Στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και αναβάθμισης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
Η «μεγάλη μελέτη» όπως συνηθίστηκε να λέγεται για τη Γέφυρα, θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 15 με 18 μήνες, με τη σύμπραξη των 3 εταιρειών που θα την εκπονήσουν να έχουν ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία σε ανάλογα έργα.
Το ύψος της μελέτης ανέρχεται στα 2.038.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με τον Περιφερειάρχη να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο μεγάλο ερώτημα της διασφάλισης των χρημάτων τα οποία θα απαιτηθούν για τις αποκαταστάσεις.
Όπως ανέφερε ήδη έχει ζητηθεί ένα ποσό της τάξης των 15εκ. ευρώ από το Υπουργείο Μεταφορών, με κάποιες συναντήσεις να εκκρεμούν το επόμενο διάστημα, ενώ υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε τεθεί και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο ίδιος είχε επισκεφθεί επί τόπου τις εργασίες συντήρησης λέγοντας πως «ότι χρειαστεί θα το κάνουμε».
Παράλληλα ο Γιώργος Αμανατίδης, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές και με έμφαση την φράση «πιθανό κλείσιμο της Γέφυρας»(σ.σ. μετά από δύο χρόνια), στάθηκε στα έργα που θα χρειαστούν για να γίνει η εκτροπή της κυκλοφορίας, με ένα ποσό 6εκ. να έχει ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί τα επιπλέον χρήματα για το δρόμο Κήπος- Γέφυρα Ρυμνίου.
Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να σταθεί και στην περίπτωση της αποζημίωσης των κατοίκων και επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με μία σημαντική συνάντηση να έχει οριστεί στις 21 Ιανουαρίου στην Κοζάνη ώστε να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα εφόσον χρειαστεί το κλείσιμο της Γέφυρας.
Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκε ο Βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τον οποίο ευχαρίστησε ο Περιφερειάρχης, καθώς επί θητείας του στο Υπουργείο Μεταφορών είχαν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα χρήματα για τη μελέτη.
Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη την υπηρεσία και τον Περιφερειάρχη για το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή και ευχήθηκε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι χρόνοι για την αποπεράτωση της μελέτης.
«Όταν πολιτικοί και επιστήμονες συνεργάζονται έχουμε άμεσο αποτέλεσμα», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Βύζας.
Τα καρφιά του στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, χωρίς να την κατονομάσει, έριξε ο Δήμαρχος Σερβίων, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξουν εκ νέου ερασιτεχνισμοί καθώς έχει κλυδωνιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών: «Να μη λέμε κουβέντες ότι θα πέσει η Γέφυρα και να μην υπάρχουν φήμες για την κατάστασή της. Καλό είναι να μη χρειαστεί ούτε μία μέρα κλείσιμο».
Για ιδιότυπο αποκλεισμό της περιοχής έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ζητώντας να γίνει το καλύτερο ώστε να μην ταλαιπωρηθούν εκ νέου οι τοπικές κοινωνίες.
Από την υπογραφή της σύμβασης δεν έλειψε ούτε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Χάρης Γκοβεδάρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Λάζαρο Γκερεχτέ που πλέον χειρίζεται τα συγκεκριμένα θέματα για την πρόσκληση, τονίζοντας πως η Γέφυρα ήταν από τα πρώρα πράγματα τα οποία ασχολήθηκε η νέα περιφερειακή αρχή, ενώ άφησε αιχμές για κάποιους που είχαν αφήσει ανενεργή την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας: «Έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι τι μπορούν να καταφέρουν».
Στήριξη στην Τεχνική Υπηρεσία παρείχε και ο Αν. Περιφερειάρχης, αρμόδιος Τεχνικών Έργων, Λάζαρος Γκερεχτές, σημειώνοντας πως μαζί με την περιφερειακή αρχή θα κάνουν ότι χρειαστεί για να τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες.
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου δεσμεύτηκε για ένα άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα, τόνισε πως στους χρόνους υπάρχει κάποιος περιορισμός, χαρακτήρισε τη Γέφυρα μια υποδομή μεγάλης ζωής και αναγνώρισε πως έχει επιβαρυνθεί από διάφορους λόγους, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει επακριβώς για την σημερινή της κατάσταση λέγοντας απλά πως η Περιφέρεια έχει κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να είναι ανοιχτή και σε κυκλοφορία.