Μια διαφορετική δημογραφική εικόνα καταγράφουν οι Πύργοι Εορδαίας, την ώρα που πολλά χωριά της ελληνικής περιφέρειας βλέπουν τα σχολεία τους να αδειάζουν. 51 παιδιά έχουν εγγραφεί στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και βρεφονηπιακό σταθμό, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε είχαν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.
Μιλώντας στο True Story Radio, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Εορδαίας, Δημήτρης Σαμπακίδης, αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του μαθητικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι οι Πύργοι αποτελούν μια σημαντική εξαίρεση στη γενικότερη εικόνα της δημογραφικής συρρίκνωσης που καταγράφεται στην ελληνική ύπαιθρο.
Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών στην κοινότητα παρουσιάζει σταδιακή αύξηση. Σήμερα, ο αριθμός στις δομές του δημοτικού, του νηπιαγωγείου και του βρεφονηπιακού σταθμού φτάνει περίπου τους 50 μαθητές, ενώ οι γεννήσεις από μόνιμους κατοίκους αφήνουν θετικά μηνύματα για τα επόμενα χρόνια.
Η σημερινή εικόνα απέχει σημαντικά από αυτήν προηγούμενων ετών. Ο κ. Σαμπακίδης θυμήθηκε ότι υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες στον παιδικό σταθμό υπήρχαν μόλις δύο παιδιά και στο νηπιαγωγείο πέντε ή επτά μαθητές. Σήμερα, όπως υπογράμμισε, η κατάσταση έχει αντιστραφεί.
Οι νέοι μένουν στους Πύργους
Κατά τον Πρόεδρο της Κοινότητας, βασικός παράγοντας της θετικής αυτής εξέλιξης είναι η απόφαση νέων ανθρώπων να παραμείνουν στους Πύργους, να δημιουργήσουν οικογένεια και να επενδύσουν επαγγελματικά στον τόπο τους.
«Οι νέες και οι νέοι των Πύργων έχουν επιλέξει να μείνουν στο χωριό μας, να επενδύσουν στο χωριό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την παραμονή των νέων με την αύξηση των παιδιών στο δημοτικό, το νηπιαγωγείο και τον βρεφονηπιακό σταθμό.
Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας. Νέοι άνθρωποι επενδύουν σε καλλιέργειες, κυρίως μήλων και κερασιών, ενώ αρκετοί επιλέγουν να αποκτήσουν και επιστημονική κατάρτιση στη γεωπονία και στη φυτική και ζωική παραγωγή.
Περίπου 1.000 κάτοικοι – Έλλειψη κατοικιών για νέες οικογένειες
Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στον πληθυσμό της κοινότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπακίδη, οι Πύργοι έχουν 1.025 εγγεγραμμένους κατοίκους, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι υπολογίζονται περίπου στους 920 έως 1.000.
Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσεται είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι υπάρχουν νέα ζευγάρια από τους Πύργους που παραμένουν στην Πτολεμαΐδα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες στο χωριό για να εγκατασταθούν.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί, όπως σημείωσε, την ανάγκη για νέες κατοικίες και ανοικοδόμηση, ώστε οι νέοι που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους να μπορούν να το κάνουν.
Η αγροτική οικονομία κρατά ζωντανό το χωριό
Η αύξηση του πληθυσμού και των παιδιών συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα. Οι νέοι των Πύργων στρέφονται στον πρωτογενή τομέα και επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχρονες και βιώσιμες αγροτικές επιχειρήσεις.
Η μηλοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια κερασιού αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, ενώ οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθυσμού και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η αβεβαιότητα στις τιμές των προϊόντων πιέζουν τους παραγωγούς, με τον κ. Σαμπακίδη να επισημαίνει ότι υπάρχουν χρονιές κατά τις οποίες τα έσοδα μόλις καλύπτουν τα έξοδα. Παρά τις δυσκολίες, οι νέοι συνεχίζουν την προσπάθεια και αναζητούν νέους τρόπους διάθεσης και αξιοποίησης της παραγωγής τους.
Γιάννα Λούσιου





























