΙ Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα και να αποκτήσει η πόλη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα το σχολείο φιλοξενείται σε αποθήκες, προκάτ αίθουσες, αποδυτήρια Γυμναστηρίων και άλλους βοηθητικούς χώρους, στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, με τεράστιες ελλείψεις σε αίθουσες, εργαστήρια, αθλητικούς χώρους, αμφιθέατρο και χωρίς καθόλου αύλειο χώρο. Οι μαθητές προαυλίζονται με αυτούς του 1ου Γυμνασίου.
Ένα σύγχρονο ΕΠΑΛ, με διώροφο κτήριο και υπόγειο
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, που θα καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου ΕΠΑΛ και θα εξασφαλίζει τις κατάλληλες μαθησιακές και λειτουργικές συνθήκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κτηρίου.
Τα προγράμματα σπουδών και η συνεχής αυξητική τάση των μαθητών, απαιτούν την ύπαρξη κατάλληλων εργαστηρίων και αιθουσών, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες μαθησιακές συνθήκες καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα αποτελείται από ένα διώροφο κτήριο σε σχήμα Π, με ισχυρό άξονα συμμετρίας. Το οικόπεδο ανέγερσης του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας, βρίσκεται εντός των εγκεκριμένων ορίων της πόλης, στο ανατολικό της άκρο και έχει επιφάνεια 4,588 τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για διώροφο κτήριο με υπόγειο και στέγη. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας είναι 1.618 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια δόμησης 3.178 τ.μ.
Το κτήριο θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και θα προβλέπεται από το κτιριολογικό πρόγραμμα του διδακτηρίου. Δύο κλιμακοστάσια και ένας ανελκυστήρας.
Οι χρήσεις του θα κατανέμονται σε τρεις στάθμες, ισόγειο, α΄ όροφο, καθώς επίσης και υπόγειο το οποίο αναπτύσσεται στο σύνολο της κάλυψης του κτιρίου.
Το νέο κτίριο θα ακολουθεί ένα δομημένο αρχιτεκτονικό μοντέλο, ενώ τα σύγχρονα στοιχεία έρχονται κυρίως να καλύψουν τις βιοκλιματικές ανάγκες του κτιρίου.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε εννιακόσιες (900) ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας αναμένεται να αποκτήσει για πρώτη φορά σύγχρονες και πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις, ικανές να καλύψουν τις αυξημένες εκπαιδευτικές και εργαστηριακές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, βάζοντας τέλος σε μια πολυετή περίοδο στεγαστικών ελλείψεων και προσωρινών λύσεων.





























