Χθες ο e-ptolemeos.gr φιλοξένησε ρεπορτάζ με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία – Προς εκμετάλλευση ο χώρος του ΑΗΣ Καρδιάς».
Πρόκειται για τη γνωστή και πολυσυζητημένη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα παρέχει θερμική ενέργεια στις τρεις τηλεθερμάνσεις της περιοχής (Αμυνταίου, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας) που θα λειτουργούν μέσω μιας ενιαίας και κοινής διαδημοτικής επιχείρησης.
***
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως το Υπουργείο Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο όπου αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται η αποζημίωση που θα λαμβάνει η Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τη θερμική ενέργεια που θα παρέχει στις τηλεθερμάνσεις, και σημειώνει ακόμα ότι «Όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Απριλίου, το κόστος του φυσικού αερίου καθώς και του CO2, όπως αυτό προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS), θα συνυπολογίζονται μέσω μαθηματικού τύπου για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα λαμβάνει η μονάδα.»
Αφού επισημάνουμε πως η καταληκτική ημερομηνία για τη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου είναι πολύ κοντά, η ερχόμενη Δευτέρα όταν το ημερολόγιο θα δείχνει 15 Απριλίου 2024, ερχόμαστε στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει.
Οι τρεις άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι Δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, θα συμφωνήσουν μ’ αυτό τον τρόπο υπολογισμού της θερμικής ενέργειας που θα λαμβάνουν οι τηλεθερμάνσεις τους απ’ τις Σ.Η.Θ.Υ.Α., ή θα καταθέσουν κάποια αντιπρόταση;
***
Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα αυτός ο τρόπος υπολογισμού του κόστους της θερμικής ενέργειας, που είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί πρόταση του Υπουργείου και προφανώς βρίσκει σύμφωνη και τη ΔΕΗ, προβλημάτισε και εξακολουθεί να προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους Δήμους της περιοχής μας, καθώς εκτιμούν, και ο προβληματισμός τους είναι και εύλογος αλλά και απόλυτα βάσιμος, πως έτσι θα αυξανόταν η τιμή χρέωσης της και μάλιστα πάρα πολύ, σε σχέση με τη σημερινή τιμή χρέωσης (σ. σ. υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό της τιμής χρέωσης!).
Σε μια τέτοια περίπτωση, θέλοντας και μη, κάποια στιγμή η νέα διαδημοτική επιχείρηση θα υποχρεωνόταν να μετακυλίσει το κόστος αυτό στους καταναλωτές, κάτι που θα άλλαζε κατά πολύ τα δεδομένα της τηλεθέρμανσης που σήμερα αποτελεί ένα ελκυστικό μέσο θέρμανσης και για την τιμή της (σ. σ. αν όχι πρωτίστως γι’ αυτήν).
***
Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι για τις τηλεθερμάνσεις μας.
Και ο τρόπος χρέωσης της θερμικής ενέργειας είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία.
Κρίσιμο είναι και το τι θα γίνει με το ζήτημα των χρεών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ από τις σημερινές δημοτικές επιχειρήσεις, κάτι για το οποίο η ΔΕΗ πιέζει και επιμένει να λυθεί άμεσα.
***
Το τελευταίο διάστημα ναι μεν έγιναν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τη συμφωνία.
Πάντως η συνάντηση που ήταν να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα, όπως ανέφεραν τα διάφορα ρεπορτάζ, στην οποία θα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων και της ΔΕΗ, δεν έγινε τελικά χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.
Το ίδιο όμως διάστημα έχουν πυκνώσει και ενταθεί οι διαβουλεύσεις εντός των Δήμων, στις οποίες συμμετέχουν τόσο αιρετοί όσο και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ γίνονται πάντοτε συζητήσεις και διαβουλεύσεις και μεταξύ των ενδιαφερομένων Δήμων, καθώς το θέμα αυτό δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί μια λύση.
Μια λύση που θα καλύπτει τα θέλω και των τριών Δήμων που μέχρι τώρα φαίνεται πως τηρούν μια ενιαία γραμμή και λογικά έτσι θα συνεχίσουν.
Το ποια θα είναι αυτήν η λύση, θα φανεί, υποθέτουμε, σύντομα.
Μόνο που αυτό το «σύντομα» δεν μπορεί κάποιος να το καθορίσει με ακρίβεια.