Ένα νέον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή, σε σχέση με την μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά και άμεσα μέτρα ανακούφισης, επισημάνθηκε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ της Τετάρτης, όπου έγινε ενημέρωση για την Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Coal Platform, που αφορά περιφέρειες με λιγνιτικά χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση κρίθηκε αναγκαία ενόψει του ταξιδιού της Επιτροπής από την περιοχή στις Βρυξέλλες στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου το μέλλον των λιγντιτικών περιοχών, όπου φθίνει ο λιγνίτης θα τεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τόνισε πως «η ΠΕΔ είναι φυσικό να έχει έναν ιδιαίτερο προβληματισμό γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ήδη έχουν ελαττωθεί πολύ οι θέσεις εργασίας λόγω των μειωμένων δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να καταργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, λόγω της μείωσης χρήσης του λιγνίτη και της μεταβατικής περιόδου της ΔΕΗ.
Έτσι, προς όλες τις κατευθύνσεις γίνεται μία προσπάθεια για εναλλακτικές προτάσεις που θα καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας και που έχουν να κάνουν με άλλες δραστηριότητες της ΔΕΗ, ώστε να μην μείνει όλος αυτός ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία ανεκμετάλλευτη. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που ίσως μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο αναγκαία, όπως για παράδειγμα ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας. Μία διέξοδος και ένα φως σ’ αυτή την διαδικασία είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Είχε κατ’ αρχήν επιλέξει τρεις περιφέρειες μα τέτοια προβλήματα και φαίνεται ότι μπαίνει και μια τέταρτη περιφέρεια της Γερμανίας. Βρίσκεται σε διαδικασία επαφών στο Στρασβούργο, τώρα εδώ με στελέχη της στην Κοζάνη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σκοπός είναι να μας δώσουν τους άξονες που θέλουν να κινηθούμε, έτσι ώστε να έχουν την πληροφόρηση που απαιτείται και από την άλλη να βάλουν κι’ αυτοί τις βάσεις, ώστε αυτή η συνεργασία να έχει αποτέλεσμα, να υπάρξει πραγματική βοήθεια στην περιοχή μας, είτε αυτό σημαίνει χρηματοδότηση έργων με θέσεις εργασίας είτε σημαίνει προτάσεις, ιδέες, τεχνογνωσία, εισηγήσεις για να πάμε στο επόμενο βήμα. Βεβαίως, αυτό το παρακολουθούν στενά οι ενεργειακοί δήμοι και η Περιφέρεια, εμείς ως ΠΕΔ επισημαίνουμε την ανάγκη να στηριχθεί και άμεσα η περιοχή, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, γιατί σε ένα, δύο, τρία χρόνια το πλήγμα θα είναι τεράστιο, η φτώχεια μεγάλη, όπως και η ανεργία».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «μετά από δύο χρόνια που ξεκίνησε να γίνεται αυτή η συζήτηση, αρχίζει πλέον και παίρνει άλλη υπόσταση και άλλη διάσταση. Σαφώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και αυτά που απομένουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που έγιναν. Θεωρώ όμως ότι αρχίζουν και αποδίδουν κάποιους πρώτους καρπούς. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, ένας δημόσιος διάλογος και ότι μπορεί να εκπονηθεί άμεσα μία στρατηγική. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατά την άποψή μου τώρα, είναι σε κυβερνητικό – κρατικό επίπεδο, σε επίπεδο υπουργείων, μαζί και μη τη ΔΕΗ να δούμε όλο το πλαίσιο των σχέσεων αυτών ξανά από την αρχή».