Όσο περισσότερο συζητώ με επιχειρηματίες για την πορεία των επιχειρήσεών τους, τόσο περισσότερο διαπιστώνω το χαμηλό επίπεδο απόδοσης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Αυτό αφενός μεν οφείλεται στην εχθρική στάση του κράτους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην άγνοια των επιχειρηματιών να ασκήσουν αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητα. Με απλά λόγια, οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τα βασικά της επιχειρηματικότητας. Δεν γνωρίζουν τι είναι επιχειρηματικότητα, τι κάνει η επιχειρηματικότητα και πως μπορεί να αποδώσει καλύτερα η επιχείρησή τους.
Εκτός όμως από την άγνοιά τους, βρίσκονται συνεχώς ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις «ειδικών», οι οποίοι, παρότι διαθέτουν πτυχία Οικονομικών, Λογιστικής, Management, Business Administration, και γνωρίζουν για την επιχειρηματικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν προσεγγίζουν αποτελεσματικά την μικρομεσαία επιχείρηση. Μιλούν θεωρητικά, χρησιμοποιώντας την «ξύλινη» ακαδημαϊκή γλώσσα, ασχολούνται με οικονομικούς δείκτες, στατιστικά, προβολές, business plans, επιδοτήσεις και ΕΣΠΑ, και γενικά δεν έχουν πρακτική γνώση από λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επειδή κάποιοι ίσως σπεύσουν να αντιδράσουν στα παραπάνω, για να προλάβω τις όποιες αντιδράσεις τους, ας απαντήσουν στις παρακάτω απλές ερωτήσεις:
1. Αφού, ως γνωστόν, τα πολλά χρήματα διακινούνται μέσω της αγοράς και των επιχειρήσεων, γιατί τα πανεπιστήμια δεν βγάζουν επιχειρηματίες;
2. Πόσοι απόφοιτοι οικονομικών σχολών, που υποτίθεται ότι έχουν διδαχθεί επιχειρηματικότητα, έχουν γίνει επιχειρηματίες;
3. Ποιο είναι το ποσοστό των πτυχιούχων που είναι επιχειρηματίες;
4. Γιατί η πλειονότητα των επιχειρηματιών στην αγορά είναι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις;
5. Γιατί η πλειονότητα των πετυχημένων επιχειρηματιών στην αγορά είναι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις;
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι άλλο πράγμα είναι η επιχειρηματικότητα της μικρής επιχείρησης, όπου ο επιχειρηματίας βάζει τα χρήματά του και παλεύει καθημερινά για να επιβιώσει και άλλο πράγμα η μεγάλη επιχείρηση, που χρηματοδοτείται με δάνεια από τις Τράπεζες και τους επενδυτές. Άλλη λειτουργία έχει η μικρή επιχείρηση και άλλη λειτουργία έχει η μεγάλη επιχείρηση με τα στελέχη και τους managers. Άλλος είναι ο καημός της μικρής επιχείρησης και άλλες οι επιδιώξεις της μεγάλης επιχείρησης.
Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα και το χάος της αγοράς, από τα οποία ο μικρός επιχειρηματίας «χτυπιέται» καθημερινά και συνεχώς ψάχνει να βρει λύσεις στα προβλήματά του.
Αν είσαι επιχειρηματίας και θέλεις η επιχείρησή σου να πάει ένα βήμα παραπάνω, καλόν είναι να ψάξεις να βρεις ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά την επιχειρηματικότητα της μικρής επιχείρησης, ώστε να μπορέσεις να δώσεις απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που σε απασχολούν.
Δρ Νέστωρ Κολοβός
Υ.Γ. Ο Δρ Νέστωρ Κολοβός διαθέτει 50 χρόνια εμπειρίας στις επιχειρήσεις και 30 χρόνια διδασκαλίας σε Ανώτερη, Ανώτατη Εκπαίδευση και Επαγγελματικές Σχολές. Ομιλίες και άρθρα του για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο.