Δ. Ιωαννίδου, Δ/ντρια 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας: “Ψυχραιμία στη σύνταξη του μηχανογραφικού”
Χαμηλές…πτήσεις και αποτυχία των μαθητών σε τέσσερα τουλάχιστον μαθήματα, προκύπτουν με μια πρώτη εκτίμηση από την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα βγήκαν νωρίς στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, ενώ αναρτήθηκαν και στα σχολεία, ωστόσο η ανακοίνωσή τους μούδιασε αρκετούς μαθητές.
Ενδεικτικό είναι ότι στα μαθηματικά πάνω από τους μισούν (το 58.84%) έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ 50.8% των μαθητών δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση στην ιστορία.
Στο 48,28% κάτω από τη βάση έγραψαν οι υποψήφιοι στη χημεία, στο 44,75% στην πληροφορική, ενώ αποκλείσεις στη βαθμολόγηση προκύπτει και από το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, όπως τονίζει το ΕΘΝΟΣ, γεγονός ενδεικτικό για τις βαθμολογίες των μαθητών.
Σχετικά καλύτερες εμφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων μόνο σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονομία και νεοελληνική Γλώσσα.
«Μουδιασμένοι» οι μαθητές…
Όχι πολύ αριστούχοι, αλλά αρκετοί μαθητές που πέτυχαν επιδόσεις μεταξύ των 15.000 με 18.000 μορίων, με εξαιρετικά καθοριστικό το μάθημα της έκθεσης, ήταν η πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά το 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
Οι επιδόσεις των μαθητών κυμάνθηκαν χαμηλά στην έκθεση, τονίζει η διευθύντρια του σχολείου Δέσποινα Ιωαννίδου μιλώντας στον «Π», τονίζοντας πως η ιδιαιτερότητα των εξετάσεων φέτος ήταν κα ιτο γεγονός ότι δεν υπήρξε μάθημα βαρύτητας.
Οι μαθητές είναι μουδιασμένοι, λέει επίσης η κ. Ιωαννίδου, συνιστώντας στους μαθητές να δείξουν ψυχραιμία, γιατί είναι μπροστά τους η σύνταξη του μηχανογραφικού τους και δεν μπορούν να στηριχθούν στις περυσινές βάσεις.
Η ίδια τόνισε την ιδιαιτερότητα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που έγιναν μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκηρία, κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού, επισημένοντας πόσο δύσκολες ήταν οι φετινές συνθήκες αλλά και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου.
Η σύνταξη του μηχανογραφικού είναι πολύ σημαντική, τονίζει επίσης η ίδια, συμβουλεύοντας τους υποψήφιους να ξεκινήσουν με την σχολή πρώτης προτίμησης και να τις δηλώσουν όλες, με κριτήριο την προτίμησή τους.
«Το φετινό σύστημα είναι για πρώτη φορά άγραφο. Να δηλώσουν όλες τις σχολές, ξεκινώντας από την πρώτη τους επιλογή και να μην αφήσουν σχολές απέξω. Τελειώνει ένας κύκλος της μαθητικής ζωής και πρέπει να τελειώσει με επιτυχία, άσχετα αν δεν είναι η πρώτη τους επιλογή. Ας το δουν ψύχραιμα», συμβουλεύει τους υποψήφιους.
Η εικόνα στα ΕΠΑΛ
Σε επικοινωνία με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας Αχιλλέα Λαζαρίδη, η εικόνα που μας μετέφερε για τους υποψήφιους του σχολείου του ήταν πολύ θετική.
«Πιο καλά δεν γινόταν», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η μεγαλύτερη επίδοση έφτασε τα 17.000 μόρια και με πρόχειρους υπολογισμούς, από τα 38 άτομα υποψήφιοι οι 18-20 πιθανότατα θα επιτύχουν την εισαγωγή τους.
Και ο ίδιος επεσήμανε, τέλος, τη δυσκολία των μαθητών εφέτος, εν μέσω μιας πολύ ιδιαίτερης συγκυρίας, λόγω κορωνοϊού, με κλειστά σχολεία και προβλήματα.
Από αύριο η κατάθεση των μηχανογραφικών
Από αύριο, Σάββατο 11-7-2020, μέχρι και την Παρασκευή 17-7-2020, όλοι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2020 θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο. Από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2020 στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.