Μπορεί να μην άλλαξε … εποχή η Δυτική Μακεδονία, αλλά εντός των ημερών επίκειται αλλαγή φρουράς στο συνδυασμό. Ο λόγος για την περιφερειακή παράταξη «Αλλάζουμε Εποχή», από την ηγεσία της οποίας παραιτείται ο Θέμης Μουμουλίδης, παραιτούμενος φυσικά και από το περιφερειακό συμβούλιο, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, ως βουλευτής πλέον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμός έχει έτοιμη την παραίτησή του, η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως και θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά όμως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Έτσι στον κυβερνητικό περιφερειακό συνδυασμό αλλάζει το σκηνικό. Στη θέση του παραιτηθέντος επικεφαλής και υποψήφιου περιφερειάρχη έρχεται ο πρώτος σε ψήφους της εκλογικής περιφέρειας της Π.Ε. Κοζάνης, ο λογιστής Νίκος Χατσίδης. Μαζί με τον έτερο περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Σαπαλίδη (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας), θα αποτελούν το δίδυμο του συνδυασμού στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το θέμα της αντικατάστασης θα απασχολήσει την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να κάνει δεκτή την παραίτηση Μουμουλίδη. Φυσικά θα γίνει ένας απολογισμός των πεπραγμένων και θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία του συνδυασμού. Αναμένεται να ασκηθεί κριτική στον απερχόμενο επικεφαλής, για τη στάση που κράτησε στα δύο και πλέον χρόνια της θητείας, με αιχμή ότι δεν άσκησε αντιπολίτευση στην περιφερειακή Αρχή και στον Θ. Καρυπίδη, καθώς στο συνδυασμό «Αλλάζουμε Εποχή» ήταν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτή η κρίση ταυτότητας ήταν άλλωστε η βασική αιτία που ο συνδυασμός παραχώρησε το αντιπολιτευτικό γήπεδο στην Γεωργία Ζιμπιλιάδου και στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να έχει κάποια σημαντική δραστηριότητα.
Άλλωστε, η «κρίση ταυτότητας» δεν είναι κάτι το θεωρητικό. Αντιθέτως, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του συνδυασμού «Αλλάζουμε Εποχή», είναι θέμα που απασχόλησε πολλάκις εσωκομματικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε συνάντηση βουλευτών υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Κοζάνης Δημήτρης Δημητριάδης, έθεσε θέμα ενώπιον του πρωθυπουργού να διαλυθεί η περιφερειακή παράταξη. Βεβαίως, ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε κάθε λόγο να κάνει μία τέτοια πρόταση, καθώς αυτός και πολλοί άλλοι ήταν υπέρμαχοι της υποψηφιότητας Καρυπίδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μετά το σάλο που είχε προκληθεί τότε πανελλαδικά. Τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τη στήριξη στον Θ. Καρυπίδη και τότε προέκυψε υποψήφιος περιφερειάρχης ο Θ. Μουμουλίδης, εμφανιζόμενος για πρώτη φορά στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια στις εκλογές που έγιναν χωρίς σταυρό, μπήκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ και αναρριχήθηκε στη θέση του βουλευτή. Όμως η πανηγυρική εκλογή Καρυπίδη βρίσκει δικαιωμένο τον Δ. Δημητριάδη, ο οποίος εμμένει στην άποψη διάλυσης της παράταξης. Γίνεται ωστόσο σαφές ότι ένας συνδυασμός που πατάει σε δύο βάρκες, με «ολίγη συμπολίτευση» και «ολίγο από αντιπολίτευση», ένας συνδυασμός που δεν έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό και φυσιογνωμία, δεν μπορεί να σταθεί. Επίσης, σε δύο βάρκες πατούσε και ο ίδιος ο επικεφαλής, τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και επειδή ο προσπαθούσε να συγκεράσει τις υποχρεώσεις ως βουλευτής και ως περιφερειακός σύμβουλος – επικεφαλής παράταξης.
Ο συνδυασμός «Αλλάζουμε Εποχή» αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα που θα συζητηθεί στη συνέλευση, αλλά μοιάζει δισεπίλυτο. Είναι το θέμα του επικεφαλής. Υπάρχει σκέψη να μην υπάρχει επικεφαλής, αλλά κάθε ένας από τους δύο συμβούλους, να εισηγείται τα θέματα, ανάλογα με το γνωστικό του αντικείμενο και τις χρεώσεις που θα γίνουν. Στην περίπτωση αυτή θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του άτυπου συντονιστή, του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Αποστολίδη. Αν αυτό γίνει δεκτό από τους συμβούλους μένει να το δούμε, καθώς ο Σ. Σαπαλίδης θεωρεί ότι ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας και ως παλιός περιφερειακός σύμβουλος, δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να είναι επικεφαλής.