Ένα σημαντικό ποσό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την μεταλιγνιτική εποχή ζητά από την Ε.Ε. η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά για την τεκμηρίωση του αιτήματος οφείλει να εκπονήσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή της στην έκδοση πιστοποιητικών μόνο από τις έδρες των δήμων, ενώ απαιτεί πρόσθετα κονδύλια για την πρόσφατη κακοκαιρία.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην Περιφερειακή Ένωση Δήλων Δυτικής Μακεδονίας, κατά την συνεδρίασή της την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. Σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την μεταλιγνιτική εποχή, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, εισηγητής του θέματος, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Το θέμα αγγίζει τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα τον ενεργειακό άξονα. Δεδομένου ότι στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προταθεί στην ολομέλεια πρόταση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για τις περιοχές οι οποίες θα πληγούν ιδιαίτερα από τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το Ταμείο θα περιλαμβάνει το 2% των εσόδων από τις πωλήσεις του διοξειδίου του άνθρακα και έχουν χαρακτηριστικά απολύτως συγκεκριμένα και θα έλεγα ότι φωτογραφίζει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό που απαιτείται από μας, εφόσον υιοθετηθεί οριστικά από την Ε.Ε. αυτό το μέτρο, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προετοιμασία. Έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές, ότι η φάση που περνάει η Περιφέρειά μας είναι μια φάση μετάβασης. Πολλές περιφέρειες στην Ε.Ε. εκπονούν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Νομίζω αυτό πρέπει να κάνουμε κι’ εμείς. Υπενθυμίζω εδώ την αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν οι ενεργειακοί δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος για υιοθέτηση ενός ποσού σε τοπικό επίπεδο. Νομίζω λοιπόν πως ήρθε η ώρα για να μιλήσουμε για το Ταμείο Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας. Εκτιμώ πως είναι μια πολύ αισιόδοξη προοπτική και πρέπει να την διεκδικήσουμε».
Στο πρόβλημα της έκδοσης πιστοποιητικών μόνο από τις έδρες των δήμων, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Παρασκευή Βρυζίδου, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη γιατί η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μεγάλη έκταση και χωριά μακριά από τις έδρες των δήμων. Είναι πολύ δύσκολο να ξοδεύει ο πολίτης το χρόνο του και ένα σημαντικό ποσό στην μετακίνηση για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Πρέπει να γίνει η εξαίρεση, να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η έκδοση των πιστοποιητικών πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, από αρμόδιους υπαλλήλους που έχουν εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό. Διαφορετικά η ταλαιπωρία και το κόστος για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο».
Για το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Δυτική Μακεδονία, η Π. Βρυζίδου, υπογράμμισε: «Στα υπουργεία γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε σαν Δυτική Μακεδονία ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις καιρικές συνθήκες άλλων περιοχών. Εδώ υπάρχουν δήμοι που χρειάστηκε να δώσουν περισσότερα από 100 και 200 χιλιάδες ευρώ για τον αποχιονισμό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό κι’ εμείς σαν ΠΕΔ θα πάρουμε την απόφασή μας, θα καταγράψουμε αυτά τα δεδομένα και θα ζητήσουμε από το υπουργείο να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Πάρα πολλά έξοδα έχουμε επίσης για θέρμανση στα σχολεία».
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ σημείωσε ακόμη ότι «οι δήμοι με τις τηλεθερμάνσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή την περίοδο, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για τις εναλλακτικές μορφές είναι πάρα πολλά και θα δημιουργήσουν μεγάλο κόστος και ενδεχομένως δυσλειτουργία στις τηλεθερμάνσεις. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ δίνει κάποια πετρέλαια για τις βλάβες που έχουν προκύψει στις μονάδες. Εμείς σαν ΠΕΔ υποστηρίζουμε το αίτημα». Από την πλευρά του ο Λ. Ιωαννίδης, είπε ότι «ο δήμος Κοζάνης έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους πετρελαίου στο λεβητοστάσιο της τηλεθέρμανσης», η ΔΕΗ το βλέπει θετικά, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή, επειδή καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στις μονάδες φυσικού αερίου.
Τέλος, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας έκοψε και την Πρωχρονιάτικη Πίττα και ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί ήταν ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης.