Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, μια κιβωτό πολλών ιστοριών μέσα απ’ τις οποίος αναδύεται ο κόσμος του χθες για να ανταμώσει με το παρόν, η συγκίνηση για να συναντήσει τον στοχασμό και το ατομικό Εγώ το συλλογικό Εμείς, τη νέα συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη “Η ιδιωτική μου αντωνυμία”, παρουσίασαν την Παρασκευή 12 Απριλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας και η Ε.Λ.Μ.Ε.
Στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο πάντα ανοιχτό για τον πολιτισμό μπαρ “Το τέλος του κόσμου” χαιρετίζοντας εκ μέρους του Δήμου Εορδαίας ο κ. Γεώργιος Θεοδοσιάδης εξήρε την αξία της λογοτεχνίας και το σημαντικό της ρόλο σε έναν κόσμο που φθίνει πολιτισμικά. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ κ. Περικλής Μουρατίδης τόνισε την ανάγκη τέτοιων προσπαθειών απ’ την πλευράτης εκπαιδευτικής κοινότητα, ως αντίβαρο στις ευκολίες με τις οποίες μας κατακλύζει σήμερα η τεχνολογία.
Ξεναγοί στη θεματολογία και τις εικόνες του βιβλίου η Σοφία Καλμανίδου, βιβλιοθηκονόμος, η Μαρία Φιλίππου, μεταφράστρια, και ο Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας, που μέσα από τη δική του οπτική ο καθένας προσπάθησαν να φωτίσει τις πολλές πτυχές του λογοτεχνικού αυτού έργου.
Όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σπαράγματα του βιβλίου που διάβασε η φιλόλογος, Βίκυ Χατζηκυριάκου.
Δύο ταλαντούχοι μουσικοί, ο Χρόνης Κουτσουμπίδης και η Αρίστη Γεροντίδου, έντυσαν με τις μελωδίες τους τη βραδιά.
Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης στη δική του τοποθέτηση προσπάθησε να καταρρίψει το μύθο του παντοδύναμου συγγραφέα και της αυταρέσκειας που συχνά τον διακατέχει. Για τον ίδιο, η γραφή είναι πρωτίστως μια πράξη πολιτική που στοχεύει στην αλλαγή του εαυτού και του κόσμου όλου και ότι ο ίδιος δεν θέλει να μένει απλός παρατηρητής των γεγονότων που εξελίσσονται κοντά και μακριά απ’ αυτόν, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να πάρει θέση, να τοποθετηθεί και να εκφραστεί, όντας πάντα ένας ενεργός πολίτης που δίνει τη δική του μάχη μέσα απ’ τα γραπτά του.