Οι πολύποδες της μήτρας, εμφανίζονται σε μια στις 10 γυναίκες άνω των 30 ετών. Μπορεί να εντοπίζονται στον τράχηλο ή στο ενδομήτριο.
Οι ενδομήτριοι πολύποδες είναι προσεκβολές του ενδομητρίου συνήθως μισχωτές ή σε ευρεία βάση και οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες. Οι πολύποδες του τραχήλου, έχουν μίσχο και είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους υπερπλασίας του κυλινδρικού επιθηλίου του ενδοτραχήλου ή ανώμαλης ορμονικής ανταπόκρισης. Το μέγεθος των γυναικολογικών πολυπόδων μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά και συχνά είναι πολλαπλοί.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΟΥ ΠΟΛΥΠΟΔΑ
Συχνά είναι ασυμπτωματικοί. Μπορούν να προκαλέσουν:
- Αιμορραγίες κατά την έμμηνο ρύση ή ανάμεσα στις περιόδους.
- Πόνο και αιμορραγία σε περίπτωση που ο μισχωτός πολύποδας προεξάρχει μέσα από τον τράχηλο στον κόλπο της γυναίκας.
- Υπογονιμότητα.
- Μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να προκαλούν
- Αυτόματη σταγονοειδή αιμόρροια
- Σταγονοειδή αιμόρροια μετά από επαφή.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Οι τραχηλικοί πολύποδες διαγιγνώσκονται με τη γυναικολογική εξέταση, ενώ οι ενδομήτριοι με το διακολπικό υπερηχογράφημα, την υστεροσαλπιγγογραφία και την υστεροσκόπηση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι τραχηλικοί πολύποδες εξαιρούνται με μια λαβίδα δια περιστροφής ή με απόξεση της βάσης τους στον ενδοτράχηλο.
Για να εξαιρεθεί ένας πολύποδας του ενδομητρίου πρέπει να γίνει διαστολή του τραχηλικού στομίου και να ακολουθήσει απόξεση του ενδομητρίου.
Πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση. Ακολουθεί πάντα ιστολογική εξέταση για να αποκλειστεί η κακοήθεια. Ειδικά, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ο πολύποδας του ενδομητρίου μπορεί να συνυπάρχει σε ένα ποσοστό 10% με αδενοκαρκίνωμα ενδομητρίου.
Όταν με την ιστολογική εξέταση διαπιστωθεί, ότι ο πολύποδας του ενδομητρίου συνυπάρχει με υπερπλασία του ενδομητρίου (προκαρκινωματώδης κατάσταση), ο γυναικολόγος μπορεί να τοποθετήσει ενδομήτριο σπιράλ που εκκρίνει προγεστερόνη για τη πρόληψη καρκίνου ενδομητρίου.
Με την υστεροσκόπηση ελέγχεται ολόκληρη η ενδομήτρια κοιλότητα, εντοπίζουμε τον πολύποδα και κόβουμε τον μίσχο ή τη βάση του. Η απόξεση είναι μια τυφλή μέθοδος, με περισσότερα ποσοστά αποτυχίας.
Τόσο η υστεροσκόπηση όσο και η απόξεση γίνονται με μέθη και δε διαρκούν πάνω από 20 λεπτά. Μετά από λίγες ώρες, η γυναίκα μπορεί να πάει στο σπίτι της και να συνεχίσει τις δραστηριότητες της.
ΜΑΝΟΥ Ι. ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ- ΓΥΝΑΙΚΟ/ΓΟΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