Αντικειμενικά στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη στιγμή να καθαρίσουμε το σπίτι, η απάντηση μπορεί να είναι και… καμία. Όπως και να το κάνουμε κανείς δεν έχει αδυναμία στη σιδερώστρα ή στο ατελείωτο τρίψιμο των ξεραμένων λιπών στους πάγκους της κουζίνας.
Ωστόσο αν ορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα ως την ιδανικότερη για να κάνουμε φασίνα στο σπίτι, αυτό ίσως έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά μας και τη γενικότερη καθαριστική εμπειρία. Όποια στιγμή της μέρας κι αν προτιμά κάποιος, το πρωί, το μεσημέρι ή το απόγευμα, κάθε στιγμή έχει τα υπέρ και τα κατά της.
Στον παρακάτω οδηγό θα εξερευνήσουμε τα υπέρ και τα κατά του να κάνουμε δουλειές του σπιτιού σε διάφορες ώρες της μέρας. Έτσι θα βρείτε κι εσείς ποια στιγμή ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητά σας.
- Όποιος σηκώνεται πρωί, κερδίζει το φλουρί!
Το θυμόσοφο γνωμικό εκφράζει σίγουρα τους πρωινούς τύπους. Τι δουλειές όμως μπορούμε να κάνουμε το πρωί;
- Να στρώσουμε τα κρεβάτια
- Να ξεσκονίσουμε διάφορες επιφάνειες, ράφια κι έπιπλα
- Να σκουπίσουμε τα πατώματα και τα χαλιά
- Να καθαρίσουμε τους πάγκους της κουζίνας και τις συσκευές
- Να κάνουμε ένα γρήγορο καθάρισμα στο μπανιο, όπως στον νιπτήρα και την τουαλέτα
- Να σκουπίσουμε με την ηλεκτρική τη σκόνη
Τα υπέρ και τα κατά του να κάνουμε δουλειές το πρωί
Το να κάνουμε δουλειές πρωί πρωί με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, μοιάζει δύσκολο και κουραστικό. Από την άλλη όμως έτσι ξεκινάμε με ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι. Μια έγνοια λιγότερη δηλαδή να αντιμετωπίσουμε, όταν επιστρέψουμε από τη δουλειά.
Μην παραξενευτείτε, αν ακούσετε ότι υπάρχουν άνθρωποι, που αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια και με κίνητρα, όταν πιάνουν τη σφουγγαρίστρα το πρωί. Αυτό γιατί είναι μια δουλειά, που απαιτεί ενέργεια, ενώ το πρωί που υπάρχουν λιγότεροι αντιπερισπασμοί η καθαριότητα είναι πιο αποτελεσματική.
Από την άλλη τα πρωινά μπορεί να είναι κουραστικά ειδικά για όποιον δουλεύει πολύ πρωινές ώρες ή έχει διάφορες υποχρεώσεις, όπως να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο.
Το να βρει κανείς χρόνο να καθαρίσει στο πλαίσιο της πρωινής ρουτίνας είναι δύσκολο. Εξαιτίας της βιασύνης να τα προλάβετε όλα, μπορεί να κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα χωρίς να είστε αποτελεσματικοί. Την ίδια στιγμή ίσως είναι δύσκολο για όσους ζουν σε πολυκατοικία, γιατί με τη φασαρία μπορεί να ενοχλούν τους γείτονες.
- Καθαριότητα το μεσημέρι
Καθώς η μέρα προχωρά κάποιοι μπορεί να έχουν βρει τους ρυθμούς τους και να τους είναι πιο εύκολη η καθαριότητα. Τι δουλειές κάνουμε το μεσημέρι;
- Καθαρίζουμε την κουζίνα και τις συσκευές που χρησιμοποιήσαμε
- Καθαρίζουμε το μπάνιο, νιπτήρες και την τουαλέτα
- Σκουπίζουμε με την ηλεκτρική περιοχές υψηλής κίνησης, όπως το καθιστικό, χολ, διαδρόμους, για να διώξουμε χώματα και σκόνες
- Ξεσκόνισμα και σκούπισμα στο καθιστικό
- Καθαρίζουμε τους καθρέφτες για απόλυτη λάμψη
- Οργανώνουμε και τακτοποιούμε κοινόχρηστους χώρους, όπως εισόδους και διαδρόμους
Τα υπέρ και τα κατά της καθαριότητας το μεσημέρι
Τα απογεύματα είναι πιο ευέλικτη επιλογή για καθαριότητα, καθώς μπορεί να έχετε ολοκληρώσει τις πρωινές υποχρεώσεις και να έχετε χρόνο πριν τις απογευματινές δραστηριότητες.
