Τα σχoλεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.
Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».
Εβδομάδα αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων
Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξετάζονται αλλαγές στο λεγόμενο testing, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test αντί για self test, αν είναι εφικτό. Επίσης, αναμένεται να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος: Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.
Σημειώνεται ότι κανονικά λειτουργούν σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τα σενάρια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε επίσης στα δύο σενάρια που εξετάζονται για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της covid-19.
Το πρώτο, όπως σημείωσε, είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο», τόνισε.
To δεύτερο που εξετάζεται και έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, αφορά πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων (με εξαίρεση τους υγειονομικούς), ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση «ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση». Πρόσθεσε ότι η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει πρώτη δόση.
5.000 χάπια έρχονται τις επόμενες ημέρες
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 5.000 χάπια από την εταιρία MERCK, ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Με την εταιρία PFIZER, πρόσθεσε, είμαστε σε επαφή, ώστε όταν το χάπι της λάβει άδεια από τον EMA -αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου- να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα το προμηθευτούν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το εμβόλιο είναι αυτό που μας σώζει».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