Κλειδώνει και επίσημα αύριο το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη κινεζική εταιρεία CMEC, για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας “Μελίτη ΙΙ” στη Φλώρινα, της 2ης μεγαλύτερης επένδυσης που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η επιχείρηση μετά την Πτολεμαΐδα V.
Το μνημόνιο συνεργασίας (MοU) ανάμεσα στα δύο μέρη θα υπογραφεί σύμφωνα με τις πληροφορίες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ανάμεσα στον επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκη και τον Φανγκ Γιανσούι, αναπληρωτή πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, παρουσία του ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτη.
Οπως είχε γράψει το “Energypress”, πρόκειται για τη πρώτη προσπάθεια σύμπραξης της ΔΕΗ με τρίτο παίκτη. Εν προκειμένω, η ΔΕΗ θα συστήσει με τους Κινέζους ένα κοινοπρακτικό σχήμα, όπου το πάνω χέρι θα έχει η CMEC, και η ελληνική εταιρεία θα περιοριστεί σε μειοψηφικό ποσοστό.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το μοντέλο προβλέπει ότι η μεν ΔΕΗ θα εισφέρει σε αυτό το joint venture τη λιγνιτική μονάδα “Μελίτη Ι” στη Φλώρινα, οι δε Κινέζοι θα χρηματοδοτήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά 100%, δηλαδή με 700 εκατ. ευρώ, την κατασκευή της “Μελίτη ΙΙ”. Τόσο το ένα, όσο και το άλλο εργοστάσιο, θα τροφοδοτούνται με πρώτη ύλη από τα ιδιωτικά λιγνιτορυχεία της περιοχής, σε πρώτη φάση της Αχλάδας στη Φλώρινα (“Λιγνιτορυχεία Αχλάδας ΑΕ”), και σε δεύτερη φάση από εκείνο της γειτονικής Βεύης. Από εκεί και πέρα:
• Στο νέο σχήμα οι Κινέζοι θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή τουλάχιστον το 51%, και η ΔΕΗ μερίδιο κάτω του 49%, το ακριβές ποσοστό του οποίου θα προκύψει από την αποτίμηση της μονάδας που θα εισφέρει.
• Δεδομένου ότι οι Κινέζοι θα βάλουν, όπως φαίνεται, και τα 700 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, το ποσοστό της ΔΕΗ στην κοινοπραξία θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω του 40%, ανάλογα πάντα και με την αξία της υφιστάμενης μονάδας της.
• Αν η ΔΕΗ περιοριστεί σε ρόλο “παθητικού μετόχου” στη νέα εταιρεία, δεν θα έχει ρόλο στο μάνατζμεντ, ούτε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.
• Τρίτος εταιρος στο σχήμα, θα είναι ο ιδιώτης -ιδιοκτήτης του λιγνιτορυχείου της Αχλάδας, που τροφοδοτεί ήδη με καύσιμο την Μελίτη Ι. Σε επόμενη φάση στο σχήμα, θα μπορούσε να ενταχθεί και το ορυχείο της Βεύης.
Στην ουσία, μέσω της “επιθετικής” αυτής κίνησης, η ΔΕΗ επιχειρεί να πετύχει δύο πράγματα : Αφενός να επιλύσει το πρόβλημα του ανοίγματος της λιγνιτικής αγοράς, θέμα για το οποίο η χώρα και η επιχείρηση εγκαλούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αφετέρου, να ελέγξει η ίδια την υποχρεωτική από το μνημόνιο μείωση σε 49% του μεριδίου της (σε παραγωγή και λιανική) μέχρι το 2019. Εν προκειμένω, το μερίδιο της στην αγορά από τη δραστηριοποίησή της στη νέα αυτή εταιρεία, θα είναι τόσο, όσο και το μειοψηφικό ποσοστό που θα κατέχει.
Πηγή: energypress.gr