Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό εξαιτίας των ελλείψεων στο ΕΣΥ καταγράφηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ), η έλλειψη αναισθησιολόγου πιθανόν να κόστισε τη ζωή ενός 57χρονου ο οποίος διακομίστηκε με δύσπνοια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
«Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει και κατέληξε από ανακοπή. Εάν υπήρχε αναισθησιολόγος μπορεί να ζούσε ο ασθενής» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, στην ανακοίνωσή της.
Το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους τείνει να είναι «χρόνιο» σε πολλά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο Γρεβενών υπηρετούν δύο Αναισθησιολόγοι για να καλύπτουν την καθημερινή εφημερία και τις τακτικές ανάγκες του χειρουργικού τομέα. Ωστόσο, με αυτόν τον αριθμό ιατρών οι εφημερίες θεωρούνται επισφαλείς και επικίνδυνες για τους ασθενείς, γεγονός που έχει επισημανθεί επανειλημμένως από το Σωματείο Εργαζομένων.
«Το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο τουλάχιστον 10 εφημερίες το μήνα από Αναισθησιολόγο. Διακομίζονται έκτακτα σοβαρά περιστατικά με το ΕΚΑΒ και δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος ιατρός να χειρουργηθούν. Αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλο Νοσοκομείο της περιοχής με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να καλύψει το ζήτημα το οποίο υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2018. Όταν λείπει με άδεια ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους ασθενείς. Αλλοιώθηκε ο δευτεροβάθμιος ρόλος του Νοσοκομείου, μειώνονται τα χειρουργεία και αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών οι οποίοι χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Καταλήγοντας δε στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει πως «τα ψέματα, ο τσαμπουκάς και η εικονική πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων. Χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η Δημόσια Υγεία όμως είναι στον αυτόματο πιλότων των υπερπλεονασμάτων».
Απάντηση Διοικητή «Σχετικά με το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ».
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το Δελτίο Τύπου, εκδόθηκε προκειμένου να συμβάλει η ΠΟΕΔΗΝ στην επίλυση των προβλημάτων.
Με αυτό το σκεπτικό θα ήθελα από την ΠΟΕΔΗΝ δύο (2) απαντήσεις
1. Ποια στοιχεία και ποιο πόρισμα εμπειρογνωμόνων έλαβε υπόψη της η ΠΟΕΔΗΝ και κατέληξε στο αναφερόμενο συμπέρασμα;
Θα παρακαλούσα να μου αποστείλουν τα στοιχεία αυτά προκειμένου να προβώ σε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες.
Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι κατέληξαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα χωρίς πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς το πόρισμα εμπειρογνωμόνων.
Τα στοιχεία που εγώ έχω μέχρι στιγμής στα χέρια μου δεν οδηγούν στο συμπέρασμα της ΠΟΕΔΗΝ
2. Επειδή η κουβέντα για τις καλές ή κακές ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και για τις καλές ή κακές ενέργειες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες δεν λύνει το άμεσο ζητούμενο, θα ήθελα να ρωτήσω ποιά λύση προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ για την αντιμετώπιση των εφημεριών του μηνός Ιουνίου;
Α. Οι δύο (2) Αναισθησιολόγοι του Γ. Ν. Γρεβενών να κάνουν από δεκαπέντε (15) εφημερίες έκαστος;
Β. Να σταλεί εντέλλεσθε στους γιατρούς των όμορων νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του Γ. Ν. Γρεβενών;
Ποιά από τις δύο ή ποιά άλλη πρόταση έχει να κάνει η ΠΟΕΔΗΝ;
Να σημειώσω επίσης ότι η απόσταση των 50 χιλιομέτρων και των 25 λεπτών (απόσταση και χρόνος που απαιτούνται για τις διακομιδές στα όμορα νοσοκομεία) για την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, είναι μετακίνηση εντός πόλης και συμβαίνει καθημερινά.
Υ.Γ. (1) Τις προκηρύξεις που είναι ήδη σε εξέλιξη σε σχέση με την πρόσληψη ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας καθώς και την αναμονή Επικουρικού ιατρού φαντάζομαι πως τα γνωρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
——————
Υ.Γ. (2) Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, πολλά ακούγονται.
Η ανησυχία εύλογη, αλλά ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
1. Από τον Οργανισμό του νοσοκομείου, ο οποίος έγινε το 2012, προβλέπονται τρεις (3) μόνιμες θέσεις Αναισθησιολογίας. Γιατί μόνο τρεις (3) σε μια ειδικότητα που είναι τόσο σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και των υπολοίπων ειδικοτήτων; Ας το απαντήσουν αυτοί που έκαναν τότε τον Οργανισμό.
2. Από τις τρεις (3) προβλεπόμενες θέσεις ήταν καλυμμένες και οι τρεις (3) ( κάτι έκανε η Διοίκηση). Μια εκ των τριών ιατρών κάνοντας χρήση της διάταξης για συνυπηρέτηση με ένστολο, και χωρίς καμία προειδοποίηση, μας διαβεβαίωνε μάλιστα για το αντίθετο, έφυγε για άλλο νοσοκομείο (αυτοί οι ιατροί που είναι πάντα ήρωες και οι Διοικούντες πάντα άχρηστοι).
3. Από την πρώτη στιγμή που μείναμε με δύο (2) Αναισθησιολόγους πράξαμε τα παρακάτω:
α. Προκηρύξαμε θέση επικουρικού και δεσμεύσαμε την απαιτούμενη πίστωση (Επικουρικός δεν υπάρχει ούτε για δείγμα).
β. Αναζητήσαμε συνεργασία “με μπλοκάκι” με ελεύθερο επαγγελματία ιατρό. Καμία ανταπόκριση.
γ. Αναζητήσαμε στρατιωτικό ιατρό για την κάλυψη των εφημεριών. Τίποτα.
δ. Απευθυνθήκαμε στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας (υπηρετούν 16 ιατροί Αναισθησιολόγοι) και κανένας “ήρωας” δεν δέχεται να κάνει ούτε μια εφημερία.
ε. Μετατρέψαμε μια θέση Παθολογίας (6 θέσεις προβλέπονται στον οργανισμό του 2012) σε θέση αναισθησιολογίας και αναμένουμε σύντομα την προκήρυξη της θέσης.
στ. Προλάβαμε και αντικαταστήσαμε μια θέση χειρουργικής (έχουμε ήδη 4 χειρουργούς) με θέση αναισθησιολογίας (αφού μας άδειασε τη θέση η ιατρός που είχε φύγει με συνυπηρέτηση. Η προκήρυξη είναι σε εξέλιξη.
ζ. Έχει ήδη προκηρυχθεί θέση μλία (1) Διευθυντή Αναισθησιολογίας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλά παραμένει άγονη.
Εν κατακλείδι,
Από τρεις (3) Οργανικές θέσεις Αναισθησιολογίας, τις κάναμε πέντε (5).
Οι δύο (2) είναι καλυμμένες, οι δύο (2) σε προκήρυξη και αναμένουμε την προκήρυξη και της 5ης θέσης.
Έχουμε ολοκληρωμένο αίτημα για Επικουρικό Ιατρό.
Αναζητούμε συνεργασία με μπλοκάκι.
Αυτά έκανε η Διοίκηση.
Συγνώμη που δεν έχουμε μαγικό ραβδί να τοποθετούμε ιατρούς.
Κάθε επιπλέον πρόταση δεκτή.
Ο Διοικητής
Γ. Ν. Γρεβενών
Παντελεήμων Αλεξιάδης
Πηγή: greveniotis.gr