Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Εορδαίας είχε το κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέπτεται σήμερα το Ν. Κοζάνης, μεταξύ αυτών η πρ. υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο πρ. Υφυπουργός Γ. Κώτσηρας, συνοδεία των πρ. υφυπουργού Μ. Παπαδόπουλου και υποψηφίων βουλευτών Στ. Κωνσταντινίδη, Π. Βρυζίδου, του προέδρου της ΔΕΕΠ Κοζάνης της ΝΔ Λύσανδρου Μεταξά κ.α.
Στη δημαρχείο Εορδαίας βρέθηκαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Αντώνης Πουγαρίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Στ. Κιάνας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΔΜ Γ. Σιόγκας, ο Κων/νος Ανδρεάδης πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Μιχάλης Μήγγος κ.α., θέτοντας αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής αλλά και όχι μόνο.
Ο Αντώνης Πουγαρίδης τόνισε πως το ΕΒΕ εκπροσωπεί 9.000 ζωντανές και παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως η στρατηγική της όποιας κυβέρνησης προκύψει από εδώ και πέρα να είναι ακόμη πιο στοχευμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Η περιοχή καλοδέχεται όλες τις μεγάλες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία, αλλά το κύτταρο της περιοχής είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Κάποιες από τις επισημάνσεις που κάναμε στην απελθούσα κυβέρνηση έγιναν δεκτές, είχαμε μια πολύ συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης και το ΔΑΜ, μάλιστα εγκρίθηκε επιτυχώς πρόσφατα η πρότασή μας. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και κατεύθυνση στη μεταστροφή της επιχειρηματικότητας και μια από τις προσκλήσεις που έβγαλε το ΔΑΜ είναι προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια νεκρή περίοδος και ο χαμένος χρόνος πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί, με γνώμονα τη συνεργασία επιμελητηρίων, τοπικής κοινωνίας και κράτους. Επίσης, έθεσε προβληματισμό για το που θα εγκατασταθούν οι επενδύσεις, μεγάλες, αλλά και μεσαίες και μικρές στην περιοχή, ζητώντας να βρεθούν άμεσες λύσεις για να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να απορροφηθούν επενδύσεις. Τέλος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των επενδύσεων, ώστε να απορροφούνται άμεσα, καταθέτοντας και τέσσερις προτάσεις: Όπως, για την ρευστότητα, ενίσχυση ΜμΕ επιχειρήσεων μέσω μηχανισμών, ενεργειακή εξοικονόμηση (ενεργειακές κοινότητες με επαγγελματικό ΑΦΜ), να δοθεί λύσει στους γουνοποιούς και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.
Ο κ. Σιόγκας πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, έθεσε σοβαρό ζήτημα στην περιοχή, λόγω απολιγνιτοποίησης όπως είπε, τονίζοντας πως θα πρέπει να σκέφτονται ότι η περιφέρεια είναι σταθερά πρώτη στην Ελλάδα, ζητώντας ειδική μέριμνα για τη Δ. Μακεδονία, ζητώντας από την επόμενη κυβέρνηση να βάλει την περιοχή ως «καλή πρακτική».
Στις δύσκολες περιόδους που ζούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συνεργασία, σημείωσε ο Στ. Κιάνας από το ΤΕΕ/ΤΔΜ, λέγοντας ότι αυτό χρειάζεται να εξελιχτεί και την επόμενη ημέρα, καθώς σημείωσε ότι οι καιροί είναι περίεργοι. «Το πρόβλημα που έχει η περιοχή είναι ο χρόνος , και έχει γίνει κατανοητό στο σύνολο της κοινωνίας ότι η απολιγνιτοποίηση ήταν μια αναγκαιότητα και με τη σωστή ενημέρωση κατάλαβαν ότι πηγάζει από κανονισμούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Δεν πρέπει να χαθεί η ενεργειακή καρδιά της περιοχής και όσα γίνονται με τις ΑΠΕ πρέπει να γίνονται με ορθό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης πρόεδρος των συνταξιούχων ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ, έθεσε ζητήματα προσωπικής διαφοράς αλλά και τα αναδρομικά, ζητώντας να βρεθούν λύσεις προς όφελος των συνταξιούχων.
Ο Μιχάλης Μήγγος έθεσε ζητήματα των ατόμων με αναπηρία (στην υγεία κ.α.), λέγοντας πως στην βιομηχανική περιοχή που έχει δώσει τα πάντα, πρέπει να υπάρχουν λ.χ. ένας νευρολόγος, ζητώντας να μπουν θέματα υγείας στο πανεπιστήμιο.
Η κ. Κεραμέως τόνισε την ανάγκη να προσφερθούν ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά, μέσα από δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Λ.χ. στην Κοζάνη θα έχουν ζήτηση τεχνικοί ΑΠΕ, τόνισε, λέγοντας ότι και οι ειδικότητες πληροφορικής έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς χρέος της πολιτείας είναι να βλέπει μπροστά.
Απαντώντας για το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας , σημείωσε πως έκανε τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σημειώνει τεράστια ανέλκυση και εξωστρέφεια, σημειώνοντας πως το στηρίζουν στην πράξη (φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο έγινε 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης). Στο ΠΔΜ δόθηκαν 4.2 εκ. ευρώ σε στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, με το ίδρυμα να έχει ευρύτερα κριτήρια από τη χώρα, καθώς είναι ακριτικό, τόνισε η π. υπουργός παιδείας. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης εισακτέων σε κεντρικά ιδρύματα και αύξησης στα περιφερειακά.