Ως μια κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία τεχνολογίας και πάροχος καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, παρουσιάζεται ο όμιλος Sunlight ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον επένδυσης στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως σας μετέφερε χθες ο «Π», η συγκεκριμένη εταιρεία αναζητά άμεσα λύση στο ζήτημα των εκτάσεων με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, να αποκαλύπτει σε κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής πως «η εταιρεία θέλει να έρθει άμεσα στη Δυτική Μακεδονία».
Τα 800στρ. που φαίνεται να αναζητούνται, προμηνύουν μια πολύ σοβαρή επένδυση με τον Νίκο Παπαθάναση να κάνει λόγο για δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας.
Ο Όμιλος Sunlight, διαθέτει τεχνογνωσία που αφορά συγκεκριμένα την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη με λύσεις που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία παρήγαγε 4εκ. στοιχεία μπαταριών το 2022, 120.000 πλήρεις μπαταρίες, 45.000 τόνους μολύβδου, ενώ κατέγραψε αύξηση 54% στον κύκλο εργασιών της το 2021.
Σημαντικό είναι και το επενδυτικό πλάνο της, με 85εκ. ευρώ να έχουν τοποθετηθεί την περίοδο 2018-2021, ενώ το 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο(2021-2026) που είναι σε εξέλιξη προβλέπει 560εκ. ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει 10 εγκαταστάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην Ξάνθη με βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο είναι το μεγαλύτερο καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών κινητήριας ισχύος στον κόσμο και μία από τις πιο σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση φιλοξενεί επίσης ένα από τα δύο κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της Sunlight.
Παράλληλα στην Κομοτηνή λειτουργεί μονάδα ανακύκλωσης, η οποία ιδρύθηκε το 2014 στην Κομοτηνή και πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη, η οποία έχει πιστοποιηθεί από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (EMAS). Βρίσκεται επίσης στην κορυφή των σχετικών αυτόνομων εγκαταστάσεων, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στην Ευρώπη.
Το εργοστάσιο προμηθεύει το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% των παραγωγικών αναγκών του σε πρώτη ύλη μολύβδου, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση φυσικών πόρων.
Επίσης στο Κιλκίς λειτουργεί από το 1998 η «Sunlight Technosystems» η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών, κατεργασμένων μερών και εξαρτημάτων, καθώς και την παραγωγή μεταλλικών κιβωτίων αποθήκευσης ενέργειας, κατάλληλων για βιομηχανικές εφαρμογές. Η Sunlight Group εξαγόρασε το 70% της εταιρείας το 2021, ενισχύοντας μια μακροχρόνια συνεργασία με έναν από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές της.