Εργασίες φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση της πιτυοκάμπης των πεύκων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, σε οκτώ κοινότητες του Δήμου Κοζάνης. Οι ψεκασμοί θα γίνουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, σε κεντρικά σημεία, κοιμητήρια και σχολικές αυλές, ενώ ο Δήμος απευθύνει συγκεκριμένες οδηγίες προφύλαξης προς τους κατοίκους.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Κοζάνης στις ακόλουθες κοινότητες:
- Αργίλου
- Αιανής
- Αγίας Παρασκευής
- Άνω Κώμης
- Καισαρειάς – Κήπου
- Πετρανών
- Χαραυγής
- Δρεπάνου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο συνεργείο, με τη χρήση βιολογικού σκευάσματος. Όπως επισημαίνεται, τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι εγκεκριμένα και ασφαλή για χρήση σε κατοικημένες περιοχές.
Οδηγίες προς τους κατοίκους
Παρά τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων, ο Δήμος Κοζάνης καλεί τους κατοίκους των περιοχών όπου θα πραγματοποιηθούν οι ψεκασμοί να λάβουν προληπτικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, συνιστάται να διατηρούν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών τους και να απομακρύνουν ρούχα και τρόφιμα από εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στο ψεκαστικό διάλυμα.
Σε περίπτωση βροχόπτωσης, οι εργασίες θα συνεχιστούν είτε την επόμενη ημέρα είτε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, για την οποία θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από τον Δήμο Κοζάνης.






























