Φέτος, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν δόθηκε σε πολιτικούς, αλλά σε απλούς ανθρώπους της καθημερινής μας ζωής. Το βραβείο, λοιπόν φέτος μοιράστηκε σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους. Πρόκειται για την Νάντια Μουράντ, από το Ιράκ και τον Ντένις Μουκουέγκε, από το Κονγκό. Η Νάντια είναι μια γυναίκα που η ζωή της έδειξε το βίαιο και σκληρό της πρόσωπο από πολύ νωρίς, καθώς υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από την ομάδα των ISIS (Τζιχαντιστές). Ο δεύτερος νικητής του βραβείου είναι γιατρός γυναικολόγος και πιστός υποστηριχτής των γυναικών κατά της σεξουαλικής κακοποίησής τους.
Είμαστε πολύ περήφανοι για τους δύο αυτούς ανθρώπους, συνεχίστε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο!
Πηγή www.imerisia-ver.gr
Δημιουργία σχολείου από τον Λεμπρόν Τζέιμς
Ο «βασιλιάς» του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς, θέλοντας να προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε παιδιά με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην γενέτειρά του, στο Ακρόν στο Οχάιο των ΗΠΑ, δημιούργησε ένα δημόσιο σχολείο!!! Ο Τζέιμς έχοντας περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στην βία και στην εκμετάλλευση, ήθελε να χαρίσει απλόχερα στα παιδιά του Ακρόν ένα καλύτερο μέλλον. Το σχολείο ονομάστηκε Promise (υπόσχεση) και φιλοξενεί κάτω από τη στέγη του μέχρι στιγμής 240 παιδιά. Μάλιστα κάθε παιδί έχει και από ένα ποδήλατο για να κάνει βόλτες με αυτό, αφήνοντας πίσω τους τα προβλήματά της ζωής τους, έτσι όπως έκανε κάποτε και ο μικρός Τζέιμς.
Πηγή: www.in.gr
10 ετών διεζευγμένη
Σε πολλές περιοχές της Ανατολής, πολλά κορίτσια από τις παιδικά τους κιόλας χρόνια εξαγοράζονται από πολύ μεγαλύτερους τους για γάμο. Μία από αυτές είναι και η μόλις 10 ετών Νοζούντ Αλί από την Υεμένη. Η μικρή πουλήθηκε από τους γονείς της σε έναν άντρα κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό της! Κανείς όμως δεν ενοχλήθηκε, καθώς το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στην Υεμένη. Ο άντρας κακοποιούσε κάθε μέρα το κορίτσι και η ίδια μη μπορώντας να καταλάβει γιατί της συμβαίνουν όλα αυτά και γεμάτη θυμό, το 2009 πήγε με το τοπικό λεωφορείο στα δικαστήρια αναλαμβάνοντας δράση! Ο αγώνας της Νοζούντ ήταν μεγάλος προς την δικαίωση, αλλά μετά από πολύ κόπο κατάφερε να πάρει το διαζύγιο της! Αν και κατάφερε να πετύχει τον στόχο της η Νοζούντ έχασε την αθωότητα των παιδικών της χρόνων. Η ιστορία της Νοζούντ Αλί έχει γίνει και βιβλίο παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες την ζωή της μικρής διεζευγμένης.
Πηγή petitplan.org
«Ανθρώπινα κάστρα» στη Καταλονία
Στην Καταλονία της Βαρκελώνης, κάθε χρόνο εδώ και 200 χρόνια, χτίζουν τα λεγόμενα «ανθρώπινα κάστρα». Περισσότεροι από 7000 γυναίκες και άντρες διατηρούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς καλή φυσική κατάσταση, ώστε το φθινόπωρο να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι πιο γεροδεμένοι αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται οι πιο αδύναμοι αποτελώντας τους ορόφους. Κάθε όροφος αποτελείται από ένα άτομο και συνολικά οι όροφοι είναι εννιά μέχρι και έντεκα. Το εντυπωσιακό αυτό έθιμο το 2010 εντάχθηκε στον κατάλογο αριστουργημάτων προφορικής και άυλης κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Πραγματικά ένα τέλειο θέαμα το οποίο αξίζει να παρακολουθήσει όποιος επισκεφθεί την Καταλονία.
Πηγή www.diaforetiko.gr
Υεμένη: Μία χώρα, χιλιάδες νεκρά παιδιά
Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη τρία χρόνια από την έναρξή του, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Το πιο τραγικό βέβαια είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των νεκρών είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης δηλώνουν χαρακτηριστικά πως τα παιδιά είναι αδύναμα ακόμη και να κλάψουν. Τους λείπει φαγητό, νερό, και όλα τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Πως θα ζήσουν όμως άραγε; Λέτε να επέμβει κάποτε κάποιος μεγάλος φορέας και να μπορέσουν τελικά οι μικρές αυτές ψυχούλες να ελπίζουν; Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ένας πόλεμος «σκοτώνει» τους ανθρώπους, αλλοιώνει και την ψυχή τους αλλά και το σώμα τους. Ας ευχηθούμε να τελειώσει ο πόλεμος αυτός γρήγορα και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Διαγωνισμός ορθογραφίας στις ΗΠΑ
Κάθε χρόνο διοργανώνονται διαγωνισμοί ορθογραφίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν έχουν μόνο εκπαιδευτικό στόχο, δηλαδή την τελειοποίηση της ορθογραφίας, αλλά επιδιώκουν να διευρύνουν οι μαθητές το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους. Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς είναι και ο Εθνικός Διαγωνισμός ορθογραφίας «Scripps National Spelling Bee» των ΗΠΑ που διεξάγεται από το 1996 μέχρι και σήμερα. Φέτος έλαβαν μέρος 515 μαθητές και μαθήτριες, περίπου διπλάσιοι από πέρσι. Εντυπωσιακή ήταν η νίκη του 14χρονουΤεξανού Nemmani με την ελληνική λέξη «κοινωνία».