Την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων τους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και της «Πτολεμαΐδα 5», ζητούν με κοινή τους επιστολή στον Πρωθυπουργό, πέντε(5) φορείς της περιοχής, περιγράφοντας παράλληλα την ανεργία, την οικονομική κρίση, τη δραματική μείωση του πληθυσμού και την υποτονικότητα στις επενδύσεις ως παράγοντες της διαμόρφωσης αρνητικής κατάστασης για τη Δυτική Μακεδονία.
Η επιστολή υπογράφεται από τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Εορδαίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕ Κοζάνης και το Οικονομικό Επιμελητήριο με τους φορείς να σημειώνουν πως σε πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ανάγκη άρσης εκκρεμοτήτων υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή, σε λίγα χρόνια, θα αποτελεί μία απρόσωπη κουκίδα στον εγχώριο χάρτη.
Παράλληλα γίνεται λόγος σε πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού σχετικά με την «Πράσινη Συμφωνία» όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «σαφώς και δε θα πρέπει να εφαρμόσουμε την πράσινη μετάβαση με ρυθμό που θα καταστρέψει τη βιομηχανία μας, θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική και θα την επιβαρύνει με περιττές ρυθμίσεις» αλλά η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που «να μην καταστρέφει την ανταγωνιστικότητά μας και να μην πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους».
Σε αυτή τη λογική οι φορείς ζητούν να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αναζητηθούν και να βρεθούν νέες ισορροπίες όσον αφορά το επίμαχο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η επιστολή:
Κύριε Πρωθυπουργέ
Τα Εργατικά Κέντρα του Νομού Κοζάνης, τα επιστημονικά παραγωγικά επιμελητήρια και οι φορείς της περιοχής, έχουμε πολλές φορές – με υπομνήματα, παρεμβάσεις, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις- περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια, σε ότι αφορά τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, καθώς και τη δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινής διαβίωσης.
Απολιγνιτοποίηση, Οικονομική Κρίση και Ανεργία παραμένουν σταθερά οι βασικοί παράγοντες, που αποτελούν τροχοπέδη στην αναστροφή της αρνητικής κατάστασης.
Στους βασικούς αυτούς παράγοντες, έχει προστεθεί και μία σειρά παραγόντων που κάνουν ακόμα πιο δύσκολες και αποκαρδιωτικές τις συνθήκες.
Η δραματική μείωση του πληθυσμού και το γεγονός ότι τα νέα παιδιά και τα νέα ζευγάρια επιλέγουν να ζήσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και έχουν ενισχύσει το αρνητικό πρόσημο της όλης κατάστασης.
Μείζον θέμα παραμένει η υποτονικότητα στις επενδύσεις, που συνδέεται τόσο με την ανάγκη παροχής περισσότερων κινήτρων προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο και με την ενίσχυση και στήριξη κάθε προσπάθειας απ’ όπου κι αν προέρχεται, ώστε να μην οδηγούμαστε στην ακύρωση ιδιωτικών επενδυτικών δράσεων.
Σε πρώτη προτεραιότητα παραμένει και η ανάγκη άρσης εκκρεμοτήτων υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή μας, σε λίγα χρόνια, θα αποτελεί μία απρόσωπη κουκίδα στον εγχώριο χάρτη.
Κύριε Πρωθυπουργέ Για τους παραπάνω λόγους και για την μεταστροφή της υφιστάμενης καταστάσεις, που δεν υπόσχεται καμία προοπτική, κρίνονται αναγκαία:
· Η παράταση λειτουργίας, της μονάδας 5 του «ΑΗΣ Aγίου Δημητρίου» για την παροχή/εξασφάλιση θερμικής ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις της περιοχής μας, το αυτό και για τις μονάδες 3 και 4 του ίδιου ΑΗΣ μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ).
· Το γεγονός και μόνο ότι η τηλεθέρμανση τροφοδοτεί 43.000 καταναλωτές (27.000 στην Κοζάνη και 16.000 στην Εορδαία), προσδίδει στο ζήτημα εξέχουσα σημασία και σπουδαιότητα.
· Η διασφάλιση λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» με λιγνίτη (για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί και εντάσσονται στο ΔΑΜ), προκειμένου να διασφαλιστούν 3.500 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και η διασφάλισή της σε κατάσταση εφεδρείας για τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια .
· H βιώσιμη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, με προτεραιότητα-πρωταρχική ανάγκη εκμετάλλευσης των εγχώριων πηγών,
αποτελούν αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, εκφρασμένα μέσα από τους φορείς που υπογράφουν την παρούσα και ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να τα κάνουμε σαφή και να τα διεκδικήσουμε προς το συμφέρον των πολιτών που προσδοκούν μία μεταστροφή της υφιστάμενης κατάστασης που δεν υπόσχεται καμία προοπτική.
Από την αρχή ζητήσαμε και διεκδικήσαμε μία μετάβαση που θα γίνει σε δίκαιους ρυθμούς και σε ένα τέμπο που δε θα έθετε σε κίνδυνο μία σειρά παραμέτρων, μέσα σε κοινωνίες που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με γνώμονα τη ΔΕΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ
Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ερωτηθείς για την Πράσινη Συμφωνία και την επίδρασή της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σημειώσατε πως σαφώς και δε θα πρέπει «να εφαρμόσουμε την πράσινη μετάβαση με ρυθμό που θα καταστρέψει τη βιομηχανία μας, θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική και θα την επιβαρύνει με περιττές ρυθμίσεις» αλλά η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που «να μην καταστρέφει την ανταγωνιστικότητά μας και να μην πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους».
Σε αυτή τη λογική, με την παρούσα, σας ζητούμε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αναζητηθούν και να βρεθούν νέες ισορροπίες όσον αφορά το επίμαχο ρυθμιστικό πλαίσιο.