Υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας η συμφωνία των τηλεθερμάνσεων, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που έγινε παρουσία αρκετού κόσμου. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση κατά 62,5% στην τιμή της τηλεθέρμανσης για τους δημότες της Πτολεμαΐδας, με την τιμή της μεγαβατώρας να προβλέπεται να κυμανθεί στα 65 ευρώ από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
Την συμφωνία καταψήφισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ υπερψήφισαν οι παρόντες σύμβουλοι της συμπολιτευσης. Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε πολλά σημεία της συνεδρίασης, με τη Λαϊκή συσπείρωση να κατηγορεί το δήμο αλλά την κυβέρνηση για τη στάση τους.
Το πρώτο “ναι” προς την επίτευξη της συμφωνίας έδωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης και το τρίτο και τελικό “ναι” θα δώσει αύριο το Αμύνταιο.
Ενημέρωση στο σώμα έκανε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος επανέλαβε όσα είχε πει το πρωί για τη συμφωνία, το χρέος της ΔΕΤΗΠ, την τιμολόγηση προ και μετά ΣΗΘΥΑ και όλες τις παραμέτρους, ενώ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την εμπλοκή του, που έγινε χωρίς καμία υποχρέωση αλλά και τους δημάρχους για την ενιαία στάση. Επανέλαβε πως σε σχέση με τη συμφωνία η περιοχή ήταν «με την πλάτη στον τοίχο» καθώς βρίσκεται λίγο πριν την θερμαντική περίοδο, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία «δύσκολη αλλά αναγκαία».
Αμανατίδης: «Σημαντική ημέρα για την Πτολεμαΐδα»
Παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια «σημαντική ημέρα για την Πτολεμαΐδα». Σημείωσε πως αυτό που έκανε ήταν να μεταφέρει τις απόψεις της περιφέρειας στο κέντρο και του κέντρου στην περιφέρεια. «Ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση από μειονεκτική θέση και η ΔΕΤΗΠ και η ΔΕΥΑΠ. Δεν έπρεπε να είμαστε υπερβολικά αυστηροί στις απαιτήσεις μας. Πολλές ημέρες συναντηθήκαμε και συζητούσαμε για τρεις σειρές της συμφωνίας γιατί δεν θέλαμε να αισθανθούν οι πολίτες ότι δεν εξυπηρετήσαμε τα συμφέροντά τους με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο κ. Αμανατίδης, περιγράφοντας τι ενέργειες έγιναν για την επίτευξη της συμφωνίας.
Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι κατάφεραν να πέσουν οι αρχικές τιμές που έπεσαν στο τραπέζι, για τις περιόδους προ και μετά ΣΗΘΥΑ και σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα μπαίνουν, αλλά και τους διακανονισμούς.
Η λογική του 1/3 είναι μια δίκαιη λογική, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για «ισορροπημένη και προς το συμφέρον της ΔΕΤΗΠ λύση», λέγοντας πως στα όσα έγιναν υπήρξε η θετική στάση Σκυλακάκη. «Εκπροσωπήσαμε τα συμφέροντά σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε, δε, την εξασφάλιση του υπουργού ότι η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα λειτουργεί μέχρι το πέρας της χειμερινής περιόδου ’25. Τόνισε πως υπάρχει έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ ώστε να εγκριθεί άμεσα από το Βουλή. Αναφέρθηκε και στα επί μέρους των ρυθμίσεων και τι αφορούσαν τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα.
Κατέληξε πως «αν εφαρμόζονταν η αύξηση που αποφασίστηκε από τη ΔΕΤΗΠ πριν από μερικούς μήνες, τώρα δεν θα μιλούσαμε για καμία αύξηση. Αυτό καταδεικνύει ότι ήταν μια σωστή απόφαση και οι διαδικασίες που καταλήξαμε φτάνουν στο νούμερο που είχε βγει από τη ΔΕΤΗΠ προ μηνών. Σε κάθε περίπτωση, είναι χαμηλότερη κατά πάρα πολύ, από άλλες τιμολογιακές πολιτικές άλλων καυσίμων». Κατέληξε λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία, καθώς κατέβηκε πολύ η ΔΕΗ και ανέβηκε πολύ το υπουργείο, με τα όσα αποφάσισε.
Σημαντικό είναι ότι με την υπογραφή των συμβάσεων σταματούν τα εξώδικα της ΔΕΗ, όπως τόνισε ο Κ. Αμανατίδης, ενώ σε σχέση με την Τ/Θ είπε πως μόλις υπογραφεί το συμφωνητικό θα ξεκινήσει και η παροχή θερμικής ενέργειας. Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση με το μέλος της ΛΑΣΥ κ. Παπαδόπουλο να διαμαρτύρεται κάνοντας λόγο για εκβιασμό. Στο σημείο αυτό ο κ. Αμανατίδης διευκρίνισε πως μόλις γίνουν τα συμβούλια ο ΥΠΕΝ θα μιλήσει με τη ΔΕΗ ώστε να ανάψει η θέρμανση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Τ. Καρακασίδης επανέλαβε πως δεν θα πρέπει να απολογηθεί η περιοχή για τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου του κράτους (περί κάλυψης του κόστους). Για το χρέος, είπε πως «από τα 37 εκ. ευρώ θα έπρεπε να είναι 19 εκ. ευρώ για τις τρεις περιόδους». Σημείωσε πως η στάση της ΔΕΗ ήταν σκληρή, καθώς έστελνε εξώδικα.
Στις ερωτήσεις που έγιναν, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στην περικοπή του επιδόματος τηλεθέρμανσης (για τα κριτήρια του ποιοι καταναλωτές είναι ευάλωτη) και στο εάν και κατά πόσο προβλέπεται νέος τέλος προς τους καταναλωτές της ΔΕΤΗΠ. Η κ. Δενεσίδου στάθηκε στα εξώδικα της ΔΕΗ, με τον δήμαρχο να απαντάει πως «προφανώς δεν είναι λογικό να συζητάς με έναν άνθρωπο και δύο ώρες μετά να λαμβάνεις εξώδικο».
Επίσης, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως δεν θα σταματήσουν έργα στις κοινότητες, ανεξαρτήτως του τέλος ΑΠΕ.
“Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε”
Ο κ. Ταταρίδης τόνισε πως είτε πριν το ΣΗΘΥΑ, είτε μετά ο λαός θα πληρώνει. Στάθηκε στον κ. Αμανατίδη λέγοντας πως κάνει «κυβερνητική προπαγάνδα», λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει αποδοχή του χρέους από τον λαό. Έκανε λόγο για «εκβιασμό» και «μεθοδεύσεις» λόγω της χρονικής περιόδου που γίνεται η διαπραγμάτευση, καθώς τώρα έπρεπε να ανάβουν τα καλοριφέρ. Έκανε λόγο για «υποκρισία και ψέματα» από πλευράς δημοτικής αρχής στα περί αύξησης της τιμής της Τ/Θ. “Ο λαός της Πτολεμαΐδας δεν έχει χρέη. Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το λόγο έλαβαν πολίτες αντιδρώντας στην συμφωνία, ενώ την αγωνία των πολιτών στο εάν θα έχουν τηλεθέρμανση επανέλαβε η πρόεδρος της ΤΚ Πτολεμαΐδας Αλεξάνδρα Τσιτσιντά. Είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο αντιδήμαρχος Κ. Ιωαννίδης.