– Αύξηση κατά 62,5% στην τιμή της Τ/Θ για τους καταναλωτές
– Πότε θα ζεσταθούν τα σπίτια των πολιτών
Αύξηση κατά 62,5% στην τιμή της τηλεθέρμανσης θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές της Πτολεμαΐδας, όπως αυτή προκύπτει από τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι τρεις δήμοι (Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου), με τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ.
Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από αναλυτική ενημέρωση προ τα ΜΜΕ του δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, προς τους δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η τιμή της μεγαβατώρας θα κυμανθεί στα 65 ευρώ από 40 που είναι σήμερα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση 62,5% για την «τσέπη» του καταναλωτή.
Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΤΗΠ είχε εγκρίνει αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας από τα 40 ευρώ στα 63 ευρώ, απόφαση που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο δήμαρχος μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά, αιτιολόγησε την απόφαση να μην «περάσει» από Δημοτικό Συμβούλιο και να μην εφαρμοστεί, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της, παραδεχόμενος ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη θέση» αν είχε εφαρμοστεί.
Προκειμένου να ξεκινήσει η προθέρμανση και έπειτα κανονική λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, είναι αναγκαία η υπογραφή της συμφωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και Αμυνταίου. Γι΄ αυτό, η πρώτη αίσθηση ζεστασιάς θα έλθει στα σπίτια της Πτολεμαΐδας μέσα στο Σαββατοκύριακο, τονίστηκε σχετικά. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μόνο για την Τηλεθέρμανση, αναμένεται να μειωθεί σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια των Ευάλωτων ομάδων. Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες, επίσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ Δ. Καρακασίδης.
Οι ηλεκτρολέβητες
Ο δήμαρχος Εορδαίας ξεκίησε εξηγώντας γιατί ο πόλη οδηγήθηκε στη λύση των ηλεκτρολεβητών και πως ο ένας χρόνος λειτουργίας τους έγινε τρία και ….συνεχίζουμε, λέγοντας:
«Το 2019 ήμασταν στον αέρα γιατί δεν είχαμε από ποιο μέσο θα θερμανθεί η πόλη. Είχε ανακοινωθεί η παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς. Επιλέχθηκε σε συνεννόηση και με τη ΔΕΗ, μετά από 6 εναλλακτικές επιλογές, η λύση των ηλεκτρολεβητών, ως άμεση λύση για ένα χρόνο. Ο ένας χρόνος έγινε τρία και συνεχίζει… Ακολούθησε ο νόμος 4951 για την κάλυψη του κόστους για την λειτουργία των ηλεκτρολεβητών για ένα χρόνο, με ποσό 15 εκ. ευρώ, νόμος που δεν εφαρμόστηκε. Ένα μέσο που επιλέχθηκε για ένα χρόνο, λειτούργησε τρία, με υπέρμετρο κόστος χρέωσης. Έγιναν πάμπολλες παρεμβάσεις, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε μια σύμβαση που θα μας έβαζε στην υψηλή τάση, ενώ αρκεί να σημειωθεί πως ηκατανάλωση των ηλεκτρολεβητών αφορούσε στο 7% της υψηλής τάσης στην Ελλάδα», σημείωσε σχετικά.
Η αύξηση που δεν έγινε
Πέρυσι υπήρξε εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ για αύξηση στα τιμολόγια, από 40 ευρώ τη μεγαβατώρα σε 63 ευρώ , εκτιμώντας το κόστος λειτουργίας και τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΤΗΠ τον Δεκέμβριο του ’23 και θα έπρεπε να επικυρωθεί και από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά όπως αιτιολόγησε ο δήμαρχος, δεν έγινε για δύο λόγους: «Θέλαμε να λάβει την απόφαση το νέο δημοτικό συμβούλιο που είχε βγει από τις εκλογές αλλά κυρίως γιατί σεβαστήκαμε απόψεις φορέων της περιοχής όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, να μην αιφνιδιάσουμε τους καταναλωτές μεσούσης της θερμαντικής περιόδου και η αύξηση να γίνει από τον Οκτώβριο (τρέχοντα). Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με το υπουργείο και τη ΔΕΗ και η όποια απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ του περισσού μιας και θα υπήρχαν διαδικασίες συνεννόησης».
Μετά από 4,5 – 5 μήνες, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ήρθε το τελικό κείμενο, μετά από 300 ώρες συνεννοήσεων και προέκυψε το κείμενο τριών σημείων που αφορά: Στη ρύθμιση των χρεών, στην τιμή για τη λειτουργία της μεταβατικής περιόδου (που εικάζεται ότι θα είναι δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ΣΗΘΥΑ) και τέλος για τα έργα και την τιμή αφού ολοκληρωθεί η ΣΗΘΥΑ.
