Στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τους ορεινούς δήμους, που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα, αποφάσισε να συμμετάσχει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σημασία που έχει αυτή η συμμετοχή, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νεστορίου και αντιπρόεδρος του δ.σ. των Ορεινών Δήμων Ελλάδας, Πασχάλης Γκέτσιος, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ, δεδομένου ότι «οι ορεινοί δήμοι αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια και σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους και η Δυτική Μακεδονία έχει αρκετούς ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους», προσθέτοντας ότι «η περιοχή του Νεστορίου είναι ορεινός δήμος με “πάτωμα” 850 μέτρα υψόμετρο και “οροφή” 2.520 μ. Είμαστε 31 δήμοι – ορεινές περιοχές σε όλη την Ελλάδα».
Ο αντιπρόεδρος των Ορεινών Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Νεστορίου, διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες δήμων: οι νησιωτικοί, οι νησιωτικοί μειονεκτικοί και οι 31 ορεινοί μειονεκτικοί. Υπογράμμισε πως «είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε επιπλέον επιχορηγήσεις, την αποδέσμευση των ανταποδοτικών τελών». Σ’ αυτά τα αιτήματα υπήρξε ανταπόκριση της Πολιτείας, καθώς, όπως είπε «ήδη το υπουργείο αποδέσμευσε τα ανταποδοτικά τέλη, οπότε μας είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε χρήματα της ΣΑΤΑ ή από άλλους πόρους και να τα διαθέσουμε σε διάφορες ανάγκες, διότι έχουμε τεράστια προβλήματα και στα ανταποδοτικά ό,τι ξοδεύεις πρέπει να εισπράττεις. Αν αυτό το πράξουμε στους ορεινούς δήμους, θα πρέπει ο κάθε δημότης ορεινού – μειονοτικού δήμου να πληρώνει τριπλάσια και παραπάνω δημοτικά τέλη από αστικούς δήμους. Γι’ αυτό πριν από μερικές ημέρες δόθηκε ένα επιπλέον ποσό αντί των ανταποδοτικών τελών, το οποίο για το δήμο Νεστορίου είναι 198.000 ευρώ».
Ο Π. Γκέτσιος τόνισε ακόμη ότι «στους ορεινούς δήμους αντιμετωπίζουμε δύσκολο χειμώνα, άρα η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι παρούσα, ενώ δύσκολη είναι και η στελέχωση των αγροτικών ιατρείων. Υπάρχουν ορεινοί δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, γι’ αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν». Για τον δήμο Νεστορίου, είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση του νομού Καστοριάς με 638 τ.χιλ. και με ορεινή διάμετρο 80 χιλιομέτρων, με πληθυσμό 2.300-2.500 κατοίκους και διάσπαρτα χωριά, με πολύ δύσκολη και δαπανηρή μετακίνηση. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για να κινηθεί ένα απορριμματοφόρο, διανύει 80-90 χιλιόμετρα», ενώ ανέφερε ενδεικτικά τον δήμο Αγράφων, όπου «το απορριμματοφόρο ξεκινά σήμερα και επιστρέφει αύριο».
Να σημειωθεί ότι πέρυσι δόθηκαν 90.000 ευρώ στο δήμο Νεστορίου για αντιμετώπιση ζητημάτων Πολιτικής Προστασίας. Τον περσινό χειμώνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «είχαμε 47 ημέρες με θερμοκρασίες από -5 έως -22 και περισσότερο από 1 μέτρο χιόνι για ένα μήνα. Αυτό είχε και τεράστιο οικονομικό κόστος. Για το κόστος του ηλεκτροφωτισμού, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, ενώ στους αστικούς δήμους απαιτείται ένας στύλος για δύο πολυκατοικίες ήτοι 30 οικογένειες, σε μας στο δήμο Νεστορίου απαιτούνται 3-4 στύλοι για ένα σπίτι».
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μαζί με την ΠΕΔ Θεσσαλίας πρόκειται να διοργανώσει διημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.