Η Βουλευτής Φλώρινας αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της χαλαζόπτωσης στην περιοχή της Πρέσπας, που προκάλεσε ολοσχερή καταστροφή στην φασολοπαραγωγή και σημείωσε δηκτικά ότι πρέπει να γίνουν άμεσες αποζημιώσεις, γιατί ο κίνδυνος του επισιτισμού και της επιβίωσης των αγροτών της περιοχής είναι παραπάνω από εμφανής ελέω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Ανέδειξε την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή της ΠΕ Φλώρινας και την ανάγκη στήριξης της μεταποίησης και των μεταφορών των αγροτικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, σχολίασε τις διεθνείς εξελίξεις με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία, Βουλγαρία και Βραζιλία: «Ζούμε σε μία εποχή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει Μεσοπόλεμο. Γι’ αυτό και χρήζει μια συσπείρωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών. Η Δημοκρατία δεν είναι κάτι που το κατακτάς και τελείωσε. Θέλει συνεχείς μάχες, προστασία και κοινωνικές παρεμβάσεις. Η ακρίβεια, η ανέχεια, η φτώχεια και οι πόλεμοι έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι συντηρητικοποιούν τον κόσμο και αν δεν υπάρχει πρόταση αριστερής προοπτικής, αγκαλιάζει αυτόν τον κόσμο η ακροδεξιά. Ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς είναι ελκυστικός και περνάει εύκολα όταν υπάρχει φτώχεια και ανέχεια».
«Το πιο βασικό για τη Δημοκρατία για να μπορεί ο λαός να λειτουργήσει, είναι η Ενημέρωση. Ειδικά στη χώρα μας υπάρχει μονομέρεια στην ενημέρωση, με τα ισχυρά media να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Δεν κατηγορώ τους πολίτες που ακούν ότι ‘όλα πάνε καλά’. Όλα αποδίδονται στον πόλεμο και στις εξωτερικές κρίσεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη», σημείωσε.
Έπειτα παρατήρησε ότι εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, έχει ξεκινήσει μία καταλήστευση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων μέσω των λογαριασμών ρεύματος: «Τους παίρνουν τα λεφτά, τα βάζουν σε ένα Ταμείο, μετά από πολύ καιρό, αφού πρώτα έχουν στερήσει τη ρευστότητα από την αγορά και τους καταναλωτές, επιστρέφουν ένα μέρος ως επιδότηση. Την ίδια στιγμή οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί σωρεύουν παραπάνω από 2,2 δις υπερκέρδη σε ένα χρόνο, όπως τα υπολογίσαμε. Στην αρχή ο Πρωθυπουργός μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Μετά από πίεσή μας παραδέχτηκε στη Βουλή ότι υπάρχουν υπερκέρδη και θα ψάξουν να τα βρουν και θα τα φορολογήσουν με 90%. Μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ».
Η κ. Πέρκα στη συνέχεια σχολίασε για την εμπροσθοβαρή και βίαιη απολιγνιτοποίηση: «Φαίνεται πως η δέσμευσή τους για απολιγνιτοποίηση είχε να κάνει με την πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο. Η δική μας πρόταση, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας, έλεγε πως κάθε Μονάδα που κλείνει αντικαθίσταται με ΑΠΕ, με ενεργειακή ασφάλεια και όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και κάναμε το Νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη. Μία σοβαρή προεργασία. Η ΝΔ εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση δίχως κανένα σχέδιο και την ίδια στιγμή ανοίξανε τέσσερις νέες Μονάδες φυσικού αερίου. Δέσμευσαν έτι περαιτέρω τη χώρα στο φυσικό αέριο κατά 24% στην ηλεκτροπαραγωγή και 10% για άλλες χρήσεις».
Επίσης, σημείωσε για το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας: «Είναι τραγικό που έκοψαν το δίκτυο της τηλεθέρμανσης για να κάνουν νέο έργο για θέρμανση με φυσικό αέριο στα σπίτια. Είπα πρώτη από όλους ότι θα γελά όλη η Ευρώπη. Αντί λοιπόν να επενδύσουν σε δίκτυα τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης, πράσινα μέσα μετακίνησης, μας δέσμευσαν παραπάνω στο φυσικό αέριο. Συγχρόνως προχώρησαν σε υπερθέρμανση για τις ΑΠΕ που έφεραν την κοινωνία απέναντι. Πράσινη μετάβαση χωρίς την κοινωνία συμμέτοχη και Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός, να έχει η κοινωνία όφελος και να συμμετέχει με Ενεργειακές Κοινότητες, με αγροτικά φωτοβολταϊκά και τους Δήμους να καλύπτουν ανάγκες ευάλωτων. Αυτοί ακολουθούν το άλλο μοντέλο: δύο-τρεις μεγάλοι επενδυτές κάνουν τη μετάβαση με την κοινωνία απ’ έξω. Ούτε καινοτομίες, ούτε τίποτα».
Για τον ηλεκτρικό χώρο, δήλωσε: «Κάνουν απολιγνιτοποίηση και δεν εξασφάλισαν τα απαραίτητα δίκτυα για να χωράνε όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν ΑΠΕ. Πήραν απόφαση μέσα στο κατακαλόκαιρο να προηγούνται κατά προτεραιότητα έργα μεγαλοεπενδυτών αντί για μικρά και μεσαία έργα. Δεν δίνουν την απαιτούμενη προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταϊκά στέγης, έργα τα οποία έπρεπε να προηγηθούν». Η Βουλευτής Φλώρινας παρατήρησε ότι ακολουθείται ένα μοντέλο που ενισχύει τους λίγους με δημόσιο χρήμα.
Για την Ελληνικός Χρυσός, παρατήρησε: «Αν ένας μικροεπιχειρηματίας που έχει ένα μαγαζάκι και δεν τηρεί τους όρους και τους Νόμους της Πολιτείας, θα του το κλείσουνε. Γιατί με την Ελληνικός Χρυσός δεν γίνεται ποτέ τίποτα; Είχε αντιδράσει η περιοχή και είχε ένα πολύ σοβαρό κίνημα στην περιοχή από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους. Μη ξεχνάμε, μια μεγάλη επένδυση μπορεί να πάει καλά, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τις άλλες αναπτυξιακές δράσεις γύρω από αυτή. Εμείς μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον».
Τέλος, η κ. Πέρκα σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις -το είδαμε πολλές φορές- πέφτουν πολύ συχνά έξω. Υπάρχει θέμα, βέβαια παρατηρούμε την τάση και κοιτάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο κόσμος βλέπει δυσοίωνο το μέλλον του και έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση. Το ότι πρέπει να τον πείσουμε, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε λίγο παραπάνω το επικοινωνιακό μας κομμάτι. Φοβάμαι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ακούει και δε μαθαίνει τις θέσεις και τις παρεμβάσεις μας από τα κανάλια. Πιστεύω όμως ότι στην κάλπη θα αντιδράσουν διαφορετικά».