Χρέη ΔΕΤΗΠ
«Το ποσό του χρέους τιμολογήθηκε από τη ΔΕΗ περίπου 111 εκ. ευρώ και υπάρχει η λογική το 1/3 να καλυφθεί από το υπουργείο δηλαδή 37 εκ. ευρώ), τα άλλα 37 εκ. θα τα απορροφήσει η ΔΕΗ αλλά θα υπάρχουν μέχρι τη συνολική τους εξόφληση με απαίτηση να εξοφλούνται τα τρέχοντα τιμολόγια που θα ξεκινήσουν από τώρα. Τα υπόλοιπα περίπου 37 εκ. θα καλυφθούν από το τέλος ΑΠΕ, με ποσοστό 80% σε ό,τι αφορά τα έσοδα του δήμου για τις περιοχές όπου έχει τηλεθέρμανση (Πτολεμαΐδα) και ένα 20% από προβλεπόμενα έσοδα μέσω ΔΑΠΕΕΠ. Η παρακράτηση θα γίνει από το θεσπιζόμενο τέλος ΑΠΕ».
Για την εξόφληση, προβλέφθηκε να υπάρχει μια εγγύηση από τους ΚΑΠ του δήμου με ποσό που είναι απόλυτα διαχειρίσιμο όπως είπε ο δήμαρχος και συνυπολογίζεται με το ποσό κατανάλωσης θέρμανσης δημοτικών κτιρίων. «Για εμάς που επιβαρυνόμαστε με το 1/3 και χάνουμε ίσως κάποια αναπτυξιακά έργα, πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ένα ισοδύναμο από τα έργα του ΣΔΑΜ», ανέφερε επίσης.
Οι αυξήσεις
Η αύξηση στην τελική τιμή της θερμικής ενέργειας, στα φετινά τιμολόγια των καταναλωτών της Πτολεμαΐδας θα είναι της τάξης του 62,5%, δηλαδή από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 65 ευρώ και ο δήμαρχος εξήγησε πως: «Μέχρι τα 32 ευρώ θα συνεισφέρουν: 3 εκ. ευρώ η Περιφέρεια μέσω Πόρου και το ποσό από τους ΚΑΠ που θα παρακρατείται από το δήμο με μια μείωση του ποσοστού 20% του επιδόματος τηλεθέρμανσης για Εορδαία και Κοζάνη (μη ευάλωτων καταναλωτών) για 2+2 έτη. Η τιμή για τον καταναλωτήείναι στα 61 ευρώ συν ΦΠΑ, με τελικό ποσό τα 65 ευρώ τη μεγαβατώρα. «Όσα πληρώσαμε για την ίδια συμμετοχή, θα γυρίσουν πίσω είτε αφορά ΔΕΤΗΠ, ΔΕΥΑΚ ή ΔΕΤΕΠΑ. Για τη ΔΕΤΗΠ ιδία συμμετοχή είναι 7.800.000 ευρώ για τη διασύνδεση με την 5η μονάδα», συμπλήρωσε σχετικά.
Προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά τη ΔΕΤΗΠ δεν αφήνει το επενδυτικό της έργο και να σημειωθεί πως δεν έκανε κακοδιαχείριση, καθώς και ότι η επιχείρηση δεν χρωστούσε τίποτα πριν τους ηλεκτρολέβητες.
Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι παρά την αύξηση της τιμής, η Τ/Θ στην Πτολεμαΐδα θα είναι πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, συγκεκριμένα 68% φθηνότερη από πετρελαιολέβητες.
Τα σχέδια του δήμου
1.800 στρέμματα ζητήθηκαν από τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ να παραχωρηθούν δωρεάν στο δήμο – ΔΕΤΗΠ από τα απαλλοτριωμένα, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΠΕ, ως αυτοπαραγωγός να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της η Τ/Θ. Ακόμη, ζητήθηκε άδεια για Φ/Β για να καλυφθεί η ενέργεια που δεν θα δεσμεύεται από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ.
«Αναγκαία αλλά δύσκολη»
Είναι μια πρόταση για συμφωνία αναγκαία και δύσκολη, αλλά έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά, απάντησε σχετικά ο δήμαρχος εξηγώντας ότι: «Αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασμένους τους καταναλωτές, με μια τιμή περίπου στα όρια της αύξησης που είχαμε προβλέψει να κάνουμε. Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, το επενδυτικό της πλάνο. Έχουμε μια επιχείρηση που με την έναρξη της λειτουργίας της θερμαντικής περιόδου έχει καθαρίσει από ό,τι τη βάρυνε οικονομικά».
Παράδειγμα κόστους
Για ένα διαμέρισμα με κόστος από 500 ευρώ ανά έτος, θα ανέλθει στα 812 ευρώ (αύξηση κοντά στο 62,12%). Αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης, το κόστος θα ανέλθει στα 412,25 ευρώ. «Κανένας δήμαρχος δεν θα επιθυμούσε να έχει αυξήσεις, όμως είναι δύσκολη και αναγκαία συμφωνία», επανέλαβε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Τ. Καρακασίδης από την πλευρά του στάθηκε στο νόμο που δεν εφαρμόστηκε από το κράτος. Για τη νέα θερμική περίοδο, είπε ότι το κόστος θα είναι το πλέον φθηνό στην Ευρώπη σε σχέση με τα άλλα είδη θέρμανσης. «Για εμάς τη ΔΕΤΗΠ η συμφωνία είναι καλή, ξεκινάμε από το μηδέν χωρίς χρέη», κατέληξε.
Β.Σ.