Τις επικαιροποιημένες προτάσεις του παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης αφού όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που απέστειλε αυτές που παρουσίασε και δημοσιοποίησε τον Φεβρουάριο του 2020 δεν αξιοποιήθηκαν και δεν άλλαξε τίποτα.
Όπως αναφέρει οι ταχύτατες εξελίξεις προς απολιγνιτοποίηση της περιοχής θα οδηγήσουν σε ερήμωση, συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και κατακόρυφη πτώση της δραστηριότητας και του τζίρου, και για αυτό το λόγο κρίνει σκόπιμες τις ακόλουθες κινήσεις προς μείωση – κατά το δυνατόν – των μεγάλων επιπτώσεων που θα πλήξουν την περιοχή και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ:
- Δεδομένης της απόφασης της κυβέρνησης να προβεί σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων 2GW στην περιοχή (και 1 GW στη Μεγαλόπολη), προτείνουμε τη συμμετοχή των εταιριών – ελεύθερων επαγγελματιών – εργαζόμενων της περιοχής μας με τη μορφή του μετόχου. Μπορούμε να συνεισφέρουμε σε εργασία (χωματουργικά – ηλεκτρομηχανολογικά – οικοδομικά) η οποία μπορεί να αποτιμηθεί αλλά και σε κεφάλαιο ώστε οι συμμετέχοντες να είμαστε μέτοχοι εξασφαλίζοντας αφενός ένα σταθερό εισόδημα αφετέρου δημιουργώντας μια μεγάλη και ευρεία «ενεργειακή κοινότητα».
- Να δοθούν άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα με προτεραιότητα σύνδεσης από το ΔΕΔΗΕ, και με διαδικασίες fast track των αιτήσεων από εταιρίες της περιοχής που έχουν ήδη κατατεθεί.
- Να νομοθετηθεί ο όρος της εντοπιότητας για όλες τις κατασκευές των φωτοβολταϊκών τρίτων ώστε να γίνουν από εταιρίες της περιοχής μας.
- Οι εργασίες αποκατάστασης των ορυχείων και αποξηλώσεων των λιγνιτικών μονάδων να ξεκινήσουν άμεσα και να ορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Βελτίωση των υποδομών της περιοχής με επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών για τις μεταφορές εμπορευμάτων.
- Εφάπαξ αποζημίωση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στις ενεργές, φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες επιχειρήσεις της περιοχής που ασχολούνται με το λιγνίτη, με προτεινόμενη αποζημίωση στο ύψος του μέσου όρου του τζίρου των δύο τελευταίων ετών.
- Οι αποσβέσεις που αφορούν σε πάγιο εξοπλισμό, μηχανήματα, μέσα κλπ θα πρέπει να τρέξουν με αυξημένο ειδικό συντελεστή για την περιοχή ώστε να κλείσουν σε 2 χρόνια (2021-2022)
- Η προκαταβολή φόρου θα πρέπει να μηδενιστεί για τις εταιρίες της περιοχής, λόγω βέβαιης πτώσης τζίρου.
- Οι δόσεις προς την εφορία για τη φορολογία εισοδήματος (24 ή 48) να είναι άτοκες.
- Ο δανεισμός των υγιών επιχειρήσεων θα πρέπει να επιδοτηθεί έως το 10% του τζίρου. Το ποσοστό 0,6% που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο σε κάθε δάνειο από την επιχείρηση – δανειολήπτη θα πρέπει να καταργηθεί.