Τα απορρίμματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας θα υποδέχεται η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο, πτυχές του οποίου έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή», θα βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι και όπως σημειώνουν παράγοντες του Υπουργείου σε αυτή θα έχει λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι έξι μονάδες ανά τη χώρα θα διαχειρίζονται μια ποσότητα της τάξης του 1,3εκ. τόνων απορριμματογενών καυσίμων ετησίως με τη μελέτη να εκτιμά ότι στη χώρα μας το 2030 θα παράγονται 1.450.339 τόνοι «απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών (ΑΕΠΥ)».
Οι υπόλοιποι 150.000 τόνοι υψηλότερης ποιότητας θα διατίθενται στην τσιμεντοβιομηχανία με την ανάπτυξη των μονάδων να γίνεται από ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος για τους δήμους θα είναι ανάλογο με εκείνο του τέλους ταφής.
Ως καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία επιλέγεται η καύση με κινούμενη σχάρα, η οποία θεωρείται πιο ώριμη και πετυχαίνει υψηλότερο βαθμό απόδοσης (στην παραγωγή ενέργειας). Ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, η μελέτη αναφέρει ότι «επιτυγχάνει τα πιο αυστηρά όρια εκπομπών σε επίπεδο Ε.Ε. (BREF, IPPC)» και «έχει χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (σημαντικά χαμηλότερες και ελεγχόμενες εκπομπές αερίων, χαμηλή παραγωγή υγρών αποβλήτων σε σχέση με την αεριοποίηση και την πυρόλυση, μικρό βαθμό υπολειμμάτων προς διάθεση)».
Οι μονάδες θα κατασκευαστούν από ιδιώτες με 25ετείς συμβάσεις λειτουργίας, στις οποίες το Δημόσιο θα δεσμεύεται να τις τροφοδοτεί με συγκεκριμένες ποσότητες απορριμματογενών καυσίμων.
Το «κόστος εισόδου» (gate fee) για τους δήμους υπολογίζεται από 106 ευρώ/τόνο (Κοζάνη) έως 138 ευρώ/τόνο (Ροδόπη).
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί επί της αρχής με την ενεργειακή αξιοποίηση να αφορά μόνο το υπόλειμμα, αφού εξαντληθούν πλήρως οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.