Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την άρση μιας διαγραφής;
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει η άρση της διαγραφής ενός κομματικού στελέχους;
Θα είχαν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις που θα έδιναν οι πολίτες αν τους έθεταν το παραπάνω ερώτημα σε κάποια μέτρηση της κοινής γνώμης.
Επειδή όμως τέτοιο ερώτημα δεν μπήκε ποτέ σε κάποια δημοσκόπηση, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, εμείς απευθυνθήκαμε σε έμπειρα πολιτικά και κομματικά στελέχη της περιοχής μας, όλου του πολιτικού φάσματος, και σχεδόν όλοι απάντησαν πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ότι μια τέτοια απόφαση, της άρσης της διαγραφής, ο χρόνος που θα την πάρεις, είναι και ο κατάλληλος.
Απλώς περιμένεις να δεις κάποια στιγμή τα αποτελέσματα της, απ’ τα οποία και θα κριθεί τελικά η ορθότητα ή όχι της απόφασης.
***
Θα καταλάβατε ήδη πως το θέμα αυτό το συζητάμε λόγω της πρόσφατης απόφασης της Νέας Δημοκρατίας να άρει τη διαγραφή του πρώην βουλευτή της και σημερινού Περιφερειάρχη Δυτικής κ. Γιώργου Αμανατίδη, επαναφέροντας τον στις τάξεις της.
Θυμίζουμε πως τη διαγραφή του είχε προκαλέσει η απόφαση του να κατέλθει ως ανεξάρτητος- «αντάρτης» στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, στερώντας έτσι μια πιθανή νίκη από τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, τον τότε Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη.
***
Όπως είναι φυσικό και επόμενο η επάνοδος του κ. Αμανατίδη στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι.
Προφανώς δεν άρεσε κυρίως σ’ εκείνους που θεωρούν πως η κάθοδος του ως ανεξάρτητου- «αντάρτη» τους οδήγησε στην ήττα στις περιφερειακές εκλογές.
Γι’ αυτό και όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ για την εκδήλωση των γενεθλίων του κόμματος που γιορτάστηκαν την περασμένη Κυριακή «Στη σκιά της άρσης διαγραφής του Γιώργου Αμανατίδη και των αντιδράσεων που αυτή που προκάλεσε από το Σάββατο το βράδυ, διεξήχθη την Κυριακή το πρωί η επετειακή εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ Κοζάνης(πρώην ΝΟΔΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.
Τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω στον πρώην Βουλευτή και νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος επέστρεψε και με τη βούλα στη ΝΔ, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σε πολλά στελέχη τα οποία στήριξαν το Γιώργο Κασαπίδη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.»
***
Λογική, αναμενόμενη και ανθρώπινη η αντίδραση των στελεχών που στήριξαν τον κ. Κασαπίδη, καθώς δεν έχει περάσει και πολύς καιρός, κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες, από τότε που βρέθηκαν στα χαρακώματα αντιμαχόμενοι τόσο τον ίδιο τον κ. Αμανατίδη όσο και εκείνους που επέλεξαν να βρεθούν στο πλευρό του και να τον στηρίξουν.
Το θέμα όμως είναι ότι οι αντιδράσεις για την επιστροφή του σημερινού Περιφερειάρχη στο κόμμα ίσως είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει τοπικά η Νέα Δημοκρατία.
Το μεγάλο πρόβλημα το περιέγραψε αρκετά γλαφυρά ο Αντώνης Πουγαρίδης στο δικό του άρθρο στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, σημειώνοντας πως «η χθεσινή επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας που έγινε στην Κοζάνη, όπου μόνο ενότητα δεν φάνηκε να υπάρχει με όλα όσα έγιναν ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος. Είχαμε κόντρες με γαλλικά ανάμεσα σε στελέχη που δημοσίως διαφωνούσαν για το ποιος έπρεπε να τιμηθεί για την προσφορά του και ποιος όχι, αλλά και για το ποιος είναι ο ρόλος Ποιανού στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε απωθημένα ανθρώπων που δεν εκλέχτηκαν στις εκλογές και θέλησαν να τα εκτονώσουν από βήματος σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση, είχαμε παρουσίες και στρατηγικές που δεν επικεντρώνονται στις ευρωεκλογές που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αλλά σε κάθε είδους άλλες κάλπες που ως λάβαρο θέλουν να κατακτήσουν.»
***
Κι όλα αυτά συμβαίνουν, πού;
Όχι σ’ ένα κόμμα που πάει από ήττα σε ήττα και φυλλοροεί, αλλά στο κόμμα που από το 2019 και μετά εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας την οποία κυβερνά, την ώρα που οι βασικοί του αντίπαλοι ερίζουν για το ποιος θα μπορέσει να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Γι’ αυτό, πολλά τοπικά στελέχη αλλά και μέλη του κόμματος προτάσσουν ως μείζον για το κόμμα όχι το θέμα αν έπρεπε ή όχι να γίνει άρση της διαγραφής του κ. Αμανατίδη, αλλά το τι θα γίνει με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τις έριδες που υπάρχουν.
Αντιπαραθέσεις και έριδες οι οποίες δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν και τόσο εύκολα, αλλά που όσο κρατούν και αναζωπυρώνονται με κάθε ευκαιρία, τόσο περισσότερο βλάπτουν το ίδιο το κόμμα.