Σημαντική μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Συγκεκριμένα, το Εθνικό Σχέδιο προσδιορίζει το ποσοστό του λιγνίτη στο 17% το 2030, από 33% που ήταν η συμμετοχή του το 2016 στο ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελάττωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες «μεταφράζεται» στην ελάττωση της συνολικής ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 1.600 MW (μεγαβάτ).
Η παραπάνω κατανομή του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ, να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων. Μια αναβάθμιση που θα συνέβαλε στο να αποσοβηθούν τα προβλήματα επάρκειας τα οποία θα αντιμετωπίσει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα .Ήδη ,είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση της Ι μονάδος του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει και η ΙΙ στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει η επιχείρηση για να συμμορφωθεί στους περιβαντολογικούς όρους .
Όμως σύμφωνα με το ΕΣΕΚ αυτό δεν επαρκεί. Η κατανάλωση λιγνίτη όπως προαναφέραμε πρέπει να μειωθεί κατά 1600 MW.
Η μείωση αυτών των MW σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας από την περιοχή μας και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ Α.Ε., αλλά παρασύρει και πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Καλό θα ήταν λοιπόν, το ΕΣΕΚ εκτός των ποσοστών μείωσης λιγνίτη στη χώρα να αναφερόταν και σε προτάσεις αποκατάστασης των θέσεων εργασίας των πληγέντων περιοχών, οι οποίες εδώ και πάνω από 50 χρόνια προσφέρουν με αυτοθυσία και τεχνογνωσία την ηλεκτρική ενέργεια στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο ένα άλλοτε ενεργειακό κέντρο να μετατραπεί σε ένα εγκαταλειμμένο σεληνιακό τοπίο. Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πρέπει να είναι ομαλή και η ομαλότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν στην πρωτοπόρο σε ανεργία περιοχή μας προσθέσουμε επιπλέον ανεργία.
Ως γραμματέας δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε. /Ομίλου ΔΕΗ θα θέσω το θέμα στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο ώστε να αναλυθεί διεξοδικά και να πάρουμε αποφάσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από το ΕΣΕΚ και διακυβεύει το μέλλον και την εργασία χιλιάδων συναδέλφων μας και όχι μόνο.
Επίσης κάνω έκκληση προς τις κεντρικές διοικήσεις όλων των σωματίων της ΔΕΗ να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα ώστε να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τη θέση τους δημόσια.
ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Γραμματέας δημοσίων σχέσεων
Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.
Ομίλου ΔΕΗ