ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟ ΕΝΩ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Κατά πλειοψηφία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, σε μια 4ωρη συνεδρίαση που διεξήχθη με αντεγκλήσεις το απόγευμα της Παρασκευής στην Κοζάνη, ωστόσο το αποτέλεσμα του ψηφίσματος αμφισβητήθηκε από μερίδα συμβούλων, τη στιγμή του το προεδρείο υπερασπίστηκε την εγκυρότητά του και μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ. ώρα 20.00 και ενώ η συνεδρίαση έχει διακοπή), το προεδρείο θεωρεί ότι το ψήφισμα είναι έγκυρο. Σε διευκρινιστική επικοινωνία του “Π” με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κεχαγιά, διευκρίνισε πως το ψήφισμα είναι έγκυρο και θα αποσταλεί προς έγκριση από την αποκεντρωμένη και δημοσίευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ώστε να εγκριθεί για τη νομιμότητά του).
Η τελική ψηφοφορία έγινε με αρκετούς απόντες και στο ένα ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία έλαβαν: 16 ναι, 5 όχι, 4 λευκά , ενώ 10 αποχώρησαν. Στο ψήφισμα τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας από τους βουλευτές και ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας να την καταψηφίσουν.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο κ. Δακής κατηγόρησε την επικεφαλής της συμπολίτευσης κ. Καρυπίδη ότι δεν κάλεσε τους αποχωρούντες συμβούλους (της συμπολίτευσης) να παραμείνουν στην ψηφοφορία, παρά μόνο αποχώρησαν. Τους κατηγόρησε μάλιστα για “Καραγκιοζιλίκια και έλλειψη πολιτικού θάρρους”. Ο Περιφερειάρχης απάντησε πως δεν πρόκειται για “τακτικισμούς”, αλλά για δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση ενστάσεις για την ψηφοφορία εξέφρασαν οι κ.κ. Κωτσίδης και Δασκαλόπουλος, αναφορικά με τα μέλη που λογίστηκαν ως απόντες από την ψηφοφορία. Ο κ. Δακής, σε υψηλούς τόνους, απάντησε πως πρόκειται για “τερτίπια” και για το λόγο αυτό ο ίδιος το έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ως θέμα.
Αρχικά, στο τραπέζι, τέθηκαν δύο ψηφίσματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Δακή και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Φώτη Κεχαγιά. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής, κατέθεσε πρόταση να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως σε σχέση το θέμα της Μακεδονίας, η οποία να σταλεί στη Βουλή των Ελλήνων, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, με απαίτηση καταψήφισης της. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσε αντίστοιχο ψήφισμα και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Φώτης Κεχαγιάς, διαβάζοντάς το στην έναρξη της συνεδρίασης.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Γιώργος Δακής ζήτησε να ψηφιστεί ένα κείμενο καθαρά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθύμισε την αποτυχία έκδοσης αντίστοιχων ψηφισμάτων στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ αναφερόμενους στους ιερείς της Μακεδονίας που εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα προ ημερών, τόνισε πως «τίμησαν τα ράσα που φορούν». Ο ίδιος εισηγήθηκε να παρθεί απόφαση ότι το περιφερειακό συμβούλιο είναι ενάντια στην συμφωνία, ζητώντας από τους βουλευτές και ιδίως τους δυτικομακεδόνες ένα ξεκάθαρο όχι στη συμφωνία, καθολικά σαν κείμενο.
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως η ίδια η συμφωνία παραχαράσσει την συμφωνία , λέγοντας πως έγιναν ιστορικές παραχωρήσεις στην συμφωνία, απαιτώντας να μην υπογραφεί, μιας και αδικεί κατάφορα τη δικιά μας πλευρά. Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης στο θέμα, είναι ότι κινδυνεύει να διχάσει τον ελληνικό λαό. Είναι ξεκάθαρα μια κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια. Απαιτούμε να μην υπογραφεί και θα πρέπει να αναφέρεται και στο ψήφισμα.
Λίγο αργότερα, προκλήθηκε θέμα όταν η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Ελισάβετ Παναγιωτίδου άφησε αιχμές γιατί η παράταξη «Ανατροπή Δημιουργία» δεν κατέθεσε κάποια αντίστοιχη πρόταση, με την ίδια να λέει πως όταν τέθηκε προς ψηφοφορία η πρόταση Δακή για το εάν θα συζητηθεί ή όχι το ψήφισμα σήκωσαν χέρια και κάποια μέλη της παράταξης Καρυπίδη, γεγονός που η κ. Παναγιωτίδου χαρακτήρισε ως «αποστασία». Το γεγονός προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση, που οδήγησε σε 10λεπτη διακοπή.
«Κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί δάφνες πατριωτισμού, περισσότερο από κάποιον άλλο», είπε με νόημα ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Σόκουτης, ζητώντας να περάσει μια ομόφωνη εικόνα, που δεν διχάζεται και δεν αρμόζει στο ύψος των σοβαρών αυτών εθνικών θεμάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς συμφώνησε με τα όσα είπε ο κ. Σόκουτης, ζητώντας η απόφαση να ληφθεί με γνώμονα την ενότητα, ζητώντας το εν λόγω ψήφισμα που θα παρθεί από το περιφερειακό συμβούλιο να μπουν κάτω από πρίσμα του ψηφίσματος της ΕΝΠΕ για το θέμα. Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος είπε πως συμφωνεί με το ψήφισμα που διάβασε ο κ. Δακής, να αποσταλεί στους βουλευτές, σημειώνοντας πως η «ιστορία έχει κληρονομηθεί και εμείς πρέπει να αντιδρούμε από την πλευρά μας». Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Γιάτσιος είπε ότι «αργήσαμε να αντιδράσουμε» και ότι η Περιφέρεια ΔΜ έπρεπε να έχει ήδη ναυλώσει λεωφορεία για συμμετοχή στα συλλαλητήρια. «Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορήσουμε τα παιδιά μας για το Μακεδονία ξακουστή», σχολίασε επίσης.
Η συμφωνία σε ένα ψήφισμα
Τελικά, από την πλευρά του ο Φώτης Κεχαγιάς διαφώνησε ως προς το «απαιτούμε» που έθετε στο δικό του ψήφισμα ο Γιώργος Δακής, αναφορικά με την απαίτηση καταψήφισης της συμφωνίας, ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει το ψήφισμα όπως πέρασε και από την ΕΝΠΕ. Κατέληξε στο να συναινεί με με το ψήφισμα Δακή, με τον τελευταίο να ζητάει να σταλεί επιστολή και στους 10 βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να την καταψηφίσουν. Μετά της συζήτησης που έγινε, τέθηκε προς ψηφοφορία το ψήφισμα Δακή με τη Συμφωνία Κεχαγιά.