Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά μια λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε απευθείας σύνδεση με το χειρουργείο, έδωσε σήμερα Παρασκευή το Χειρουργικό Τμήμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, σε ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου αλλά και στο ευρύτερο κοινό της περιοχής.
Επρόκειτο για την πρώτη ζωντανή μετάδοση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε δημόσιο περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου, κατά τη διάρκεια της οποίας δίνονταν εξηγήσεις για το κάθε στάδιο της χειρουργικής επέμβασης καθώς και απαντήσεις στις απορίες των θεατών.
Ο κύριος όγκος των χειρουργικών επεμβάσεων στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά και όχι μόνο η αφαίρεση χολής, αλλά και η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας και κοίλης, ενώ στους άμεσους στόχους είναι να γίνεται πλέον και λαπαροσκοπική επέμβαση εντέρου. Αυτό τόνισε μιλώντας στον «Π» ο προϊστάμενος του Χειρουργικού τμήματος του Μποδοσάκειου, Ορέστης Τσιριπίδης, ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία που είχε η χειρουργική ομάδα για τη ζωντανή αυτή μετάδοση λαπαροσκοπικής επέμβασης είπε ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να δουν στην πράξη οι φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής κάποια πράγματα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα και προς την κοινωνία.
Ο κ. Τσιριπίδης ανέφερε ειδικότερα ότι «μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 γινόταν μόνο χολοκυστεκτομή λαπαροσκοπικά, αλλά από το Γενάρη μπήκαμε στη φάση να κάνουμε και τις κοίλες λαπαρασκοπικά, τις σκωληκοειδεκτομές, αλλά και κάποια γυναικολογικά περιστατικά, όπως π.χ. ρήξη κύστης ωοθήκης.» Τόνισε μάλιστα ότι «ο άμεσος στόχος είναι να κάνουμε και λαπαρασκοπικό έντερο. Ουσιαστικά θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική, πέραν της χολής, η οποία έχει καθιερωθεί εδώ και 20-25 χρόνια.»
Επισήμανε ακόμη ότι «στόχος επίσης είναι να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζωντανές μεταδόσεις λαπαρακοπικών επεμβάσεων, αλλά θα γίνονται και προβολές μαγνητοσκοπημένων χειρουργείων που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.» Σημείωσε επίσης ότι «ήδη δημιουργείται μια βιβλιοθήκη με μαγνητοσκοπημένα χειρουργεία τα οποία θα προβληθούν για την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ, καθώς η χειρουργική ομάδα θα αναλάβει τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευσή τους στο χειρουργικό κομμάτι.»
Εντυπωσιασμένος από τη ζωντανή αυτή παρουσίαση δήλωσε ο διοικητής του Μαμάτσειο-Μποδοσάκειο, Γιώργος Χιωτίδης, ο οποίος συνεχάρη τη χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου, σχολιάζοντας μάλιστα ευμενώς τη σημαντική παράδοση της Χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί και το Τμήμα Πληροφορικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου το οποίο συνέδραμε για να καταστεί δυνατή η ζωντανή παρουσίαση της λαπαροσκοπικής επέμβασης.
Τα συγχαρητήριά τους στη χειρουργική ομάδα του Μποδοσάκειου εξέφρασαν επίσης παριστάμενοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου.