Πρόγραμμα
16:00 – 16:15 Προσέλευση
16:15 -16:30 Δημήτρης Τζήμας, Εκπαιδευτικός πληροφορικής, MSc, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
- Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών robotics.ellak.gr
16:30 -16:45 Ερωτήσεις – απαντήσεις
16:45 -17:00 Ιωάννης Αρβανιτάκης, Εκπαιδευτικός πληροφορικής, MSc, Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
- Open Physical Computing & Robotics στον όμιλο ρομποτικής του Πειραματικού Δημοτικού Φλώρινας
17:00-17:15 Ερωτήσεις – απαντήσεις
17:15-17:30 Διάλειμμα
17:30-18:30 Νίκος Χατζόπουλος, Δάσκαλος, MSc, Διευθυντής του τμήματος Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης των εκπαιδευτηρίων “Ακαδημία Πλάτωνα” στην Τάμπα των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Εκπαιδευτικά εργαλεία τεχνολογίας στους τομείς των συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και ρομποτικής και προγραμματισμού για εκπαιδευτικούς Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεθόδους διδασκαλίας πληροφορικής, μαθηματικών, γλώσσας, ιστορίας, και γεωγραφίας.
- Δωρεάν, καθώς και φθηνά εργαλεία προγραμματισμού και ρομποτικής, τα οποία είναι πολύ εύκολα στην χρήση και λειτουργία τους, και μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε μάθημα σε μία ευχάριστη μαθητική εμπειρία.
18:30-19:00 Συζήτηση
- Θέμά: Εκπαιδευτικός & Τεχνολογίες αιχμής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα και Η.Π.Α.
Συντελεστές
Ιωάννης Αρβανιτάκης, Εκπαιδευτικός πληροφορικής, MSc, Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. Υπηρετεί ως καθηγητής Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004. Από το 2013 υπηρετεί στο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας. Είναι πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει λάβει δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Παιδαγωγικής με κατεύθυνση Σχολική Παιδαγωγική (Διδακτική Μεθοδολογία και Αναλυτικά Προγράμματα) και Νέες Τεχνολογίες με βαθμό Άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2013 είναι υπεύθυνος των Ομίλων Ρομποτικής που λειτουργούν στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείου Φλώρινας και απευθύνονται σε όλα τα παιδιά της πόλης.
Νεκτάριος Γκέκας, Εκπαιδευτικός πληροφορικής, MSc, Τεχνικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική. Υπηρετεί ως καθηγητής Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2002. Συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας καθώς και της τεχνολογίας LTSP σε σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του.
Χαράλαμπος Ζαραφίδης, υπηρετεί στο 2ο ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας ως εκπαιδευτικός πληροφορικής, πρώην Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική από το Πανεπιστημίο Μακεδονίας. Έχει διοργανώσει μεγάλο αριθμό δωρεάν εργαστηρίων τεχνολογίας (Hydrobots) και εκπαιδευτικής ρομποτικής (Lego Mindstorms). Συμμετείχε ως προπονητής στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας F1inSchool και εκπαιδευτικής ρομποτικής (FLL και WRO) με ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης έλαβε μέρος ως προπονητής στις διεθνείς μαθητικές ολυμπιάδες (World Robot Olympiad), WRO-2009 Ποχάνκ Ν. Κορέα, WRO-2010 Μανίλα Φιλιππίνες, WRO-2011 Αμπού Ντάμπι Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, WRO-2012 και F1inSchools-2016 Κουάλα Λουμπούρ Μαλαισία, WRO-2014 Σότσι Ρωσία και F1inSchools-2016 Κουάλα Λουμπούρ Μαλαισία. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας καθώς και της τεχνολογίας LTSP σε σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του.
Δημήτριος Τζήμας, Εκπαιδευτικός πληροφορικής, MSc, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Έλαβε το πτυχίο BSc στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχίο MSc στην «Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος για Επικοινωνίες και Πολυμέσα» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Learning Analytics και τα MOOCs. Έχει δημοσιεύσει 6 επιστημονικά άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων.
Διδάσκει την Πληροφορική στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 18 χρόνια. Είναι συν-συγγραφέας 3 ελληνικών βιβλίων.
Νικόλαος Χατζόπουλος, είναι διευθυντής του τμήματος Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης των εκπαιδευτηρίων “Ακαδημία Πλάτωνα” στην Τάμπα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο ιδρυτής και οργανωτής του συνεδρίου “Superior Tech for Teachers”, της θερμοκοιτίδας στήριξης νεώφυων EdTech επιχειρήσεων Innovation Hub “ihubUSA” και του EdCamp Tampa Bay. Έχει ειδικευτεί στη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξειδικεύεται στους τομείς των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας, δημιουργίας ψηφιακού υλικού, καθώς και ρομποτικής και προγραμματισμού για εκπαιδευτικούς Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι κάτοχος Bachelor’s και Masters πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και διδάσκει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και αρκετά χρόνια. Άρθρα του έχουν εκδοθεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά πληροφορικής και εκπαίδευσης στην Αμερική. Έχει παρουσιάσει σεμινάρια και διαλέξεις σε συνέδρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.
Συνδιοργάνωση:
- Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Κε.Πλη.Νε.Τ.) Πτολεμαΐδας