Παρά την αύξηση του μορφωτικού επιπέδου οι γυναίκες εξακολουθούν και στις μέρες μας να πέφτουν θύματα βίας, μάλιστα μια στις 3 γυναίκες έχει κακοποιηθεί, ενώ υψηλό ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας σε γυναίκες καταγράφεται στο Νομό Κοζάνης, καθώς τουλάχιστον 200 γυναίκες έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Κοζάνης.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Πτολεμαΐδα η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης και ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.
Αίσθηση προξένησε μάλιστα το στοιχείο που κατέθεσε η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κοζάνης, Δώρα Μητλιάγκα, ότι έχει μεγάλη έκταση η ενδοοικογενειακή βία στο νομό μας, λέγοντας ότι στις 200 γυναίκες ανέρχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας από το Νομό Κοζάνης που έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Κοζάνης. Υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου πάνω στο έντονο φαινόμενο της έμφυλης βίας και δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή η βία κατά των γυναικών. «Πρέπει να καταγγέλλουμε την βία, δεν πρέπει να κλείνουμε το στόμα, τόσο οι γυναίκες που υφίστανται βία όσοι και οι υπόλοιποι που γινόμαστε μάρτυρες», ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με τεράστια ποσοστά και στις αναπτυγμένες και υπανάπτυκτες χώρες και έχουμε θύματα και στην Ελλάδα, ανέφερε το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Δυτ. Μακεδονίας και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Θεοδώρα Γούλιαρου. Τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει μεγάλη έκταση και στην περιοχή μας και έκανε μια ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο αλλά και στα είδη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες που μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, επαγγελματική (σεξουαλική παρενόχληση) κ.α..
Η κ. Γούλιαρου κάλεσε τις γυναίκες να μην ανέχονται την βία και να απευθύνονται στις δομές που υπάρχουν στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πληροφόρησης για κακοποιημένες γυναίκες ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 15900 για να βρουν στήριξη νομική, ηθική ή και οικονομική και μέσω αυτού του κέντρου να παραπεμφθούν γυναίκες με οικονομικά προβλήματα στον Ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες στην Κοζάνη. Ενημέρωσε εξάλλου ότι την περίοδο αυτή εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου ή γραφείου πληροφόρησης γυναικών στο δήμο Εορδαίας στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κακοποιημένες γυναίκες.
Ενημέρωση για τις τέσσερις δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών τόσο σε επίπεδο Νομού Κοζάνης όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έκανε η Ψυχολόγος του Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών Κοζάνης, Ανδριάνα Χαριζοπούλου, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στην Κοζάνη και Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών στην Κοζάνη, στην Φλώρινα και την Καστοριά.