Μια σημαντική ωφέλεια και καθημερινό αντίκτυπο σε χιλιάδες οικογένειες προσφέρει το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής του ΕΣΠΑ, με ευρωπαϊκά κονδύλια, δίνοντας voucher στις μητέρες παιδιών, για συμμετοχή τους σε βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς, αλλά και ΚΔΑΠ.
Δίχως αυτή την οικονομική διευκόλυνση χιλιάδες οικογένειες δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, μιας και οι εποχές που ζούμε είναι οικονομικά δύσκολες.
Το Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, ήταν και το μόνο που υπήρχε μέχρι πέρυσι, ωστόσο απέκλειε τους δημόσιους υπαλλήλους, ωστόσο εφέτος έγινε και νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας που αφορά δημόσιους υπαλλήλους, ξεκίνησε τον Οκτώβριο και έχει πιο υψηλά εισοδηματικά κριτήρια.
Το voucher για το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, το παίρνουν οι μανάδες ή οι πατεράδες αν δεν υπάρχει μητέρα. Αφορά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (πριν τα νήπια δηλαδή). Στο πρόγραμμα εντάσσονται βρεφικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αλλά και τα ΚΔΑΠ (για παιδιά ηλικίας 5 έως 12).
Οι γονείς είναι ωφελούμενοι με εισοδηματικά κριτήρια και αφορά μάνες άνεργες ή που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, ή είναι μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες.
Μέσω του προγράμματος ωφελούνται, αφενός, οι παιδικοί σταθμοί, αλλά ιδίως οι γονείς που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να στείλουν αλλιώς το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Θυμίζουμε ότι ανάλογες παροχές δίνουν στους παιδικούς σταθμούς οι ασφαλισμένοι κάποιων επαγγελματικών κλάδων (όπως τη ΔΕΗ, τράπεζες, αλλά και τον ΟΤΕ, ωστόσο αυτά τα παιδιά είναι συγκεκριμένα),
Η βοήθεια στους γονείς είναι έμπρακτη. Τους βοηθάει στο να αφήνουν το παιδί στον παιδικό για να μπορέσουν να δουλέψουν, ως αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να μένει ένας γονέας στο σπίτι για αυτό το λόγο. Ειδικά για τη μητέρα, γιατί τις ώρες που αφήνει το παιδί της στο σχολείο μπορεί να ασχοληθεί με κάτι εκπαιδευτικό ( μετεκπαίδευση, σεμινάριο), να τελειώσει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, να εργαστεί ή να κάνει οτιδήποτε άλλο.
Το όφελος είναι σαφέστατα και οικονομικό γιατί δεν χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα η οικογένεια, ενώ τεράστιο όφελος υπάρχει και για το παιδί, που δεν χρειάζεται να είναι μόνο του στο σπίτι, αλλά του δίνεται η δυνατότητα να βρίσκεται σε άλλο περιβάλλον με παιδιά, να μαθαίνει δεξιότητες, να κοινωνικοποιείται.
Στα αρνητικά, είναι ότι δεν υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί βρεφικοί σταθμοί στην Ελλάδα αλλά και στην Πτολεμαΐδα, εν προκειμένω, όπου υπάρχει μόνο ένας, με 15 θέσεις (δημόσιος) και ένας ιδιωτικός με 7 θέσεις βρεφών . Η έλλειψη βρεφικών σταθμών στη χώρα είναι δεδομένη, ωστόσο όπως λένε επαγγελματίες του χώρου, είναι δύσκολη η δημιουργία τους. Οι βρεφικοί δίνουν, μεν, πιο πολλά λεφτά μέσω των voucher,, αλλά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλους χώρους, ξεχωριστά δωμάτια – αίθουσες κ.λπ.
Στα δώδεκα χρόνια της ευρωπαϊκής δράσης οι παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας γέμισαν με παιδιά και σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες «λύθηκαν» τα χέρια. Το όφελος είναι επίσης, πολύ-επίπεδο, καθώς όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν σε έναν παιδικό σταθμό τόσο αυξάνεται και το προσωπικό που θα πρέπει να υπάρχει στις ανάλογες ειδικότητες.
Σε μια τάξη λ.χ. 20 παιδιών να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός, ένας βοηθός, ενώ πρέπει να υπάρχει επίσης στο χώρο καθαριστής ή ακόμη και κηπουρός αν ο δομή έχει μεγάλη αυλή κλπ.
Να τονιστεί πως το πρόγραμμα είναι 11μηνο, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούλιο και τα δίδακτρα που δίνουν οι γονείς είναι 164 ευρώ το παιδί ανά μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται τα πάντα.
*Ευχαριστούμε την Γεωργία Κουτρούδη από την “Λιλιπούπολη” Πτολεμαΐδας, για τις πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα