ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
Σε πείσμα των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού που εμφανίστηκαν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο Πεντάλοφος είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Στην ορεινή κοινότητα του Άνω Βοΐου, όπου φιλοξενούνται Αλβανόπουλα από το 1991, οι τοπικές Αρχές και οι φιλόξενοι κάτοικοι έχουν υποβάλλει επισήμως αίτημα στην Πολιτεία, ζητώντας να φιλοξενήσουν 40 ορφανά παιδιά από την εμπόλεμη Συρία. Στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Πενταλόφου φοιτούν 30 Αλβανόπουλα. Να σημειωθεί ότι οι πόρτες του σχολείου άνοιξαν διάπλατα για τα παιδιά της γειτονικής χώρας, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε άρχισε το κύμα των οικονομικών μεταναστών. Από τότε, κάθε χρόνο ανελλιπώς δέχεται προσφυγόπουλα.
Φέτος, βλέποντας την έξαρση του προσφυγικού, «εμείς δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι», δήλωσε στον «Π» ο κοινοτάρχης Πενταλόφου. Ο Κωνσταντίνος Χονδροκώστας πρόσθεσε ότι «η Μαθητική Εστία του Διαπολιτισμικού Σχολείου έχει δυνατότητα φιλοξενίας 70 παιδιών. Εδώ φιλοξενούμε 30 Αλβανόπουλα. Γι’ αυτό ζητήσαμε επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, να φιλοξενήσουμε άλλα 40 ορφανά και άπορα παιδιά από την εμπόλεμη Συρία». Να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετική ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, η οποία επίσης επικυρώθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου.
Ωστόσο, αν και το αίτημα έχει πάνω από ένα μήνα που υποβλήθηκε, απάντηση ακόμη δεν έλαβαν στον Πεντάλοφο από το υπουργείο Παιδείας. Υποψιάζονται μάλιστα ότι ίσως η καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός τη μη ύπαρξης κονδυλίων στο υπουργείο Παιδείας, μια που τα χρήματα για το προσφυγικό πηγαίνουν κατ’ ευθείαν σε ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον Κ. Χονδροκώστα, «εμείς μαζί με το αίτημα για την έλευση 40 παιδιών από τη Συρία, ζητάμε να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στην Μαθητική Εστία, για σίτιση κ.λ.π.». Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι «στα 25 χρόνια που φιλοξενούνται προσφυγόπουλα στον Πεντάλοφο, το Καρούτειο Ίδρυμα έχει θεσπίσει: τη χρηματοδότηση των τροφείων, επίδομα 800 ευρώ για επιτυχόντες στα ΑΕΙ, 30 ευρώ μηνιαίως για κάθε μαθητή και επιδότηση της εκδρομής της Γ΄ λυκείου».
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση είναι η αναφορά του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, για την 25χρονη εμπειρία της φιλοξενίας προσφυγόπουλων. «Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά αυτά, αλλά η τοπική κοινωνία τα αγκάλιασε. Ο γιος μου σήμερα είναι 38 ετών και ήταν συμμαθητής με τα παιδιά αυτά με τα οποία σήμερα διατηρεί σχέσεις». Δεν ξεχνάει επίσης, μία σκηνή κατά την επίσκεψή του στο Προξενείο της Κορυτσάς. «Η γραμματέας του Πρόξενου ήταν ένα κορίτσι που είχαμε φιλοξενήσει στο Καρούτειο Ίδρυμα. Μόλις μας αναγνώρισε οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν συγκινητικές και βεβαίως η Άννα – Μαρία έσπευσε να μας εξυπηρετήσει». Ακόμη θυμάται την ομαδική βάφτιση 28 παιδιών από την Αλβανία το 1993 στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.