Στο θέμα των μινκ που αναστατώνουν τους κατοίκους της Κοζάνης αναφέρεται –μετά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας- και η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, τονίζοντας πως παρά την “εσφαλμένη” εντύπωση ότι η περισυλλογή των ζώων άπτεται της περιφέρειας, έγιναν ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, με παγίδες και σχέδιο.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
“Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους πολίτες ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης παγίδων για τον εντοπισμό και την ασφαλή απομάκρυνση από τον αστικό ιστό, των μικρών άγριων θηλαστικών ζώων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε διάφορα σημεία εντός της πόλης της Κοζάνης.
Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το φαινόμενο, πραγματοποιήθηκαν επαφές και αλληλογραφία του Περιφερειάρχη με φορείς και υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα. Δόθηκε εσφαλμένη εντύπωση από κάποια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία δεν γνωρίζουν το θέμα, ότι η Περιφέρεια είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα της περισυλλογής των άγριων ζώων.
Τελικά, καθώς δεν είχαν αποτέλεσμα οι επαφές, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και το συντονισμό της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Αικατερίνης Δαδαμόγια, βρέθηκαν παγίδες σύλληψης και προετοιμάστηκε επέμβαση, ώστε να περισυλλεγούν και να αναγνωριστούν τα εν λόγω ζώα τα οποία προκαλούν όχληση στους πολίτες. Έπειτα από επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ώστε να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη αδειοδότηση, εγκρίθηκε άμεσα το αίτημά μας και ορίστηκε από το Υπουργείο η ερευνητική ομάδα η οποία ανέλαβε το εγχείρημα.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Δρ. Μπακαλούδη Δημήτριο για την άμεση κινητοποίησή του και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κοζάνης για την πρόθυμη ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να συμβάλλει στο εγχείρημα, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Υπενθυμίζουμε στους φορείς και στους πολίτες ότι η παρουσία εγκαταλελειμμένων κτισμάτων και οικοπέδων, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό τους, αποτελεί καταφύγιο για τέτοια ζώα και ευνοεί την παραμονή τους εντός του αστικού ιστού. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε από την πλευρά μας, στην εξάλειψη του φαινομένου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς”.