ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Μεγάλο επιστημονικό κι όχι μόνο, ενδιαφέρον, είχε η ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα και η οποία είχε ως αντικείμενο τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων του νομού Κοζάνης κατά του καρκίνου και ειδικότερα του κρόκου Κοζάνης, των ροδάκινων Βελβεντού και των κερασιών της Εορδαίας. Διοργανωτές της ημερίδας που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΠΤΑΚ ΠΕ Κοζάνης και ο ιστότοπος Wincancer.
Η ημερίδα άνοιξε το πεδίο συνεργασίας με ακαδημαϊκούς φορείς για την επιστημονική τεκμηρίωση της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων του τόπου και πεδίο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής, όπως έχουν επισημάνει οι διοργανωτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης και η εκπρόσωπος του Wincancer και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου.
Οι καταρτισμένοι επιστήμονες στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων, στη σχέση του καρκίνου με τη διατροφή, αλλά και στην ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων.