Ένα φιλόδοξο σχέδιο σχεδιάζει να υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Παράρτημα Πτολεμαΐδας, με κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για το κτήριο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας αλλά και του παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα.
Το θέμα τέθηκε, αρχικά, στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας, το οποίο και είναι αρμόδιο αρχικά για την παραχώρηση της έκτασης, ενώ η οριστική απόφαση θα παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου παραβρέθηκε ο Διευθυντής του ΕΚΕΤΑ Παναγιώτης Γραμμέλης, ο οποίος και εξήγησε τι αφορά το έργο.
Ειδικότερα ζητήθηκε η γνωμοδότηση του οργάνου σχετικά με την παραχώρηση για χρήση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συνολικής έκτασης 13.483,99 τ.μ., για την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ κελιού καυσίμου (fuel cell) και ΑΠΕ (φωτοβολταϊκό πάρκο) για την εξυπηρέτηση ηλεκτρικών ή και θερμικών αναγκών στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και το κτήριο του ΕΚΕΚΑ/ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα.
Το κοινοτικό συμβούλιο, ωστόσο, πρότεινε να αναπτυχθεί το φωτοβολταϊκό στο χώρο της ΑΕΒΑΛ, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος Ισαάκ Νικολαΐδης, χωρίς να προκύψει εμπόδιο στην αναπτυξιακή πρόταση.
Σκοπός του έργου αλλά και αναδάσωση
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της πρότασης: Σκοπός του έργου είναι η μετατροπή ευρέως φάσματος συμβατικών και μη καυσίμων (πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ) σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Πρόκειται για πολιτικό – ερευνητικό έργο εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής αλλά και αποθήκευσης ενέργειας το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ και χρήση υδρογόνου και μπορεί να υλοποιηθεί με βάση την υψηλή τεχνογνωσία του ΕΚΕΤΑ σε σχετικές τεχνολογίες. Στο ίδιο έργο προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος έως 1 MWe. Ένα μέρος της ισχύος του πάρκου θα δίνεται στο δίκτυο μέσω ενεργειακού συμψηφισμού ενώ το υπόλοιπο θα τροφοδοτεί τον ηλεκτρολύτη της πιλοτικής μονάδες για την παραγωγή πράσινου Η2.
Να σημειωθεί πως η παραχώρηση αφορά για χρονική περίοδο 30 ετών, με σκοπό την εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας και περιφερειακών συστημάτων. Το ΕΚΕΤΑ, μάλιστα στο πλαίσιο ριζικής αναμόρφωσης του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, σε συνεννόηση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Εορδαίας, προτίθεται να προχωρήσει στη δενδροφύτευση των υπολοίπων αναδασωτέων εκτάσεων στο Κουρί, με χρηματοδότηση από το LIFETERRA.
“Ενισχύεται το Νοσοκομείο με εξοικονόμηση χρημάτων από το ενεργειακό κόστος που έχει σήμερα”
Ο κ. Γραμμέλης σημείωσε πως το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια, σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή και προέκυψαν από τις προσπάθειες που έγιναν για να συνεχίσει να είναι η Εορδαία στα ενεργειακά δρώμενα στη μεταλιγνιτική εποχή, τόνισε, λέγοντας πως οι νέες τεχνολογίες αφορούν στο Φ/Β αλλά κυρίως στην αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και να χρησιμοποιείται όπου υπάρχει ανάγκη. Σχεδιασμός είναι εκτός από το Μποδοσάκειο, να καλυφθεί ενεργειακά με πράσινο τρόπο και το Κέντρο Διημέρευσης που υλοποιείται. Αυτά τα έργα υπάρχουν και στα Εδαφικά Σχέδια και όπως είπε ο κ. Γραμμέλης, είναι η απαρχή στην κατεύθυνση αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, θα εξεταστεί η δυνατότητα εγκατάστασης του Φ/Β στην ΑΕΒΑΛ. Επίσης, το Μποδοσάκειο ενισχύεται ενεργειακά και οικονομικά, εξοικονομώντας κονδύλια σημαντικά από τις ενεργειακές του ανάγκες οι οποίες θα καλύπτονται κατά 90%.
Ο κ. Γραμμέλης αναφέρθηκε εκτενώς στην αναδάσωση μέρους ή του συνόλου της έκτασης στο Κουρί, ενώ διευκρίνηση πως η τελική μονάδα που θα γίνει θα είναι απολύτως καθαρή ενεργειακά.
Το κοινοτικό συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” στην παραχώρηση με την επισήμανση το Φ/Β να μπει στην έκταση της ΑΕΒΑΛ.