Γεμάτη απρόοπτα… εντάσεις και ανταπαντήσεις είναι η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται ακόμη αυτή την ώρα -από το μεσημέρι- σε εξέλιξη. Πέραν της ευχάριστης και συγκινητικής στιγμής της υποδοχής από το Σώμα των παιδιών του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου η συνεδρίαση πριν την έναρξή της “σημαδεύτηκε” από την έντονη λεκτική διαμάχη μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γεώργιο Χριστοφορίδη που στάθηκε η αιτία να ξεκινήσει μία ακόμη κουβέντα περί λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ “έκπληξη” αποτέλεσε τόσο η διαφοροποίηση Γιάννη Σόκουτη από την παράταξή του όπως και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δασκαλόπουλου από την παράταξη του κ. Καρυπίδη στην ψηφοφορία για τα “κίνητρα” των γιατρών. “Δυνατή” και η στιγμή διαλόγου και ανταπαντήσεων μεταξύ Γιώργου Δακή και Παναγιώτη Πλακεντά για τα των… υποχρεώσεων του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Επιστρέφοντας στα της συνεδρίασης να αναφέρουμε πως κατά πλειοψηφία “πέρασε” από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας πριν λίγη ώρα η εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη που αφορούσε μεταξύ άλλων στην προσφορά… κινήτρων σε γιατρούς ώστε να έρθουν να εργαστούν στα Νοσοκομεία της περιοχής.
Στους ιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας η Περιφέρεια προσφέρει “γη και ύδωρ” προσπαθώντας έτσι να βγάλει από την “εντατική” τον μεγάλο ασθενή που λέγεται… παροχές υγείας στον τόπο μας.
Ο κ. Γιαννακίδης εισηγήθηκε στο Σώμα εκτός των άλλων την έγκριση εκπόνησης κονδυλίων από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης -και σε ορισμένες περιπτώσεις από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, θέση που όπως προείπαμε πέρασε κατά πλειοψηφία.
Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή πλην του Γιάννη Σόκουτη που ψήφισε υπέρ αιτιολογώντας μάλιστα τη στάση διαφοροποίησής του από την παράταξή του λέγοντας: “επιτέλους ας κάνουμε μια αρχή. Αν η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εάν το Υπουργείο δεν μπορεί -και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τότε πρέπει εμείς να πάρουμε επιτέλους μια πρωτοβουλία και να κάνουμε μια αρχή”, είπε. Λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Βήττας ενώ κατά ψήφισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Αντώνης Δασκαλόπουλος.
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης προανήγγειλε πως η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να αναλάβει τα έξοδα ενοικίασης κατοικίας στους ιατρούς (200 € έκαστος) που θα έλθουν στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ έφερε και ως εναλλακτική λύση στέγασης τα άδεια διαμερίσματα που παραχωρεί ο Στρατός για τις ανάγκες των οικογενειών των αξιωματικών του.
Ο κ. Γιαννακίδης μάλιστα από του βήματος στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτησή του στην αναγκαιότητα εύρεσης λύσης ώστε να έρθουν γιατροί στα Νοσοκομεία της περιοχής αφού όπως είπε: “οι Νοσοκομειακές μας μονάδες τελούν υπό κατάρρευση. Πολλές Κλινικές απειλούνται με κλείσιμο και αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στα Νοσοκομεία μας”.
Μάλιστα, για ακόμη μια φορά στάθηκε στην πρόταση για κατάργηση της υπουργικής πράξης που κατατάσσει τη Δυτική Μακεδονία στη Β Ζώνη λόγω υψηλού Α.Ε.Π. εκφράζοντας το ζητούμενο να περάσει η περιοχή στη Ζώνη Γ’ – Άγονη Ζώνη δηλαδή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εξηγώντας πως το γεγονός ότι οι επικουρικοί γιατροί υπηρετούν για 1 έτος ενώ αν ληφθεί υπόψιν η πρόταση της Περιφέρειας να μετατραπεί η περιοχή σε 3ετούς υπηρεσίας τότε πολλοί γιατροί θα προτιμήσουν την περιοχή για να εργαστούν.
Επιστρέφοντας στα της ψηφοφορίας αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός πως στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής καταψήφισε την πρόταση της Περιφέρειας με το σκεπτικό ότι “είναι αδιανόητο για μένα προσωπικά να φορτωθεί η Αυτοδιοίκηση θα φορτωθεί τις ευθύνες δυσλειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αμφισβητώ δε το κατά πόσο μπορούν να εγκριθούν από τα εντελλόμενα οι δαπάνες για τα ενοίκια κ.ο.κ. Τα έξοδα και τα “κίνητρα” να τα πληρώσει το Υπουργείο. Πρέπει να στελεχωθούν οι Κλινικές, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και αυτό πρέπει να το διευθετήσει το Υπουργείο…”, τα λόγια του κ. Δακή.
Άμεση ήταν η απάντηση-επέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά στα λεγόμενα του κ. Δακή: “εάν κάτσουμε να μετρήσουμε τις δομές για τις οποίες είναι υπεύθυνο το κράτος και το Υπουργείο Υγείας είμαι σίγουρος ότι στις περισσότερες από αυτές τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει πλέον η Αυτοδιοίκηση. Π.χ. στα Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρι ή ΚΕΚΑμΕΑ π.χ. δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς αλλά το κράτος. Είναι δομές που δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στο κράτος. Τί πρέπει λοιπόν να κάνουμε να τους αφήσουμε κι εμείς στην τύχη τους; Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά αυτά στον δρόμο και την τύχη τους;”, το ερώτημα του κ. Πλακεντά.