Οι προϊστορικοί γεωργοί που ζούσαν στους νεολιθικούς οικισμούς στον Κλείτο Κοζάνης και στον Κολινδρό Πιερίας πριν από 7.500-5.500, αλλά και γεωργοί από την περιοχή της Δυτικής Τουρκίας, που μετακινήθηκαν στην κεντρική Ευρώπη διέδωσαν τη γεωργία στους κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες της Ευρώπης.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας (εθνογενετικές διαδικασίες) στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, στην ημερίδα με θέμα” Φως και Αρχαιότητες” που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, για τα 20 χρόνια σωστικών ανασκαφών στο χώρο των λιγνιτωρυχείων στο ΛΚΔΜ.
Μιλώντας για την «Πληθυσμιακή γενετική της Νεολιθικής Περιόδου στη νοτιανατολική Ευρώπη: αποτελέσματα του πρώτου γονιδιώματος από τον Κλείτο Κοζάνης», η κ. Παπαγεωργοπούλου παρουσίασε τα συμπεράσματα έρευνας στην οποία συμμετείχε για την παλαιογενετική μελέτη με γονιδιακή ανάλυση νεολιθικών σκελετών από τρεις διαφορετικές ελληνικές αρχαιολογικές θέσεις, από τον Κλείτο Κοζάνης, Παλιάμπελα Κολινδρού, Ρεβένια Κορινού Πιερίας καθώς και από γενετικό υλικό από την Τουρκία (θέση Μπάρτσιν). Αυτό που προκύπτει από την έρευνα, είπε, είναι ότι οι πρώτοι Βορειοευρωπαίοι αγρότες ήταν μετανάστες από το Αιγαίο, από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία, ότι ο δρόμος της μετανάστευσης προς την Ευρώπη παραμένει ίδιος επί εκατοντάδες αιώνες και ότι η μετακίνηση των ανθρώπων μετέφερε και τις ιδέες τους, καθώς μετέφεραν προς την κεντρική Ευρώπη και προς την Ιβηρική χερσόνησο την ιδέα της γεωργίας, της μόνιμης εγκατάστασης, της εξημέρωσης των ζώων και των φυτών.
Η μελέτη του DNA των σκελετών που εξετάστηκαν από τους προϊστορικούς γεωργούς του Νεολιθικού οικισμού του Κλείτου, σύμφωνα με την κ. Παπαγωργοπούλου, έδειξε επίσης ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι του Κλείτου είχαν σκούρα μάτια, ανοιχτόχρωμο δέρμα και δυσανεξία στη λακτόζη και ότι είχαν το ίδιο σχεδόν γονιδίωμα (DNA) με νεολιθικούς κατοίκους της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα της Σαρδηνίας(!)
Σημείωσε δε ότι η δυσανεξία στη λακτόζη, τα καστανά μάτια και η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι αποτελούν αρχέγονα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ενώ τα γαλάζια μάτια και η ανοχή στη λακτόζη συνιστούν μεταλλάξεις που τελικά επικράτησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής φιλοξενείται από τις 10 Νοεμβρίου περιοδική έκθεση «Αρχαίο DNA – Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον» και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της τριακονταετούς έρευνας του παλαιογενετικού υλικού από τις προϊστορικές θέσεις στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Επίκουρη καθηγήτρια Χ. Παπαγεωργοπούλου.