Μπορεί για παράδειγμα να προγραμματίσετε να τελειώσει η πλύση των ρούχων την ώρα της επιστροφής σας στο σπίτι. Έτσι μόλις επιστρέψετε, μπορείτε να απλώσετε στην απλώστρα τα ρούχα.
Μαλιστα σε χώρες με ψυχρό κλίμα οι μεσημεριανές εργασίες μας επιτρέπουν να ανοίξουμε το σπίτι για εξαερισμό ή για να στεγνώσουν τα πατώματα μετά το σφουγγάρισμα. Το καθάρισμα το απόγευμα για κάποιους εξυπηρετεί ως ένα διάλειμμα από τις άλλες καθημερινές υποχρεώσεις.
Από την άλλη στα αρνητικά συγκαταλέγεται εκείνη η απογευματινή κάμψη στις δυνάμεις μας, που όλοι από καιρό σε καιρό βιώνουμε. Έτσι το μόνο που λείπει εκείνη την ώρα για να ζωντανέψουμε είναι οι δουλειές του σπιτιού. Επίσης αυτή είναι η ώρα που στο σπίτι έχει περισσότερη φασαρία, καθώς τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται αυτή την ώρα στο σπίτι.
- Καθαριότητα τη νύχτα για βραδινούς τύπους
Τι δουλειές μπορούμε να κάνουμε τη νύχτα;
Να σκουπίσουμε και να καθαρίσουμε την κουζίνα μετά το δείπνο
Να τακτοποιήσουμε το καθιστικό και άλλους κοινόχρηστους χώρους
Να ξεσκονίσουμε και να σκουπίσουμε τα υπνοδωμάτια για να κάνουμε μια φρέσκια αρχή το πρωί.
Να σκουπίσουμε τραπέζια και καρέκλες
Να απολυμάνουμε επιφάνειες, όπως πόμολα και διακόπτες
Να καθαρίσουμε τοπικά σημεία, που λερώθηκαν σε καλύμματα ή σε χαλιά.
Να σφουγγαρίσουμε πηγαίνοντας πηγαίνοντας στο υπνοδωμάτιο μας περνώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Έτσι και το σπίτι θα είναι φρέσκο την επόμενη μέρα και δε θα πατήσει κάποιος στα σφουγγαρισμένα πατώματα. Κι αν θέλετε να τελειώνετε πιο γρήγορα κι εύκολα απολυμαίνοντας ταυτόχρονα τον χώρο, υπάρχει και ο ατμοκαθαριστής.
Τα υπέρ και τα κατά της καθαριότητας τη νύχτα
Τα απογεύματα και τα βράδια συχνά είναι πιο ήσυχα για να καθαρίσουμε και υπάρχουν λιγότεροι αντιπερισπασμοί, που θα μας διακόψουν. Από την άλλη η καθαριότητα αυτή την ώρα μπορεί να μας χαλαρώσει, ειδικά ύστερα από μια έντονη μέρα. Μάλιστα έχοντας λιγότερους περιορισμούς μπορείτε να αφοσιωθείτε στον ενδελεχή καθαρισμό, χωρίς να αισθάνεστε πίεση.
Από την άλλη στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας μπορεί να είστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Αυτό με τη σειρά του ίσως μειώσει τα αποθέματα ενέργειας, που διαθέτετε για τον σκοπό αυτό.
Η καθαριότητα το βράδυ απαιτεί επίσης επιπλέον φωτισμό, καθιστώντας πιο δύσκολο να εντοπίσετε βρωμιές και λεκέδες σε σύγκριση με την καθαριότητα πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Επίσης κάποιοι προτιμούν απλώς να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται το βράδυ. Η καθαριότητα λοιπόν πιθανότατα στερεί αυτόν τον πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης.
Image by Freepik